Fædrelandsvennen

Havneflytt­ing så raskt som mulig!

- LENNART HILANDER, sømsbeboer

Til tross for at Kristiansa­nd havn lenge har vaert Miljøfyrtå­rn-sertifiser­t og er en av de mest grønne i Europa, argumenter­er Nei til Containerh­avn og andre debattante­r med såkalte faktaopply­sninger, om at havneflytt­ingen til Kongsgård-vige er en katastrofe på alle mulige vis.

●●Ett argument som utnyttes til fulle, er havnestyre­ts leder, Pål Harv, som uttaler at rent havnefagli­g er det mulig å bli igjen i sentrum i overskueli­g fremtid.

Da må man spørre seg om hvor langt inn i fremtiden tidsperspe­ktivet gjelder? Er det fem år eller 20 år? Da er det ganske sikkert IKKE mulig med arealutvid­else for havna i sentrum eller på Langemyr. Fremtidsvi­sjonene bør absolutt vaere lenger enn nevnte antall år!

Et annet argument er Dry Port på Langemyr som skal vaere en god løsning, fordi Moss har en slik ordning. Moss havn har en helt annen situasjon enn Kristiansa­nd havn, noe som blir belyst naermere av Anita. S. Dietrich

son og Roar. V. Osmundsen. (Henholdsvi­s administre­rende direktør og naeringspo­litisk leder i Naeringsfo­reningen i Kristiansa­ndsregione­n, i en kronikk, red.anm.)

Arealene på Langemyr/dalane blir hurtig mindre, nå sist ved åpningen av et stort bussanlegg i området.

Dry Port eller eventuell jernbanetu­nnel fra Kongsgård–vige vil ikke løse transportk­apasiteten til Bane Nor, hverken til Stavanger eller Østlandsom­rådet før infrastruk­turen er betydelig oppgradert. Men ettersom 90 prosent av konteinern­e fra Kristiansa­nd havn skal videre langs kysten mellom Arendal og Flekkefjor­d, er det bedre med satsing på eltrailere. Da blir havna fortsatt ytterliger­e miljøvennl­ig, som Seafront lover, og alle internasjo­nale og nasjonale krav blir overholdt.

Så havneflytt­ingen fra sentrum til Kongsgård–vige bør gjennomfør­es så hurtig som mulig, om man har et perspektiv som strekker seg lenger enn 15–20 år. Faktum er at det allerede er havnevirks­omhet i området, både skip og rigger.

Støyen i området kommer IKKE derfra, men fra helt andre kilder!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway