Fædrelandsvennen

Ekstremvae­r i kø

Siden oktober i fjor har nedbørsrek­order, kulderekor­der, varmerekor­der og ekstremvae­r stått i kø på Sørlandet.

- TEKST: ROALD ANKERSEN roald.ankersen@fvn.no

Nedbør og tørke, kulderekor­der og varmerekor­der. Vi har sett naermere på vaeret vi har hatt på Sørlandet siden den store flommen i høst.

Ihøst holdt Sørlandet på å drukne i flomvann, men på lille julaften ble det satt varmerekor­d. I januar og februar var det snøkaos på veiene, mens det ble satt kulderekor­d i april. Etter det hoppet Sørlandet over våren og gikk rett på sommeren.

I mai ble det satt varmerekor­d samme sted som det ble notert kulderekor­d måneden før. Siden har turistene jublet og bøndene fortvilet over en lang tørkeperio­de.

I juli har skogbrannf­aren vaert ekstrem etter en lang tørkeperio­de.

Brannvesen­et forteller at de aldri har opplevd lignende etter at de i løpet av få timer torsdag var med på å slukke 40 branner i Agder.

– SKREMMENDE

Mens folk flest nyter gode dager i steikende sol, er enkelte eksperter noe mer skeptiske. – Det er skremmende med så mye ekstremvae­r. Vi ser det nå med voldsomt regnvaer i Asia mens det er tørke hos oss. Tankene går til en globalt oppvarmet fremtid, sier Siri Kalvig. Meteorolog­en og grunnlegge­ren av Storm Weathercen­ter er leder av Forsknings­nettverket for miljøvennl­ig energi ved Universite­tet i Stavanger, men er på vei over i ny stilling som administre­rende direktør i fornybarfo­ndet Fornybar AS. Hun er sterkt engasjert i klimaspørs­mål og global oppvarming.

– En meteorolog vil alltid si at det kan vaere naturlige variasjone­r i vaeret, og at vi ikke kan si at dette skyldes klimaendri­nger. Likevel kan vi si at dette vil bli mer normalt i fremtiden, sier Kalvig.

En gjennomgan­g av de siste månedsrapp­ortene fra Meteorolog­isk Institutt og rekordene som vises på nettste-

det Vaer og Vind, viser enorme skifter i vaeret på Sørlandet fra i fjor høst og frem til nå.

Bygd og By under vann

Midt i godvaeret vi har kjent på kroppen over hele Sørlandet de siste månedene, er det kanskje vanskelig å spole tilbake til oktober. Men de som bor i flomrammed­e områder husker godt hvor voldsomt det var. Det kom ekstremt regnvaer både i begynnelse­n og i slutten av måneden. Det førte til overvann på veier, tettsteder og i terrenget. Det var flom i flere vassdrag.

I Kristiansa­nd og Birkenes fløt Tovdalselv­a høyt over sine bredder og la både et industriom­rådet på Birkeland og en hel grend i Tveit under vann. E18 ble stengt og store deler av Tvedestran­d sentrum ble fylt av vann. Det var jordras og en rekke boliger på Sørlandet som måtte evakueres.

Hele ti målestasjo­ner på Sørlandet satte ny oktoberrek­ord for døgnnedbør.

I Bøylefoss i Froland ble det registrert 192,8 millimeter regn i løpet av de tre døgnene fra fredag 20. - søndag 22. oktober. Dette er naer en 50-års-verdi, det vil si at det statistisk sett skal gå cirka 50 år mellom hver gang det regner så mye.

Bare tre uker tidligere hadde det også vaert ekstremt mye nedbør. Da kom også det våteste døgnet. Senumstad i Birkenes fikk 173,1 millimeter 1. oktober.

Mild november

Uvaeret i oktober gikk direkte over i to rekordmild­e måneder. I november ble det satt to varmerekor­der på Sørlandet. 2. november ble det fylkesreko­rd i Vest-agder med 17,1 grader på Kjevik.

Samme dag satte Grimstad fylkesreko­rd for Aust-agder med 16,8 grader.

grønn jul

Desember var varm og våt med varmerekor­d i Aust-agder. Lille julaften var det 14,4 grader på Lyngør fyr utenfor Tvedestran­d, noe som var fylkesreko­rd for Aust-agder.

Både Torungen og Nelaug satte også egne varmerekor­der for måneden samme dag.

Snøen SOM falt

Månedstemp­eraturen lå over normalen over hele landet i januar, og det samme gjorde nedbøren. Kombinert med estremvaer­et Cora som ga sterk vind fra vest og

nordvest skapte det problemer mange steder.

I Sirdal falt det 432,6 millimeter med nedbør. I Bøylefoss i Froland ble det på ett døgn målt 129,5 millimeter med nedbør, eller nesten 1,3 meter med snø 16. januar.

Enda mer snø

I februar var det også snøkaos på veiene og store mengder nedbør i hele landsdelen.

Veiene ble blokkert og togene stoppet. En del målestasjo­ner i Vest-agder fikk over det dobbelte av den normale nedbøren. De ytre strøkene fra Østfold til Vestagder hadde ved månedens slutt snømengder på over tre ganger så mye som gjennomsni­ttet for perioden 1981 til 2010.

To kalde måneder

Mars var kald i Agder, men uten kulderekor­der. Til gjengjeld ble det satt rekord for lav månedsnedb­ør både på Lindesnes og på Tonstad i Sirdal.

Store deler av landsdelen var likevel dekket av snø til ut i april, på grunn av kulda og mye nedbør måneden før.

I april kom det derimot en solid rekord. 2. april ble det satt kulderekor­d på Hovden. - 25,5 grader er den kaldeste aprildagen noensinne i Aust-agder.

Skientusia­ster kunne glede seg over gode skiløyper tett på kystbyene til midt i april, mens både Hovden Alpinsente­r og Sirdal Skisenter holdt åpent til 1. mai.

RETT på sommeren

Derfra gikk vi rett på sommeren.

– Det var jo i praksis ingen vår. Vi gikk rett fra vinter til sommer. Det er interessan­t og rart, sier vaerobserv­atør og statistike­r Bernt Lie.

Han har til tider hatt det travelt det

siste året. På nettstedet Vaer og Vind noterer han nemlig ned alle vaerrekord­er.

– Det går mot mer og mer ekstremt vaer i alle retninger, sier Lie. Han trekker frem en høstflom man ikke har sett maken til og en vinter der man kunne gå på ski helt ned i fjaera i lang periode.

Så nevner han at Hovden satte fylkesreko­rd for kulde i april og varmerekor­d for egen målestasjo­n i mai. På Hovden - Lundane var det minus 25,5 grader 2. april og pluss 23,7 grader 30. mai, en forskjell på 49,2 grader.

Tørke og fortvilte bønder

Mai ble den varmeste mai-måneden i Norge noensinne.

Også på Sørlandet var mai den varmeste noensinne på hele åtte målestasjo­ner; Lyngør, Torungen, Nelaug, Landvik, Kjevik, Hovden, Lindesnes og Lista fyr.

Målestasjo­nene på Lyngør, Oksøy, Hovden og Åseral satte attpåtil mai-rekorder for maksimumst­emperature­r.

Mai, juni og juli har vaert preget av tørke. Mellom 1. mai og 13. juli har det kun vaert 12 dager med regnvaer på over 1 millimeter i døgnet på Kjevik. Samtidig har det vaert svaert varmt.

27. juni i år ble det satt varmerekor­d for juni i Kristiansa­nd med 30,7 grader på Kjevik.

3. juni, var det for første gang over 30 grader i juni på Byglandsfj­ord med 32,1 grader.

På Nelaug i Åmli og Hovden i Bykle var juni 2018 den varmeste juni-måneden noensinne med middeltemp­eraturer på 17,4 og 11,7 grader.

Det gir 16 rekordmåli­nger på bare disse to månedene, men flere av dem ble satt på samme dag.

Tørken har vaert ekstrem den siste tiden. – Det er ekstremt tørt, og hvert eneste lyn ser ut til å antenne terrenget, sa brannsjef i Østre Agder til Faedreland­svennen torsdag. Ifølge Yr.no er det den verste tørken i Norge siden 1947.

– våtere og varmere

Professor Tore Furevik er direktør ved Bjerknesse­nteret for Klimaforsk­ning ved Universite­tet i Bergen. Han sier man ikke kan bruke enkelthend­elser til å si at klimaet endrer seg.

– Men vi ser unormalt vaer mange steder i verden. Det blir våtere og varmere. Noen steder er det unormalt vått, andre steder er det unormalt tørt, sier Furevik. Han forklarer at forskernes modeller er klare på at det blir varmere vintere og våtere på høsten. Noen modeller sier mer tørke og varme på Sør- og Østlandet i fremtiden, men de er mer usikre.

– Det ekstreme vaeret kan vaere utslag av klimaendri­nger, men det er ikke sikkert at det er det vi merker nå. Vi er nødt til å se det over en lengre periode. Likevel kan vi si at varmere og våtere vaer vil gi oftere varmeog nedbørsrek­order, sier Furevik.

 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Boen Bruk i Tveit ble fylt med vann da Tovdalselv­a gikk langt over sine bredder i oktober.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Boen Bruk i Tveit ble fylt med vann da Tovdalselv­a gikk langt over sine bredder i oktober.
 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Store snømengder og mye vind på enkelte februardag­er skapte kaos på veiene i landsdelen. Her er E18 stengt etter en ulykke.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Store snømengder og mye vind på enkelte februardag­er skapte kaos på veiene i landsdelen. Her er E18 stengt etter en ulykke.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Mai, juni og så langt i juli har vaert en sammenheng­ende sommertid med badetemper­aturer hver eneste dag.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Mai, juni og så langt i juli har vaert en sammenheng­ende sommertid med badetemper­aturer hver eneste dag.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Tidlig i oktober flommet Tovdalselv­a og flere andre elver over. Hele denne grenda i Tveit lå under vann.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Tidlig i oktober flommet Tovdalselv­a og flere andre elver over. Hele denne grenda i Tveit lå under vann.
 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Det var hyggelig julestemni­ng, men det kom ingen snødryss i førjulstid­en i Kristiansa­nd. Måneden var svaert mild.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Det var hyggelig julestemni­ng, men det kom ingen snødryss i førjulstid­en i Kristiansa­nd. Måneden var svaert mild.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Her padler en familie i kano langs riksveien på Drangsholt i Kristiansa­nd.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Her padler en familie i kano langs riksveien på Drangsholt i Kristiansa­nd.
 ?? FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR ?? Bernt Lie har notert rekord på rekord siste månedene.
FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR Bernt Lie har notert rekord på rekord siste månedene.
 ??  ??
 ?? FOTO: LEIV ARNE ÅKSETH ?? Knusktørr skog har gitt brannvesen­et ekstremt mye å gjøre, her fra en krattbrann i Marnardal i sommer.
FOTO: LEIV ARNE ÅKSETH Knusktørr skog har gitt brannvesen­et ekstremt mye å gjøre, her fra en krattbrann i Marnardal i sommer.
 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Snøkaos på veiene preget både januar og februar.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Snøkaos på veiene preget både januar og februar.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway