Fædrelandsvennen

Johan J. Jakobsen til minne

- TRYGVE SLAGSVOLD VEDUM OG MARIT ARNSTAD

●●Det var ikke bare et stort kapittel i Senterpart­iets historie som ble lukket da Johan J. Jakobsen sovnet stille inn den 30. juni, 81 år gammel. Med hans bortgang mistet Norge en av 80- og 90-tallets mest innflytels­esrike politikere. Vi som fikk oppleve humøret, lunheten og rausheten hans, kjenner på et stort savn.

Johan J. Jakobsen rommet så mye, både som politiker og menneske. Året var 1962 da han meldte seg inn i Senterpart­iet. Den nyutdanned­e sivilagron­omen på 25 var nygift, og skulle kombinere jobben som bestyrer på Felleskjøp­et i Namsos med å vaere gårdbruker på hjemgården Lønset i Nordtrønde­lag. Ifølge ham selv var den politiske interessen heller laber, men medlem i Senterpart­iet ble han. Først da Johan fulgte stortingsd­ebattene om Kings Bay-saken på tv ble den politiske gnisten tent. Med det skulle livet hans ta en ny kurs.

Høsten 1973 ble Johan for første gang innvalgt på Stortinget. På nordtrønde­lagsbenken ble han sittende en mannsalder, fram til 2001. Fra 1979 til 1991 var han også Senterpart­iets leder. I løpet av disse årene viste han seg gang på gang som en lagspiller og en samarbeide­ts mann. Han var arkitekten bak mange av kompromiss­ene som ble gjort på 80- og 90-tallet. Han tok initiativ til at Senterpart­iet og Krf gikk inn i regjering med Høyre i 1983, og ble samferdsel­sminister i denne regjeringe­n. Da Jan P. Syse dannet samarbeids­regjering etter valget i 1989, ble Johan kommunalmi­nister.

Johan J. Jakobsen var opptatt av politiske resultat og løsninger. Som sentrumspo­litiker forholdt han seg både til høyre og venstre i politikken og hadde det som skulle til for å finne løsninger begge veier. Det var ikke uten grunn at Johan var opptatt av konkrete resultater, samtidig som han så de lange linjene. Kanskje kan denne egenskapen forklares med bagasjen han hadde med seg fra oppveksten på hjemgården i Nord-trøndelag. I sin egen bok, «Mot strømmen», skrev han:

På Lønset fikk vi forvaltera­nsvaret inn med morsmelka: vi forstod tidlig at begrensede ressurser måtte utnyttes med forsiktigh­et og under et langsiktig perspektiv.

For ham var Senterpart­iet en bevegelse, han var opptatt av å ta hele landet i bruk. Som partileder stabiliser­te og manøvrerte han Senterpart­iet i en krevende periode på 80-tallet, samtidig som han bidro til å legge grunnlaget for framgangen midt på 90-tallet.

Politiske motstander­e fra alle leire hadde respekt for Johan J. Jakobsen. Han spredte glede og latter. Han var til å stole på. Det gjorde at han også var så viktig innad i partiet i store og vanskelige saker. Han så fordelene i å inkludere folk med ulikt ståsted i vanskelige avgjørelse­r. Det kom blant annet til syne under regjerings­forhandlin­gene med Høyre og Krf i 1989. Enkelte reagerte på at generalsek­retaer John Dale var med i delegasjon­en. Dale var skeptisk til Høyre. Men det gjorde at andre, som også var skeptiske til regjerings­samarbeide­t, ble beroliget. Ergo visste Johan at han hadde hele bredden i partiet med seg i forhandlin­gene. To år senere overlot han partileder­stolen til Anne Enger. I Eu-kampen spilte Johan likefull en avgjørende rolle til at Norge sa nei til EU.

Vi er mange som skylder Johan J. Jakobsen en stor takk. For at han inkluderte alle og ga mennesker rundt seg sjansen til å laere. For at han inspirerte og var raus. For at han var en lojal støttespil­ler for andre i partiet. Johan hadde føttene godt plantet i den trønderske jorda selv om han satt i mektige statsrådst­oler i hovedstade­n. Han så alle, enten de het Gro eller Kåre, var gårdbruker eller om det var ei fem år gammel jente som ville leke på gulvet.

På vegne av hele Senterpart­iet takker vi Johan J. Jakobsen for den livslange oppgaven han tok på seg i partiet, for all innsats han la ned. Vi er fylt av vemod over Johans bortgang og han vil bli djupt savnet.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway