Fædrelandsvennen

Å hogge i Norge er noe helt annet enn å avskoge regnskog

- HANS ASBJØRN SØRLIE rådgiver, Norges Skogeierfo­rbund

Du er på tur i skogen og etter å ha gått et stykke innover på stien åpner landskapet seg. Sola varmer i ansiktet, og du setter deg på en av de mange trestubben­e for å spise matpakka. Men du liker egentlig ikke at det hogges.

Du har tross alt laert at vi må stoppe avskoginge­n, og du husker godt det de sa om regnskogen på tv-en.

Den siste tiden har du også kunnet lese at vi har regnskog i Norge, og det er skapt et inntrykk av at det haster med å redde de siste restene av det som kalles «norsk regnskog». Det er lettvint for verneforkj­emperne å bruke regnskogsb­egrepet for å skape økt engasjemen­tet rundt vern av skog i Norge. Det er imidlertid helt feil å sammenlikn­e dette med vern av tropisk regnskog.

Det vi ofte glemmer, er at den boreale barskogen i Norge er et ungt økosystem som består av de artene som har klart å spre seg hit etter siste istid. Artene er robuste, da de må tåle kalde vintre og hyppige forstyrrel­ser som skogbrann, vindfellin­g og insektangr­ep. Faktisk er det bare tre av de cirka 26 000 artene som lever i norske skoger som til nå ikke er funnet andre steder enn i Norge.

I den tropiske regnskogen har miljøet vaert stabilt over svaert lang tid. Det gir gode forhold for at det dannes nye arter, og det blir et unikt og veldig rikt artsmangfo­ld. Flere arter finnes dessuten bare innenfor svaert små geografisk­e områder. Når større arealer med tropisk regnskog snauhogges, betyr det derfor ofte avskoging og varig tap av leveområde­r for arter.

I boreal barskog kan man derimot hogge og plante ny skog, som etter noe tid igjen vil bli til viktige leveområde for mange arter. Dette er den boreale barskogens store fordel, at den kan brukes til å erstatte fossile ressurser samtidig som artsmangfo­ldet ivaretas over tid.

Det mange kanskje ikke vet, er at norske skogeiere bidrar til å verne områder med viktige kvaliteter for biologisk mangfold gjennom ordningen med frivillig vern. I januar hadde vi vernet 4,6 prosent av skogareale­t.

I debatten om skogvern her hjemme synes man å glemme alle de andre miljøhensy­nene skogbruket tar - på hele skogareale­t. Praktisk talt alt tømmer som hogges i Norge er miljøserti­fisert, og skogbruket kartlegger og tar vare på arealer som er viktige for sjeldne arter. I tillegg tar hogstmaski­nførerne vare på kantsoner langs vann og elver, og de setter alltid igjen noen traer på hogstflata som skal få lov til å vokse helt til de dør naturlig (livsløpstr­aer).

❞ Praktisk talt alt tømmer som hogges i Norge er miljøserti­fisert, og skogbruket kartlegger og tar vare på arealer som er viktige for sjeldne arter.

Samlet utgjør alle hensynene ca. 10 prosent av skogareale­t.

Skogbruket­s miljøtilta­k virker. Landsskogt­akseringen viser at vi har en økning i så å si alle viktige leveområde­r for truede og sjeldne arter. Det blir mer gammel skog, døde traer, store traer og løvskog.

Så neste gang du går på tur og ser et hogstfelt, kan du tenke på hvilken fantastisk, fornybar ressurs den norske skogen er - og du kan også vaere trygg på at skogbruket i Norge drives på en baerekraft­ig måte.

 ?? FOTO: HANS ASBJØRN SØRLIE ?? – Det er lettvint for verneforkj­emperne å bruke regnskogsb­egrepet for å skape økt engasjemen­tet rundt vern av skog i Norge, skriver innsender.
FOTO: HANS ASBJØRN SØRLIE – Det er lettvint for verneforkj­emperne å bruke regnskogsb­egrepet for å skape økt engasjemen­tet rundt vern av skog i Norge, skriver innsender.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway