Fædrelandsvennen

Velkommen sommerstøy og stress!

-

Sommeren langs kysten i år blir annerledes. Kommende sommere blir enda mer annerledes. I fjor åpnet regjeringe­n slusene for brølende vannskuter­e tett på svaberg, holmer og skjaer.

●●Fredelig friluftsli­v for de mange skal fram over vike for bajaskjøri­ng for de få. Og de skrantende sjøfuglbes­tandene våre skal få enda mer juling.

Å frigjøre bruken støyende motorkraft i naturen har vaert høyt prioritert av regjeringe­n. I 2015 opphevet de forbudet mot fornøyelse­skjøring med snøskuter. Nylig vedtok de en prøveordni­ng for catskiing (frakt av skituriste­r opp på fjelltoppe­r med ulike beltekjøre­tøyer), og i fjor opphevet de altså forbudet mot vannskuter­e innenfor 400 meter fra land.

De fleste fornuftige mennesker vil trolig ha problemer med å se at vannskuter­e ikke har rikelig med boltreplas­s selv om de må et stykke ut fra land. Og hva var galt med en form for sonefordel­ing, der de som var til suverent mest sjenanse for andre holdt avstand fra områdene der mer fredelig og mer miljøvennl­ig friluftsli­v kan finne sted? Er ikke en sone som også gir et visst vern for aerfuglfam­ilier i den mest utsatte egg- og ungeperiod­en noe de fleste av oss synes er bra?

Nasjonale bestemmels­er som må vike til fordel for lokal råderett over våre felles naturgoder har vaert kjenningsm­elodi i regjeringe­ns miljøpolit­ikk. Men i høringsrun­den sa tre av fire kommuner blankt nei til å oppheve 400-metersgren­sen for vannskuter­e. De ville verken ha økt trafikk naermere badestrend­er, fugleholme­r og kystnasjon­alparker eller mer av tragiske ulykker som følger med. De så ikke det fremtidsre­ttede i prinsippet om hverkommun­e-sine-forskrifte­r med lappeteppe langs kysten som konsekvens.

Flere kommuner ville umiddelbar­t gjeninnfør­e 400-metersgren­sen, men nei: Bestem hva dere vil, bare ikke lag egne bestemmels­er for vannskuter­e og ikke nekt dem adgang der småbåter ellers opererer.

Det har fått skli ut også med hurtiggåen­de småbåter. Men å bruke det som brekkstang for å innføre mer av enda mer miljødestr­uktiv praksis?

Mer moro, støy og frihet for de få synes å stå langt høyere på regjeringe­ns dagsorden enn hensyn til lokaldemok­ratiet. Hensynet til friluftsli­v, fugler og annet naturmangf­old langs kysten er det mindre farlig med. CHRISTIAN BØRS LIND rådgiver i Naturvernf­orbundet

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway