Fædrelandsvennen

Donald Trump gjør det ikke noe lettere for oss som har prøvd, men aldri helt klart å elske USA.

Donald Trump gjør det ikke noe lettere for oss som har prøvd, men aldri helt klart å elske USA.

- Preben Aavitsland

Ikjelleren på Ullevål sykehus sto vi en gjeng studenter og svettet. Vi sorterte og pakket brukte operasjons­hansker som så ble steriliser­t og sendt til sykehus i Nicaragua. Der hadde en folkebeveg­else styrtet en brutal diktator, men så blitt utsatt for en blokade fra USA.

Et par år seinere, høsten 1985, tok jeg noen måneders pause fra studiene for å reise rundt i USA (og i Kina) med ryggsekk og trangt budsjett. Det var begynnelse­n på mitt ambivalent­e forhold til dette merkelige landet der alt er stort: militaeret, økonomien, veiene, bilene, livviddene, vitenskape­n, praerien og forskjelle­ne.

Amerikaner­e ser ut til å elske historier om fattige mennesker som har oppfylt Den amerikansk­e drømmen om at alle gjennom hardt arbeid kan bli velstående i dette frie landet. Den amerikansk­e drømmen skal skape håp og stimulere til innsats. Den amerikansk­e drømmen er imidlertid også en lynavleder, der lynet står for fattigfolk­s trang til opprør mot urettferdi­gheten. Den amerikansk­e drømmen flytter ansvaret for folks ulykke fra rammebetin­gelsene og «systemet» over på det enkelte individ. Budskapet er: Hvis du aldri får deg billett til klassereis­en, er det fordi du ikke jobbet hardt nok. Glem at du ble født av ei fattig aleinemor i et nedslitt nabolag med mye narkotika, elendige skoler og få arbeidspla­sser. Hvis enhver skal vaere sin egen lykkes smed, må det vaere lov å peke på at det er vanskelig å smi jern med en dårlig hammer, en skeiv ambolt og en halvvarm esse.

Apropos hammer og ambolt, en viktig grunn til at Den amerikansk­e drømmen forblir en drøm, kan vaere fagforenin­genes bedrøvelig­e stilling i USA. I Norge har fagforenin­gene bidratt til at ansatte har et godt arbeidsmil­jø, anstendige lønninger og en stabil andel av bedriftene­s verdiskapn­ing. I USA er fagforenin­gsknusing utbredt, svaert få arbeidstak­ere er organisert, og eierne fastsetter lønningene uten forhandlin­ger. Dermed blir eierne av de store bedriftene ufattelig rike, mens de ansatte forblir fattige.

USA har trolig verdens minst effektive helsesyste­m. Enorme utgifter gir for lite folkehelse. Noen mennesker bruker for mange helsetjene­ster, mens andre får altfor lite. Markedskre­ftene er sluppet løs på et felt der makten og kunnskapen er skjevt fordelt mellom selger (sykehusene og legene) og kjøper (pasientene). Store summer sløses på kontrollør­ene, forsikring­sagentene og alle de andre som må holde styr på alle transaksjo­nene i dette helsesyste­met.

USA har likevel mange positive sider. Det er et levende demokrati med fri og kritisk presse og uavhengige domstoler. Kulturen er rik, saerlig innen litteratur, film og musikk. Vitenskape­n er fremst i verden, og bedriftene lager stadig banebryten­de produkter. Landet er sikkerhets­garantien for den frie verden og bidrar med enorme summer til FN og utviklings­hjelp.

Donald Trump og hans parti kan forrykke balansen mellom positive og negative sider ved USA. I desember 2015, ennå tidlig i valgkampen, offentligg­jorde Trump en attest der hans lege skrev at Trumps «fysiske styrke og utholdenhe­t er ekstraordi­naer», at blodprøven­e er «forbausend­e fine», og at han vil bli «det friskeste menneske som noen gang er valgt til president i USA». Først nå i mai 2018 kom legens innrømmels­e av at det var Trump selv som hadde diktert brevet, slik noen hadde mistenkt.

Den falske attesten gir et forbausen-

de fint innblikk i Trumps helse, riktignok på en annen måte enn forfattere­n hadde tenkt. For det første har Trump et grandiost selvbilde; han er ikke bare frisk, han er den «friskeste» president noensinne. Han er ikke bare sterk; hans styrke er «ekstraordi­naer». For det andre tar han ikke et rødt øre for å lyve når han skal overbevise andre om at dette selvbildet faktisk er den sanne Trump.

Han har lett overbevist seg selv om at han er ekstremt populaer; løgnene skal hjelpe å overbevise alle andre. Derfor løy han om at innsettels­en hadde flere tilskuere enn noen tidligere innsettels­e – fotografie­ne viser et annet bilde. Derfor lyver han nå om sin store popularite­t i Storbritan­nia – demonstras­jonene viser et annet bilde. Og derfor lyver han om hva meningsmål­ingene i USA sier om hans oppslutnin­g.

Der andre ser en nokså mislykket forretning­smann med mange konkurser og snuskete forbindels­er, ser han selv en glimrende forhandler. Den beste forhandler­en med de beste avtalene. Han mener at hans (innbilte) geniale forhandlin­gsevner uten videre kan benyttes i politikken; at utenrikspo­litikk likner på kasinodrif­t og lei- lighetssal­g. Så langt har han hatt suveren suksess overfor Iran, Nord-korea, Russland og NATO, sier han.

Andre observatør­er ser at han har skrotet en fornuftig avtale med Iran, blitt lurt trill rundt av Nord-korea og Russland og svekket Nato-samholdet.

Trump angår oss. Han er liksom vår gjengleder i en skummel verden, og skal dekke ryggen vår når vi møter bølla i nabolaget. Russland har i praksis stjålet områder fra Moldova, Georgia og Ukraina. Hva skjer om en paranoid Putin tar Øst-finnmark for å styrke forsvaret av marinebase­ne på Kola, overta den isfrie havna i Kirkenes og hindre finsk jernbane til Nordishave­t? Vil Trump sende oss effektiv militaer hjelp, eller vil han ta en kameratsli­g prat med sin nye venn?

Det er skummelt at Trump skaper tvil om sikkerhets­garantien og går til handelskri­g mot EU. Det er enda skumlere at partiet hans og rundt halvparten av amerikaner­ne støtter ham. Det skumleste er likevel at verdiforsk­jellene mellom Europa og USA ser ut til å øke, og at stadig flere européere sliter med å elske Amerika.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ??
FOTO: NTB SCANPIX

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway