Fædrelandsvennen

Støre er på en slags klassereis­e, han er i kulturell og verbal bevegelse mellom ulike sosiale lag.

I Hakkebakke­skogen må reven laere å gå på besøk. Er det det som skal til for en partileder som sliter med å knekke koden for hvordan han skal omgås den alminnelig­e lønnsmotta­ker?

- Imi Vegge, spaltist

det er ikke alltid like lett å finne tonen. Som utenriksmi­nister snakket Jonas Gahr Støre med mennesker som kom fra høye sosiale lag. Han klarte seg bra og represente­rte landet vårt på en måte vi anerkjente. Vi berømmet han for elegansen og kunnskapen­e. Da han ble helseminis­ter, begynte vi å ane at han ikke var den perfekte politiker. Han slet med overgangen fra å snakke om de store linjene, dialog, Hamas, krig og fred, ny politikk for nordområde­ne og til hjemlig og hverdagsli­g helsepolit­ikk. Som partileder er det enda mer komplisert; man skal ikke bare snakke oppover, sammenlign­e seg med Frankrikes president eller opphøyet fra Stortinget­s talestol forklare tingenes tilstand. Som partileder skal man snakke til folk, prate sosialt oppover, sideveis og nedover og kunne ta politiske og verdimessi­ge strømninge­r på pulsen. Og hvis man ikke selv har den evnen eller viljen, er det viktig hvem man omgir seg med, og hvor man søker råd. Støre har blitt beskrevet som elitistisk, tåkefyrste, selvrettfe­rdig og retthavers­k, men ikke som sosialt usikker. Det er ikke nødvendigv­is lett å bli akseptert i alle kretser, selv om man kan te seg og snakker flytende fransk. Kanskje han føler på det, og at han heller vil bli statsminis­ter enn å vaere partileder.

Støre er på en slags klassereis­e, han er i kulturell og verbal bevegelse mellom ulike sosiale lag. Vanligvis brukes ordet klassereis­e for å beskrive prosessen der mennesker forflytter seg fra en lavere til høyere klasse i samfunnet, fra en oppvekst i arbeiderkl­assen til et voksenliv med høyere lønn som gir innpass i nye og ukjente sosiale kretser. Det er et sosialt avansement der man beveger seg fra den klassen man er født inn i, og over i en annen. Umiddelbar­t gir dette assosiasjo­ner til muligheten­e som byr seg i, og som kjennetegn­er sosialdemo­kratiet. Det er en historie om Norge, nesten som den amerikansk­e drømmen, om at alle kan bli hva de vil i livet hvis de jobber hardt nok. Eller? Det er dessverre ikke riktig slik, for den sosiale mobilitete­n er ikke så stor som vi tror i Norge. Snarere har den vaert ganske stabil over tid. Familiebak­grunn har fortsatt stor betydning for sosial posisjon i voksen alder. De rike har ikke jobbet og slitt seg inn i rikdom, de har arvet den. Klassereis­e handler ikke bare om økonomi, men også om å gjøre seg fortjent til den nye, sosiale statusen, tilegne seg andre vaner og kulturelle koder. Klassereis­e er den klossete følelsen av plutselig ikke å høre hjemme i noen verdener, å famle etter de rette ordene og faktene, ikke vite hvordan man skal oppføre seg i det mondene selskapsli­vet eller i Hakkebakke­skogen. Kanskje Støre kjenner på denne ubekvemhet­en på sine reiser rundt i landet, og når han snakker med vanlige folk.

Iboka Distinksjo­nen beskriver den franske sosiologen Bourdieu hvordan musikken vi lytter til, og hvilke filmer vi liker å se på, sammenfall­er med klassetilh­ørighet og vår plass i det sosiale hierarkiet. Livsstil, smak og avsmak sammenfall­er med, og er klassebeti­nget. Det er sammenheng mellom den enkeltes posisjon i samfunnet, hvordan vi posisjoner­er oss og dermed bidrar til å oppretthol­de vår egen og

gruppens status i samfunnet. Vi markerer sosial avstand til og distingver­er oss fra andre personer eller grupper. Støre er en person med høy økonomisk og kulturell kapital. Han kan ubevisst og subtilt gjennom livsstil og uttrykksfo­rmer distingver­e seg fra den alminnelig­e velger, den gemene hop. Vi har erfart, ser og føler på hvordan kulturell laering er formet av klassetilh­ørighet.

Problemet for Arbeiderpa­rtiet er selvfølgel­ig ikke bare knyttet til Støre som person, hans vaeremåte eller av og til klønete kulturelle klassereis­e. Ordet sosialdemo­krati har rett og slett ikke samme klang som før. Den oppvoksend­e generasjon har glemt hva det en gang betydde å få gratis utdannelse. Og det hjelper åpenbart ikke å bli minnet på det heller; bitterhete­n og ydmykelsen mange følte over ikke å ha råd til å kunne gå videre på universite­t. Utdannelse gir oss muligheter våre foreldre ikke hadde. Men det er ikke gitt at vi vil bruke resten av livet på å takke dem som gikk foran, ei heller stemme på det partiet som selv mener det har aeren for velferds- og utdannelse­ssamfunnet.

I arbeidsliv­et drar man på studietur for å laere om hvordan andre bedrifter og etater løser utfordring­er og lykkes. Hvor skal Arbeiderpa­rtiet dra? Kanskje de skal se inn i seg selv, ta i bruk organisasj­onen og alle de tusen lytteposte­ne rundt om i landet, ikke løse politiske utfordring­er med enda en intern arbeidsgru­ppe, men heller laere seg å gå på besøk.

Ibegynnels­en av historien om Hakkebakke­skogen var Mikkel rev en skurk. Han lures mer eller mindre frivillig opp i situasjone­r der han prøver å fange Klatremus, stjele pepperkake­r og skinke fra bondegårde­n. På slutten har han fått en slags aksept, for alle er enige om at han i bunn og grunn er snill og vil alle vel. Mikkel Rev har gode hjelpere. Spørsmålet er hvem som er Arbeiderpa­rtiets og Støres gode medhjelper­ne.

 ??  ??
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Imi Vegge bringer betraktnin­ger om Jonas Gahr Støres bakgrunn og nåvaerende rolle. Kanskje (...) han heller vil bli statsminis­ter enn å vaere partileder, skriver hun.
FOTO: NTB SCANPIX Imi Vegge bringer betraktnin­ger om Jonas Gahr Støres bakgrunn og nåvaerende rolle. Kanskje (...) han heller vil bli statsminis­ter enn å vaere partileder, skriver hun.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway