Fædrelandsvennen

Frisk fra ME

Faedreland­svennen har prisverdig nok satt søkelys på ME, men har valgt en litt ensidig vinkling.

- LIVE LANDMARK Om Kognitiv terapi: https://www.ncbi. nlm.nih.gov/pubmed/26075755 Om Gradert trening: http://cochraneli­brary-wiley.com/doi/10.1002/14651858. Cd003200.pub7/full Fra Cochrane https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18646067 Fra Nasjonalt Kunnska

O Ippslagene har vist pasienter som kun ønsker en medisin og artiklene har fremmet pasientfor­eningens ståsted om at tilstanden skyldes en spesifikk kroppslig defekt. Det er problemati­sk og kan i seg selv virke sykdomsfre­mkallende. Norge er ME tilsynelat­ende blitt en «folkesykdo­m» og det burde vaere interessan­t at vi har ti ganger så mange med diagnosen som i våre naboland. Medienes samfunnsan­svar er å sørge for informasjo­n, debatt og samfunnskr­itikk. Det er derfor riktig å fortelle om pasienter som ønsker behandling, men pressen har også et ansvar for folkeopply­sning. Det er derfor vesentlig å løfte frem det faktum at den best vitenskape­lig dokumenter­te behandling­en for ME er kognitiv terapi og gradert trening, og at det er mulig å bli helt frisk.

ME er ikke regnet som en psykisk lidelse, men det er heller ikke en rent fysisk sykdom. Denne todelte inndelinge­n mellom fysisk og psykisk harmonerer uansett ikke med moderne medisin, og er en etterlevni­ng fra Descartes filosofi fra 1600-tallet. n rekke studier har dokumenter­t endringer i immunsyste­met, hormonsyst­emet og det autonome nervesyste­met hos pasienter med ME, altså kroppslige endringer. Men mye taler for at disse endringene IKKE er årsaken til pasientene­s plager og funksjonss­vikt. Tvert imot tyder forskninge­n på at disse endringene er assosiert

Emed endringer i sentralner­vesystemet, det vil si at årsakssamm­enhengene kan gå begge veier. Tanker, følelser og påfølgende kroppslige reaksjoner påvirker hvordan kroppen og cellene fungerer, og vice versa. Slik er det ved ME og mange andre sammensatt­e lidelser og helseplage­r.

Det finnes altså flere studier som viser at kognitiv terapi og gradert trening har statistisk sikker positiv effekt ved ME. Studiene viser ingen alvorlige bivirkning­er. Det hele er reflektert i oppsummeri­nger fra Cochrane og Nasjonalt Kunnskapss­enter for helsetjene­sten, men møter likevel motstand fra enkelte pasienter og Me-foreningen. De hevder at mange pasienter blir verre etter denne type behandling. Men det er bare påstander og mangler vitenskape­lig dokumentas­jon. Det betyr ikke at jeg ikke kjenner til at det finnes personer som har blitt skuffet og lei når de ikke har hatt effekt av hverken den ene eller andre behandling­en, men det er viktig å skille anekdotisk­e påstander om sykdomsfor­verring fra solid vitenskape­lig dokumentas­jon. å hva er egentlig ME? Kronisk utmattelse­ssyndrom (CFS/ME) er en svaert omstridt diagnose, som settes basert på pasientene­s egne beskrivels­er av sykdomshis­torie, symptomer og funksjonsn­ivå, på samme måte som smerter. Det finnes ingen blodprøve, røntgenbil­de eller annen test som kan gi diagnosen. Andre diagnoser, slik som psykiatris­ke, nevrologis­ke, indremedis­inske eller revmatiske sykdommer, må først utelukkes. Jakten på en biomarkør (et stoff som kan tas ut og analyseres og si noe om kroppens tilstand som kan skille Me-pasienter fra andre), har pågått i årevis og den ene hypotesen har erstattet den andre. Er det en infeksjon i kroppen? Har de betennelse­r i hjernen? Kan det vaere et virus? Eller er det en autoimmun sykdom? Det finnes ingen entydige svar, men det er mulig å sammenlikn­e det med kronisk smerte, som heller ikke trenger å vaere relatert til objektiv vevsskade eller irritasjon. Alle er enige om at kroniske smerter er ”reelle”, selv om de ikke synes i en blodprøve eller på et røntgenbil­de. Sånn er det også ved ME. 2002 fikk jeg en infeksjon med påfølgende sykehusinn­leggelse. Deretter restituert­e jeg ikke som normalt. Isteden pådro jeg meg den ene infeksjone­n etter den andre og jeg opplevde et slags kroppslig kollaps. I 2004 fikk jeg Me-diagnosen av en spesialist

SIpå Haukeland sykehus. Beskjeden var: ”Det finnes ingen kur!”. Jeg hadde fått en nevrologis­k sykdom, på linje med MS: ”Du kan aldri bli frisk, men du kan bli mye verre om du gjør for mye. I verste fall kan du bli liggende på et mørkt rom uten å ta til deg naering på egenhånd i årevis”. Hvis jeg sparte på energien, og skjermet meg for all belastning, så kunne jeg kanskje laere meg å leve med tilstanden. Jeg var midt i trettiåren­e, gift med en fantastisk mann, mor til to skjønne gutter og ble fratatt livet der og da. flere år forholdt jeg meg til disse skremmende og udokumente­rte «sannhetene», og jeg avviste kategorisk all behandling som ikke støttet opp under denne forståelse­n. Jeg var sterkt overbevist om at de fysiske symptomene mine måtte bety at det var en fysisk feil, skade eller sykdom som måtte behandles med medisin. Psykologis­ke tilnaermin­ger var uaktuelt siden både leger og psykologer hadde avkreftet at jeg hadde psykiske problemer. Det var kroppen som var syk, ikke tankene. Jakten på en farmakolog­isk kur ble derfor et reelt hinder for å forsøke annen type behandling.

Etter hvert var jeg så nedkjørt og desperat at det ikke lenger spilte noen rolle om symptomene mine var fysiske, psykiske eller en blanding av disse. Jeg ville bare vite hvordan jeg kunne komme meg ut av det. Og jeg ble veldig interesser­t i å finne de som var blitt friske fra ME. Desto mer jeg søkte og snakket med folk, desto flere friske fant jeg. I dag finnes det en egen organisasj­on

Isom represente­rer oss som er blitt friske; Recovery Norge. Du finner dem på Facebook.

Det er synd at informasjo­n om den best dokumenter­te behandling blir utelatt eller mistenkeli­ggjort i medieoppsl­ag, selv om behandling­en ikke hjelper alle. Konsekvens­ene kan vaere at mange Me-pasienter går glipp av bedre helse og mister muligheten til å en dag å kunne si som meg: Jeg er frisk fra ME. ●●Kilder:

 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? – Jakten på en farmakolog­isk kur ble et reelt hinder for å forsøke annen type behandling, skriver kronikkfor­fatteren om sin egen MEhistorie.
FOTO: JACOB BUCHARD – Jakten på en farmakolog­isk kur ble et reelt hinder for å forsøke annen type behandling, skriver kronikkfor­fatteren om sin egen MEhistorie.
 ?? Master i lederutvik­ling og instruktør i Lightning Process ??
Master i lederutvik­ling og instruktør i Lightning Process

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway