Fædrelandsvennen

På tå hev! Det handler om ME

- TOMM ERICHSEN

Faedreland­svennen har en artikkelse­rie om ME. Det handler om ME. Det handler også om meg. Hill, hill til dem.

●●For sykdommen trenger oppmerksom­het. Og de som ikke kan rope høyt, trenger å bli hørt. Og alle som er berørt trenger informasjo­n. For vi er på tå hev! Jeg har ikke ME. Men ME har styrt mange av mine år. Sykdommen har hatt min fulle oppmerksom­het. Kanskje jeg får den en gang, men jeg har den ikke nå. Heldigvis. For jeg kjenner til den og hva den gjør med dem som har lidelsen. Og hva det gjør med oss pårørende. For jeg er pårørende. Min kone fikk langsomt ME. En klassisk Me-historie med utallige feildiagno­ser og leger som ikke trodde. Vi byttet fastleger til vi fant en som kanskje ikke trodde, men han var i alle fall åpen for muligheten om at ME fantes.

I årene som fulgte var jeg på «tå hev». Jeg var hele tiden på vakt. Etter lyder. Etter lys. Etter forstyrrel­ser som kunne forverre en allerede dårlig tilstand hos min kone. Vi solgte hus og flyttet til en lettere bolig. Fire ganger byttet vi bosted for å finne et sted som var stille. Underveis forsøkte vi ulike behandling­er som ikke virket. Hele tiden på vakt. Også på jakt. Etter løsninger. Skolemedis­inen hadde ingenting. De kan hjelpe med lindring, men ikke bedring. Så vi gikk etter dem som sa de kanskje kunne hjelpe. Hadde ikke du også gjort det?

Til slutt endte vi opp på Kanariøyen­e hos en mann som ble kjeppjaget fra Norge. Uthengt i Dagbladet, anmeldt av Helsetilsy­net. Til tross for at han har hjulpet veldig mange, var det mistenkeli­ggjørelse og heksebrenn­ing som var fokuset. Under sitt opphold i Norge for 10–15 år siden valgte Dagbladet å vinkle en sak mot denne mannen på en ensidig mistenksom måte. Og googler du navnet hans kommer denne saken fram. Jeg kjenner ikke mye til hva som skjedde den gangen. Men etter at vi kom i kontakt med noen som hadde vaert hos han, har vi egentlig kun hørt om mennesker som har fått hjelp. Hans hjemmeside forklarer hans måte å hjelpe på.

https://cureformec­fs.wordpress.com/

Selv er han ikke en lett mann å bli klok på. Kort i sine svar. Litt bitter på verden kanskje. Men han kan sine ting. 16 års utdannelse i Kina. Han vil kanskje heller hjelpe folk enn å bruke masse tid og energi på negativite­t og mistenkeli­gjørelse. Ikke vet jeg. Vi blir kalt naive fjols som brukte nesten 200.000 på hans behandling. Men denne gangen var det greit å vaere naiv.

For Maya er et nytt menneske nå. Og jeg er mindre og mindre på tå hev. Snart treffer haelene bakken.

Det virker muligens ikke for alle. Men det virket for oss.

PS. De andre som var hos han samtidig som Maya har også blitt mye bedre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway