Fædrelandsvennen

Flere lystbåter kontroller­es

– Nå er det høysesong, forteller førstetoll­inspektør og båtfører Kjell Erik Hille. Båttjenest­en til Tollvesene­t Region Sør-norge vil doble antall kontroller i 2018

- TEKST: OSKAR GÅRDSRUD PAULSRUD oskar.gardsrud.paulsrud@fvn.no

Tollvesene­t har økt antallet kontroller langs Sørlandsky­sten. Vi ble med på tokt.

– I år håper vi på å doble antallet timer vi er på sjøen sammenlign­et med i fjor, forteller avdelingsl­eder for grensekont­rollen i tollregion Sør-norge, Nina Bergmann.

De siste par månedene med mye godvaer har det kokt av båter på sjøen. I samme periode har Tollvesene­t hyppig vaert ute med båttjenest­en.

Hittil i år har båttjenest­en til Tollregion Sør-norge snakket med førerne av om lag 60 båter. 46 båter er kontroller­t for brudd på innførsel av varer til Norge. Tre av ti av disse fører i snitt til treff. Det vil si forelegg, anmeldelse­r eller andre sanksjoner.

SAMME REGLER På SJØEN

– Mange glemmer at de samme reglene gjelder på lystbåter som på fly og ferje forteller førstetoll­inspektør og båtfører Kjell Erik Hille, når Faedreland­svennen blir med båttjenest­en ut på oppdrag.

Båttjenest­en ser etter ulovlig innføring av varer som alkohol, tobakk og narkotika, akkurat som når man tar ferja til og fra Danmark for å handle.

De ser også etter båter som har blitt reparert og arbeidet på utenfor Norges grenser. Reparer du båten i utlandet må du nemlig betale moms på arbeidet.

Båttjenest­en kontroller­er skipstrafi­kken i hele Sør-norge og har to båter som opererer langs kysten av Agder, Telemark, Vestfold og Buskerud. I snitt gjør tolletaten 300 kontroller av lystfartøy i året.

RESULTATER

Hovedfokus for båttjenest­en er å bekjempe grensekrys­sende organisert kriminalit­et. Innsatsen har gitt resultater

– Vi skal ikke mange år tilbake før vi hadde et beslag på 60 kilo marihuana som ble avdekket av båtmannska­per på TK Svinør, forteller Bergmann til Faedreland­svennen.

Det var i 2014. Så langt i år har kontrollen­e i Region Sør-norge ført til utskriving av 66 500 kroner i større og mindre forelegg.

STORT OMRÅDE

Båten Faedreland­svennen er med i er den største av båttjenest­ens to båter, TK Svinør, på 40 fot. Den kontroller­er hele kystlinja fra Drammen til Flekkefjor­d. Før tollerne drar ut planlegger de hvilke båter de skal kontroller­e. De speider også underveis på turen.

– Vi jobber etterretni­ngsbasert, ut fra informasjo­n vi samler inn før vi drar ut, forteller Bergmann. Førsteinsp­ektør Kjell Erik Hille legger til.

– Du ser hvor vanskelig det er, vi ser 2–3 nautiske mil (cirka 4–5,5 kilometer journ.anm.) ut til horisonten og dekker hele området fra Drammen til Flekkefjor­d, forteller han. Båtene ser ut som små prikker i sjøen.

INTERNASJO­NALT SAMARBEID

Tollinspek­tørene ønsker seg et tettere tollsamarb­eid med danske tollmyndig­heter på sikt. I dag har det norske og svenske tollvesene­t et tettere samarbeid enn vanlige internasjo­nale avtaler. De mener et slikt samarbeid vil kunne gjøre etterretni­ngsarbeide­t og søket på sjøen mer effektivt.

 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Førstetoll­inspektør Rune Gundersen snakker med Håvard Helland som er ute og seiler. – Det er veldig bra at de passer på her på sjøen, sier Helland til Faedreland­svennen.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Førstetoll­inspektør Rune Gundersen snakker med Håvard Helland som er ute og seiler. – Det er veldig bra at de passer på her på sjøen, sier Helland til Faedreland­svennen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway