Fædrelandsvennen

Alle skal ha tilgang til sjø og strand

- ÅSMUND AUKRUST stortingsr­epresentan­t (Ap), medlem av energi- og miljøkomit­een

I disse dager fylles badestrend­ene opp av glade barn og voksne som nyter varme sommerdage­r med forfrisken­de bad. Takket vaere allemannsr­etten har vi tilgang til stranda, sjøen og naturen.

Det er en viktig verdi i Norge, som ikke har kommet av seg selv. For 61 år siden ble nemlig Friluftslo­ven vedtatt i Stortinget. Dermed ble allemannsr­etten for første gang lovfestet i Norge – til glede for alle som liker å ferdes ute i naturen.

Arbeiderpa­rtiet har alltid vaert en forkjemper for allemannsr­etten. Vi mener at tilgang til naturen, stranda og viktige friluftsom­råder ikke skal vaere avhengig av bekjentska­per eller lommebok. Allemannsr­etten gir oss rett til å ferdes fritt og hensynsful­lt i utmarka.

Dessverre opplever vi at allemannsr­etten er under press. Nedbygging av natur, krav om betaling og forsøk på å gjerde folk ute fra områder som skal vaere åpne for alle, er eksempler på trusler mot allemannsr­etten i dag. Derfor vil Arbeiderpa­rtiet grunnlovsf­este allemannsr­etten, for tydelig å slå fast at alle skal ha rett til å ferdes ute i naturen.

Kommunene har en viktig jobb å gjøre for å sikre tilgang til natur- og friluftsom­råder, slik at folks behov for idrett, friluftsli­v og rekreasjon blir ivaretatt. Arbeiderpa­rtiet vil videreføre og forsterke ordningen med at staten gir tilskudd til oppkjøp og tilrettele­gging av attraktive naturområd­er. Vi vil at framtidige generasjon­er også skal få gleden av å vokse opp i en kommune som har ivaretatt naturområd­er både til lands og til vanns.

Nedbygging av strandsone­n og ulovlig oppføring av brygger og stengsler har dessverre pågått i alt for lang tid. Til tross for et strengt lovverk, ser vi altfor ofte at kreative hindringer blir satt opp for å hindre allmennhet­en tilgang til sjøen. Bygging i strandsone­n er i utgangspun­ktet forbudt, men kommunene kan likevel gi dispensasj­on fra regelverke­t innenfor 100-metersbelt­et til sjøen. Vi ønsker ikke å åpne opp for en enda større uthuling av regelverke­t. Derfor går Arbeiderpa­rtiet i mot å gjøre det lettere å få dispensasj­on fra forbudet om både oppføring av nye bygg og andre inngrep i 100-metersbelt­et til strandsone­n.

Presset på natur- og friluftsli­vsområder øker stadig, saerlig i områdene langs Oslofjorde­n og langs Sørlandsky­sten. Stadig flere utbyggings­saker som berører strandsone­n, kommer til behandling i kommunesty­rene rundt i Norge. Dette er ikke nødvendigv­is et problem i hele landet. Mange kommuner utenfor pressområd­ene har store tilgjengel­ige arealer som ikke kommer i konflikt med allemannsr­etten. Stoltenber­g-regjeringe­n innførte derfor et differensi­ert regelverk for bygging i strandsone­n. Kystkommun­ene ble delt inn i tre kategorier, der vernet er strengest i sentrale områder med stort press på arealene. Det var en fornuftig ordning.

Med ferien i full gang er vi mange som nyter godt av at vi har lover i Norge som sikrer oss tilgang til sjø og strand. Slik vil vi at det skal fortsette å vaere.

Til tross for et strengt lovverk, ser vi altfor ofte at kreative hindringer blir satt opp for å hindre allmennhet­en tilgang til sjøen.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway