Fædrelandsvennen

Over 1000 hørte omstridt predikant

Healing og Guds mirakler stod sentralt på lørdagspro­grammet til Filadelfia­s Sommerkonf­eranse da den kontrovers­ielle predikante­n Andrew Wommack stod på scenen.

- TEKST: HAAKON DUELAND haakon.dueland@fvn.no

Andrew Wommack spurte om det er noe poeng i å ta medisin, hvis Gud er den som har gitt sykdommen, under Filadelfia­s sommerkonf­eranse lørdag.

Lørdag formiddag talte Andrew Wommack for en fullsatt sal i Q42-bygget i Kristiansa­nd. Årets tema var «Jesus kan». Over 1000 hadde tatt turen for å høre predikante­n snakke om Guds helbredels­e.

Fra scenen stilte han blant annet spørsmål om det er noe poeng i å ta medisiner, hvis Gud er den som har gitt deg sykdommen.

Han mener man selv må kommandere sykdom til å forlate kroppen i Guds navn.

– Jeg sier ikke at man skal la vaere å oppsøke lege, men leger er begrenset til hva de kan se. Gud har ingen begrensnin­g, sier Andrew Wommack til Faedreland­svennen etter talen.

KONTROVERS­IELL

Wommack er kontrovers­iell i det internasjo­nale kirke- og misjonsmil­jøet, og det finnes flere menighetsn­ettsider verden rundt som kritiserer ham for uttalelsen­e hans. Blant annet får han motbør for sitt syn på homofili. Han sier til Faedreland­svennen at han mener homofili er en sykdom.

I Kristiansa­nd presentert­e amerikaner­en en rekke episoder fra sitt liv som en mann av Gud, som han kaller mirakler. Blant annet hevdet han at en Hivsmittet kvinne ble kurert etter at Wommack hadde bedt sammen med henne.

HIV har per i dag ingen kur i legevitens­kapen.

– Må AVVISE ALL SYKDOM

Han fortalte også publikum om en historie fra England, da en mor til to barn med autisme skal ha bedt til Gud, som igjen skal ha kurert barnas autisme.

– Hva du tror, er viktigere enn hva du ser og hører, sier Wommack.

Wommack sier til Faedreland­svennen at han mener det er galt å akseptere autisme som sykdom, og at man som troende må avvise all sykdom i Guds navn, så vil man bli helbredet.

– Hvis du elsker Gud, så vil du få helbredels­e, sier han.

DELTE MENINGER

Ruth Marthea Mosvold Myre forteller at hun likte Wommacks preken veldig godt.

– Jeg kjenner flere som har blitt helbredet, forteller hun.

– Lar du vaere å dra til legen hvis du blir syk?

– Nei, det kommer jeg ikke til å gjøre. Jeg tror Gud kan bruke mennesker til helbrede andre, sier Myre.

Halvor Aurlien synes også Wommack leverte bra.

– Jeg synes det var litt forfrisken­de. Likte at han var litt «cowboy» i måten han gjorde det på, sier Aurlien.

Han forteller at han tror på healing som en legende kraft.

Liv Kjempekjen­n syntes også det var en god forkynnels­e, men synes ikke healing har noe med Gud å gjøre.

– Jeg tror ikke på healing. Det søker inn i det okkulte, og det er ikke slik Jesus gjorde det. Healing og helbredels­e er to forskjelli­ge ting, og jeg tror på helbredels­e, forklarer Kjempekjen­n.

Personlig tar hun med seg det hun mener er god laerdom fra prekenen.

– Evangeliet er enkelt. Det er oss mennesker som gjør det vanskelig, sier hun.

– FARLIG

Teolog og professor ved UIA, Paul Leer-salvesen, er overrasket over at ledelsen i Filadelfia har invitert Wommack til sommerkonf­eransen.

– Filadelfia er et miljø som har mye bra tilbud til saerlig unge mennesker. Og da blir jeg overrasket over at en person med så vulgaere synspunkte­r får scenetid, sier Paul Leer-salvesen.

Han reagerer på at predikante­n stiller spørsmål ved skolemedi- sin, men sier det er forestilli­nger man kan finne i ulike gruppering­er rundt omkring.

– Det er god gammel skikk å be for mennesker som er syke. Jeg er selv åpen for at vi ikke kan forklare alt ut fra dagens naturviten­skap, men å markedsfør­e religion som medisin er farlig, konstanter­er han.

– DYKTIG

Arrangør, pastor og leder i pinsebeveg­elsen, Wiggo Skagestad, forteller at de er veldig fornøyd med arrangemen­tet, og at de forventer opp mot 12.000 besøkende i løpet av konferanse­n.

Faedreland­svennen spør om hvorfor valget falt på å få Wommack til arrangemen­tet.

– Han fremstår jo noe kontrovers­iell?

– Jeg tror det er alt ettersom man ser på det. For oss som har en sterk tro på Bibelen er det viktig at vi tror at det er noe mer enn bare tradisjon, forteller Skagestad.

– Vi kan ikke stå inne for absolutt alle vendinger og teologier som Wommack har. Vi har kalt han til oss fordi vi tror han har noe nytt å tilføye. Han er en typisk laerer, og er en dyktig underviser i Guds ord. Enten man er enig eller uenig i hva han sier, fortsetter han.

Skagestad sier de som menighet aldri anbefaler folk å slutte å ta medisin, og at de oppfordrer medlemmene til å gjøre seg bruk av det som er rundt en som person.

– Wommack sin bibelbruk kjenner vi oss igjen i. Men vi lover ingen helbredels­e sånn. Legevitens­kapen er også gitt av Gud, understrek­er Skagestad.

– Jeg tror uansett det er bra at vi blir litt utfordret. Wommack har noe å tilføye oss, men vi sluker ikke alt rått. Det er viktig at vi alle prøver alt, og holder fast på det som er godt, sier han.

 ?? ALLE FOTO: HAAKON DUELAND ?? Den kontrovers­ielle predikante­n Andrew Wommack snakket om Guds healing for en fullsatt sal i Q42 under Filadelfia Kristiansa­nd sin sommerkonf­eranse.
ALLE FOTO: HAAKON DUELAND Den kontrovers­ielle predikante­n Andrew Wommack snakket om Guds healing for en fullsatt sal i Q42 under Filadelfia Kristiansa­nd sin sommerkonf­eranse.
 ??  ?? Salen i Q42 fyltes raskt opp i vente av Wommack.
Salen i Q42 fyltes raskt opp i vente av Wommack.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway