Fædrelandsvennen

Positiv utvikling i norsk landbruk

- PETTER N. TOLDNAES leder, Agder Venstre JON BLACKSTAD

De fem siste årene har Venstre hatt en hånd på rattet i samarbeid med Høyre, Frp og KRF. Det har ført til høyere matproduks­jon, høyere selvforsyn­ingsgrad, faerre konkurser og faerre nedlagte bruk.

●●Landbruket i Agder er viktig for bosetninge­n i hele landsdelen, for å ta vare på det biologiske mangfoldet, kulturland­skapet og matproduks­jonen.

Den store seieren ved årets jordbrukso­ppgjør er enigheten mellom bøndene og staten. Oppgjøret vil bidra til fortsatt vekst i norsk matproduks­jon, samtidig som vi legger enda bedre til rette for små og mellomstor­e bruk.

14. juni behandlet Stortinget jordbrukso­ppgjøret 2018. Et godt og seriøst første tilbud fra staten, ga et forhandlin­gsklima mellom bonderepre­sentanter og stat som førte til et godt resultat for landet, god inntektsve­kst for bøndene og fortsatt vekst i norsk matproduks­jon. Resultaten­e viser at vi skaper vilkår for en viktig naering, og at det er liv laga for de som vil satse på landbruk også i framtida.

Norsk landbruk er inne i en meget positiv utvikling. De fem siste årene har Venstre hatt en hånd på rattet i samarbeid med Høyre, Frp og KRF. Det har ført til flere gode resultater: Matproduks­jonen har aldri vaert høyere enn nå. Inntektsut­vikling for jordbruket er 10,1 prosent fra 2014–18. Høyest avvirkning av skog i Norge i 2017 (siden registreri­ng startet 1920-tallet).

Landbruket er et yrke for framtida. Resultaten­e viser at vi skaper vilkår for en viktig naering, og at det er liv laga for de som vil satse på landbruk også i framtida. Venstre er opptatt av at vi i også i denne fireårsper­ioden skal gjøre det enklere og tryggere å vaere bonde. Det skal vaere et framtidsyr­ke for folk som tør å satse.

Små og mellomstor­e bruk er en viktig del av mangfoldet i norsk matproduks­jon, og det er verdt å merke seg at ved årets jordbruksa­vtale, så er Noregs Småbrukarl­ag for første gang med på avtalen på mange år. Det er viktig for oss, og viser også en riktig prioriteri­ng fra den blågrønne regjeringe­n. Venstre har gjennom mange år ønsket små- og mellomstor­e bruk velkommen. Norsk landbruk skal også ha rom for disse, og de er en viktig del av mangfoldet i norsk matproduks­jon, nisjeprodu­kter og norsk kulturland­skap. for en oppdaterin­g til dagens virkelighe­t.

Med stadig nye påbud og restriksjo­ner i elvene virker denne forvaltnin­gen mer og mer tendensiøs og meningsløs, og kommer hverken villaksen eller allmennhet­en til gode.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway