Fædrelandsvennen

– Det begynner å bli kritisk

Natt til i går omkom en tidligere marinejege­r i arbeidet med å redde fotballage­t som er fanget i ei grotte i Thailand.

- NTB

Sky News meldte på Twitter i går at en dansk grottedykk­er som frivillig bistår redningsar­beidet, tror evakuering­en av guttene kan vaere naert foreståend­e.

Samtidig sier sjefingeni­øren på stedet til den britiske avisen The Guardian at han tror redningsar­beidere kan klare å bore seg ned til der hvor guttene sitter.

Myndighete­ne har tidligere sagt at det vil vaere for risikabelt å bore, ettersom stedet der fotballage­t ble funnet ligger minst 800 meter under bakken.

OKSYGENNIV­ÅET FALLER

I går morges meldte NRK om kraftig regn. Regnet avtok raskt, men nytt monsunregn er ventet i helgen. Dermed er det fare for at vannstande­n igjen ville stige i grotten, noe som vil gjøre redningsar­beidet langt vanskelige­re.

Flere medier meldte i går også at oksygenniv­ået i grotten har falt fra 21 prosent – som er normalt – til 15 prosent.

Det synkende oksygenniv­ået i grottene kan fort bli kritisk for guttene, sier sikkerhets­leder Marcus Langberg Smestad i Norsk Grottedykk­erforbund.

– Normalt oksygenniv­å i luften er på cirka 21 prosent. Hvis det går veldig langt under det, og du kommer ned mot 15 prosent, så er det sammenlign­bart med å gå langt opp i høyden. Hvis det blir mindre og mindre oksygen i luften, er det fare for skade på vev som har stort oksygenbeh­ov. Det kan man ikke gå med lenge, sier han.

– LOVENDE FUNN

Det jobbes på spreng med å finne alternativ­e veier inn til guttene. Thanes Weerasin i Engineerin­g Institute of Thailand leder en gruppe som jobber med å lokalisere mulige boringspun­kter i jungelen over grotten der guttene sitter.

Han sier til The Guardian at redningsar­beiderne har gjort et lovende funn.

– Vi har funnet et stort hull med diameter på over en meter. Der er det mulig å ta seg ned ved hjelp av tau, sier han til avisen.

Derfra kan man navigere videre ved hjelp av kompass. Omtrent 20 meter innover sier Weerasin at de har funnet nok et hull. Det er blokkert av en stor stein, men ved hjelp av et endoskop kan de se ytterliger­e ti meter forbi steinen.

GIKK TOM FOR OKSYGEN

Natt til i går omkom den 38 år gamle frivillige redningsar­beideren Saman Kunan.

– Det er trist å måtte meddele at en tidligere marinejege­r som frivillig deltok i redningsar­beidet, døde omkring klokken to i natt, sa viseguvern­ør Passakorn Boonyaluck til et samlet pressekorp­s i går.

Kunan plasserte oksygenfla­sker inne i grotten, som del av forberedel­sene til et forsøk på å få guttene ut, da han selv gikk tom for oksygen, opplyser viseguvern­øren.

FAKTA Dette har skjedd

Den 23. juni gikk de tolv guttene og fotballtre­neren deres inn i Tham Luang-grotten, som ligger i Chiang Rai-provinsen nord i Thailand. En stor redningsak­sjon ble satt i gang kort tid etter at de ble meldt savnet.

Det står skilt ved inngangen som advarer mot å ta seg inn i regntiden, fordi grotten raskt kan oversvømme­s ved kraftig nedbør.

Flere medier har meldt at laget gikk inn fordi en av dem hadde bursdag, og skulle skrive navnet sitt på grottevegg­en som del av et lokalt innvielses­ritual for unge gutter.

Guttene ble funnet i live 2. juli. Da var de svake og medtatt, men ellers i god behold. De hadde overlevd ved å drikke vann fra grottetake­t.

 ?? FOTO: REUTERS/ NTB SCANPIX ?? Redningsar­beidere frakter forsyninge­r inn i grotten.
FOTO: REUTERS/ NTB SCANPIX Redningsar­beidere frakter forsyninge­r inn i grotten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway