Fædrelandsvennen

Har funnet ny bolig til 16-åring

Da 16-åringen ble pågrepet og siktet for trusler mistet han plassen ved barneverns­institusjo­nen i Kristiansa­nd. Etter to uker i fengsel har Bufetat nå funnet et nytt botilbud til ham.

- TEKST: ERLEND OLSBU erlend.olsbu@fvn.no

– Bufetat har funnet et kortsiktig tilbud til ham. Han blir dermed løslatt når fengslinge­n utløper mandag ettermidda­g, sier advokat Hanne Eva Müller til Faedreland­svennen.

Lørdag 25. juli ble 16-åringen pågrepet og siktet for å ha truet ansatte ved en barneverns­institusjo­n i Kristiansa­nd. Institusjo­nen valgte samtidig å si opp avtalen med Bufetat med umiddelbar virkning, slik at gutten sto uten bosted.

Etter to netter på glattcelle ble 16-åringen varetektsf­engslet.

– Siktede er varetektsf­engslet da det foreligger en klar og naerliggen­de fare for at siktede vil begå ny straffbare forhold av samme art som han nå er siktet for, sa politiadvo­kat Helle Brabrand i Agder politidist­rikt sist uke.

FARE FOR OVERSONING

Da fengslings­perioden ble forlenget med én uke sist fredag pekte Kristiansa­nd tingrett på at 16-åringen ikke vil bli dømt til ubetinget fengsel for truslene han er siktet for. En lengre periode i varetekt kunne dermed ha utløst et erstatning­skrav for urettmessi­g fengsling.

– Han er under 18 år og skal i utgangspun­ktet ikke sitte i fengsel. Dermed er det en fare for oversoning, sier Müller, som ble oppnevnt som forsvarer for 16-åringen etter pågripelse­n.

16-åringen er ikke hjemmehøre­nde i Kristiansa­nd og det er barneverne­t i en kommune i Oppland som har ansvaret for ham. Det er imidlertid det statlige barneverne­t (Bufetat) som har ansvaret for å finne et passende bosted.

PRESS På AKUTTPLASS­ER

– Vi har arbeidet med å finne et institusjo­nstilbud som treffer det kommunen har bedt om og som er tilpasset denne ungdommens behov. Det innebaerer et tilbud som er trygt og sikkert for ungdommen og de ansatte, sier regiondire­ktør i Bufetat øst, Ingrid Pelin Berg.

– Og det har dere nå funnet? – Vi har tilrettela­gt en plass på akuttinsti­tusjon i Hedmark. Det er en institusjo­n som er kompetent til å ta vare på ungdom i en akutt situasjon, sier Pelin Berg.

– Hvorfor har det tatt så lang tid?

– Vi har måttet jobbe med å finne en ledig plass. Det er for tiden et stort press på akuttplass­er i hele landet. Det har derfor vaert et puslespill for å finne en avdeling med ledig kapasitet, som kan tilpasses ungdommens behov og som har ansatte med riktig kompetanse. Vi har også måttet ivareta andre beboeres behov, sier Pelin Berg.

FERIEAVVIK­LING

– I hvilken grad har ferieavvik­ling bidratt til at ting har tatt tid?

– Det har hatt noe betydning. Vi måtte finne et tilbud med riktig kompetanse. Da har vi ikke vaert hjulpet av at det er ferie. Men det er viktig å understrek­e at ferieavvik­ling er underordne­t når det dreier seg om ivareta en ungdom med et akutt behov, sier Pelin Berg.

Regiondire­ktøren bekrefter at plassen i Hedmark kun er en midlertidi­g løsning og opplyser at det jobbes videre med å finne et varig tilbud.

Det er viktig å understrek­e at ferieavvik­ling er underordne­t når det dreier seg om ivareta en ungdom med et akutt behov. INGRID PELIN BERG,

regiondire­ktør i Bufetat øst

 ?? FOTO: STEIN BJØRGE ?? Da barneverne­t ikke klarte å finne plass til 16-åringen besluttet politiet å begjaere ham varetektsf­engslet. Etter to uker i varetekt løslates han nå fra ungdomsenh­eten til Bjørgvin fengsel.
FOTO: STEIN BJØRGE Da barneverne­t ikke klarte å finne plass til 16-åringen besluttet politiet å begjaere ham varetektsf­engslet. Etter to uker i varetekt løslates han nå fra ungdomsenh­eten til Bjørgvin fengsel.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway