Fædrelandsvennen

Gledelig kommunekår­ing

Basert på 152 ulike nøkkeltall har tidsskrift­et Kommunal Rapport rangert Norges 429 kommuner. Utfallet er svaert så hyggelig for Vest-agder sin del.

-

Mandal havner på tredjeplas­s i kategorien «samlet», lille Audnedal på 11. plass. Lyngdal, som jo skal slås sammen med Audnedal snart, er aller best innen pleie og omsorg, mens Kvinesdal topper innen sosialtjen­ester. Bykle gjør det best på kultur og Åseral på økonomi – med Bykle på andreplass. At Kristiansa­nd er på 25. plass på totalliste­n, plasserer Sørlandets hovedstad et godt stykke foran de andre, større bykommunen­e i landet.

Kommunal Rapports redaktør, Ole Petter Pedersen, bemerker at det nok kan vaere naturlig at rike kraftkommu­ner gjør det godt innen økonomi og kultur. Selvsagt har han et poeng, m end eter samtidig vårt inntrykka t inntektsst­rømmen e deres styres stadig mer målrettet. Hvordan Bykle kommune er blitt mer bevisst i sin satsing på å utvikle fjellandsb­yen Hovden, er et godt eksempel.

At mandal havner på pallen i den aller gjeveste klassen, med kun Førde og Tynset foran seg, er et stort kompliment til byens politiske og administra­tive ledelse gjennom mange år. Ordfører Alf Erik Andersen er av samme oppfatning, og trekker saerlig fram satsingen på barnehage og skole. I tillegg peker han på et viktig, allmenngyl­dig faktum: Alt går så mye lettere i en kommune når det blir flere arbeidspla­sser.

ellers merker vioss at kommuner som gjør det godt, prioritere­r kjerneoppg­aver som barnehage, skole, pleie og eldreomsor­g, i tillegg til å legge tilrette for n a e ring s utvikling og arbeidspla­sser. Slik skal det også vaere.

Vi gleder oss over at mange av Vest-agders kommuner gjør det så godt i denne kåringen, som jo attpåtil foregår innen verdens beste land å bo i. Det er godt å vite at det offentlige bidrar til å skape en god hverdag for liten og stor, og i tillegg represente­rer et fungerende sikkerhets­nett når det trengs. Det betyr imidlertid ikke at alt alltid er perfekt, og vi akter å fortsette å gjøre jobben vår: å følge utviklinge­n med et kritisk blikk.

Alt går så mye lettere i en kommune når det blir flere arbeidspla­sser

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway