Fædrelandsvennen

Tre gjenglemte barnevogne­r på én dag

Folk på ferie glemmer båder bukser, sko og kosedyr. – En dag fant vi tre barnevogne­r, forteller June Furunes Gikas som tar seg av hittegods i Kristiansa­nd dyrepark. Også på Aquarama finner de mye rart.

- TEKST: OSKAR GÅRDSRUD PAULSRUD oskar.gardsrud.paulsrud@fvn.no

Tre barnevogne­r er det første June Furunes Gikas peker ut når vi naermer oss den røde hittegodsk­onteineren til Kristiansa­nd Dyrepark. Barnevogne­ne ble alle tre funnet dagen før.

Det er ikke hver dag «fangsten» er såpass, men Gikas anslår at de pleier å finne sju, åtte vogner i løpet av sesongen.

Inne i den røde konteinere­n ar alt organisert slik at de ansatte lett kan finne tingene som er glemt hvis eierne kommer for å hente det, noe som ifølge Gikas ikke er så ofte. Rundt ti personer er innom og etterspør noe de savner.

– Vi får inn én søppelsekk fra badeland og én fra dyreparken hver dag, forteller Gikas.

Totalt i løpet av sesongen anslår hun at ti prosent av det de finner blir hentet.

Gikas viser oss rundt blant alt det gjenglemte. Eskene tømmes når det har gått tre uker. Klaer som blir liggende sendes barnehjem i ulike land der det er behov for slikt. Vi stopper opp ved en eske stappfull med sko.

– Jeg skjønner ikke hva de går hjem i!

Dette er et spørsmål ikke bare hittegodse­t i Dyreparken stiller seg. Det glemmes nemlig mye andre steder også.

BUKSER MED BELTE

På Aquarama er det ikke fullt så mye gjenglemt som i Dyreparken. Her jobber Mona Nordstokke frivillig. Hun er innom og vasker og pakker klaer for å få sendt det til veldedighe­t. Også hun lurer på hvordan folk kan gå hjem uten klaerne sine.

– De kan jo ha med seg skift, men jeg finner bukser med belter på. De kan da ikke glemme det? sier Nordstokke.

I badelandet nede på Bystranda lar de klaerne ligge i 14 dager før Nordstokke vasker og sender klaerne til Russland og folk som trenger det.

– Vi får mye jakker og votter om vinteren så det er mest fornuftig å sende det dit, forteller hun.

Det hender at folk kommer for å finne noe de har glemt, men det skjer ikke så ofte.

– Vi prøver å gjøre det lettest mulig å finne ting, men det er ikke så mange innom, forteller Nordstokke.

BLINDESTOK­K

Ute i Dyreparken viser Gikas fram en baeresele for barn. Den har havnet i en eske hvor det står diverse på. Den esken sammen med koseklut-eskene står litt lengre.

– Kosekluten­e er noe av det kjaereste barn har, så dem tar vi vare på litt lengre enn vanlig

– Hva er det rareste dere har fått inn?

– Vi fikk inn en blindestok­k en gang. Da prøvde vi å ringe nummeret som sto på den og lette mye for å få den tilbake til eieren, men til slutt sendte vi den til frivilligh­etssentral­en, fortsetter hun.

Som med blindestok­ken prøver de alltid å finne eieren. Står det navn på, ringer de alltid når det gjelder verdisaker.

– Verdisaken­e leverer vi til politiet to ganger i året forteller Gikas. Også i Aquarama leveres verdisaker til politiet.

– Finner vi en jakke med penger og bankkort i, så ringer vi, avslutter hun.

 ?? FOTO: OSKAR GÅRDSRUD PAULSRUD ?? Leder for gjesteserv­ice i Kristiansa­nd Dyrepark June Furunes Gikas viser fram to av tre barnevogne­r som ble funnet forlatt i parken søndag.
FOTO: OSKAR GÅRDSRUD PAULSRUD Leder for gjesteserv­ice i Kristiansa­nd Dyrepark June Furunes Gikas viser fram to av tre barnevogne­r som ble funnet forlatt i parken søndag.
 ?? PAULSRUD FOTO: OSKAR GÅRDSRUD ?? Mona Nordstokke viser fram klaer og lignende som er gjenglemt på Aquarama. Jobber frivillig med å rydde og vaske klaerne før de blir sendt til Russland etter to uker uten å ha blitt hentet.
PAULSRUD FOTO: OSKAR GÅRDSRUD Mona Nordstokke viser fram klaer og lignende som er gjenglemt på Aquarama. Jobber frivillig med å rydde og vaske klaerne før de blir sendt til Russland etter to uker uten å ha blitt hentet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway