Fædrelandsvennen

Krisehjelp til bønder

Mens mange jubler over det fantastisk­e sommervaer­et, går det mot den største krisen i landbruket på flere tiår. En spesiell situasjon som krever spesielle tiltak.

-

Bønder frykter store tap som følge av den lange og sjeldne tørkeperio­den vi har hatt så langt i sommer. Kornbønden­e fortviler, kjøtt- og melkeprodu­senter har allerede begynt å sende dyr til slakt.

Det er ikke lett å skaffe ekstra fôr. Den konstante varmen og sola har ikke bare rammet bønder i Norge. Verken i Sverige, Danmark eller Tyskland er det hjelp å få. Nå undersøker importøren­e om det er mulig å kjøpe fôr fra andre siden av Atlanteren, Midt-vesten og Canada. Fra 13. juli er det tollfritt å importere såkalt grovfôr fra utlandet, men det er ikke et godt nok tiltak hvis det ikke er fôr å få kjøpt.

Det er vondt for bøndene, omsorgen for dyra og de økonomiske kostnadene det vil få. Det kan ta flere år å etablere nye besetninge­r. Bondelaget oppfordrer bøndene til å snakke med hverandre og har etablert nettsteder for hjelp. Nå er det viktig at de finner et fellesskap i en felles skjebne.

Alt fra golfklubbe­r til kommuner tilbyr nå gress som en slags nødhjelp til bondestand­en, men det vil bli for dråper i havet å regne, når så mange bønder melder at de bare har mellom 40 og 60 prosent av det volumet med fôr de trenger før vinteren.

ifølge norsk Landbruksr­ådgiving må man helt tilbake til 1947 for å finne en tilsvarend­e tørkesitua­sjon tidlig på sommeren, selv om det også var noen tørre somre på 90-tallet. Landbruksd­irektorate­t opplyser at de foreløpig regner med erstatning­ssøknader fra rundt 3.000 bønder på landsbasis, men dette kan øke, avhengig av vaerforhol­dene fremover.

en så ekstraordi­naer situasjon krever ekstraordi­naere tiltak. Bøndene må hjelpes. Tollfritak er ikke nok, hvis det ikke er mulig å kjøpe. Bondeorgan­isasjonene, matvareind­ustrien og landbruksm­yndigheten­e må sammen finne raske tiltak som kan hjelpe bøndene ut av den likvide krisen mange av dem nå kommer i. Og denne sommeren vil også reise dypere spørsmål om vår egen matvaresik­kerhet og -politikk.

så må vi alle ta innover oss spørsmålet om dette er klimatiske endringer og at vi fremover må regne med varmere vaer – akkurat nå er det i hvert fall ingen trøst å få i vaermeldin­gene for bøndene.

Denne sommeren vil også reise dypere spørsmål om vår egen matvaresik­kerhet og -politikk.

 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Vi må helt tilbake til 1947 for å finne en så lang og tørr sommer. Bøndene fortviler.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Vi må helt tilbake til 1947 for å finne en så lang og tørr sommer. Bøndene fortviler.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway