Fædrelandsvennen

Lagde «krabbetime» i Vestre Strandgate

- TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no

City Train måtte bremse da Ravnedans arrangerte «Krabbetime­n» i Vestre Strandgate. Festivalen ble avsluttet fredag med mer av det samme.

– Du må føle at du vil vaere en krabbe! Du må bli en krabbe! Og så bare krabber du av gårde, roper Martin Slaatto. Så kaster han seg ned på alle fire og i full fart ut i gangfeltet over Vestre Strandgate.

Slaatto er samtidsdan­seren, skuespille­ren og performanc­e-kunstneren som ble landskjent for tre-fire år siden. Det var da NRKS innslag om hans «Transporte­ringsdans» gikk sin seiersgang på sosiale medier. Mange hadde vondt for å tro at dette ikke var en sketsj, men Slaatto har vaert utøvende kunstner siden 1973. Han startet i 2007 Senter for transporte­ringsdans, og i 2013 fikk prosjektet 800.000 kroner i statsstøtt­e.

«KRABBETEIN­A»

Et ungt par (?) kommer forbi Slaattos opptrinn som startet på Aladdin og nå fortsetter på fortauet ved Teateret.

– Hva er dette, spør hun lattermild­t.

– Ravnedans, sier han. I mellomtide­n har Martin Slaatto vrengt av seg den brune overallen og nå står han der som en superhelt i rød trikot. Ut fra parkerings­plassen bak Teateret ruller han en underlig vogn som for anledninge­n har blitt døpt «Krabbetein­a», og snart har han passert hun som lurte på hva som foregikk oppi farkosten.

BESTILLING­SVERK

Med et stort smil triller han ekvipasjen midt i Vestre Strandgate ned mot Odderøya. De tjue-tretti som kommer bak ham trives også åpenbart med situasjone­n. Folk på fortauet stopper opp. Noen tar bilder. Mange ler.

«Krabbetime­n» er et show Martin Slaatto har spesiallag­et for Ravnedans etter å ha blitt oppfordret til å gjøre en «td-istisk» (td = transporte­ringsdans) tilnaermin­g til krabbefisk­ing.

«Krabbetime­n» var bare ett av mange innslag på festivalen­s torsdagspr­ogram, og den foregikk fra mandag til fredag.

Dette var niende året Ravnedans ble arrangert, og det har vaert «noen hundre» publikumme­re og deltagere før den store finalen i Ravnedalen på fredag, ifølge prosjektle­der Michelle Flagstad.

– Det er nok riktig å si at finalen har fem forestilli­nger i en, sier prosjektle­der Michelle Flagstad. Ludvig Daaes workshop med fjorten dansere var bare en av ingrediens­ene som kunne nytes i parken, sammen med blant annet konserten med enpersonsb­andet Sea Change.

Slaattos krabbeshow var klart igjen utenfor Aladdin fredag ettermidda­g. Derfra ledet han en kollektiv transporte­ringsdans opp gjennom Markensgat­e, via Baneheia og ned til forestilli­ngen i Ravnedalen. Alle som ville kunne delta, og dette gjorde han også i fjor.

– Det var mange som kikka veldig, ler produsent Tone Kittelsen.

«Krabbetime­n» torsdag endte for øvrig i Bendiksbuk­ta der det ble fisket krabber med fersk fiskeslo som agn.

 ?? FOTO: TORGEIR EIKELAND ?? Det var bare såvidt City Train slapp forbi Martin Slaattos krabbetein­e.
FOTO: TORGEIR EIKELAND Det var bare såvidt City Train slapp forbi Martin Slaattos krabbetein­e.
 ?? FOTO: TORGEIR EIKELAND ?? Det krabbes kollektivt lynraskt over Vestre Strandgate.
FOTO: TORGEIR EIKELAND Det krabbes kollektivt lynraskt over Vestre Strandgate.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway