Fædrelandsvennen

Intern fransk humor

- CATHRINE SORDAL

KOMEDIE «Velkommen til paris»

Frankrike 2018 Regi: Dany Boon

Manus: Dany Boon og Sarah Kaminsky

Skuespille­re: Dany Boon, Valérie Bonneton, Line Renaud, Laurence Arné, François Berléand

Aldersgren­se: 6 år

Dany Boon er tilbake med nok en film inspirert av sin egen oppvekst i Nord-frankrike, og igjen er det mye som går tapt i oversettel­sen.

●●Filmen er ikke en oppfølger til Boons film «Velkommen til Shti’ene» (2009) som var en megasukses­s i Frankrike, men mer som en spin-off.

Den nye filmen handler om Valentin (Dany Boon) som er en anerkjent interiørar­kitekt og møbeldesig­ner, og driver et suksessful­lt firma med sin kone. For å bli godkjent av snobbene i Paris har han omskapt seg selv, og sier blant annet at han er foreldrelø­s. Da hans uskolerte bondefamil­ie plutselig dukker opp på hans nye utstilling, raser korthuset han så omhyggelig har bygget. I tillegg blir han påkjørt og mister hukommelse­n, og forvikling­ene vil ingen ende ta.

Hovedprobl­emet med denne filmen er at 90 prosent av humoren ligger i den franske dialekten familien hans snakker. For alle som ikke snakker fransk, er det vanskelig å høre forskjell. Selv om oversetter­en har gjort et forsøk blir det ikke morsomt å lese en tekst hvor alle ordene bare har fått noen ekstra bokstaver foran, som «schlå flått». Plottet er også tynt, og når en ikke har noe forhold til folk som snakker shti-dialekt blir det lite underholde­nde. Det blir som å få franskmenn til å forstå vitsene til Oluf.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway