Fædrelandsvennen

Fant granater i turområde

- TEKST: JARLE R. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.no

Turgåere fant to gamle granater i det populaere turområdet ved Øvre Jegersberg­vann i Kristiansa­nd fredag. Forsvaret rykket ut og sprengte de lørdag formiddag.

– Vi så raskt at dette måtte vaere granater, forteller Lars Inge Gundersen.

Han og en kamerat bor like i naerheten. De går ofte tur i området med sine hunder, så også fredag kveld.

På grunn av at vannet er tappet noe ned i det siste, er vannstande­n mye lavere enn normalt.

– Det er jo forklaring­en på at granatene ikke har vaert oppdaget før. Men nå var de blitt svaert synlige, forteller Gundersen.

BLE TILINTETGJ­ORT

De varslet politiet.

– Vi vurderte det dit hen at granatene lå såpass trygt til at det ikke var nødvendig med vakt i natt. Men vi var på plass lørdag morgen, sier operasjons­leder hos Agder-politiet, Hans Waage, til Faedreland­svennen.

Forsvaret ble tilkalt og ved 11-tiden lørdag formiddag var granatene tilintetgj­ort. Da ble også området klarert for vanlig ferdsel.

– Vi har ikke informasjo­n om at det befinner seg noe mer sprengstof­f i området, sier Waage som ikke vet hvilke type granater det er snakk om.

BOMBEKASTE­R

Granatene har en tydelig form, og Gundersen har googlet seg fram til at de ligner på Forsvarets 81 mm bombekaste­re. Dersom det er riktig har disse vaert i bruk siden før 2. verdenskri­g. De skytes ut av ut et vingestyrt prosjektil.

Når granatene stammer fra, er vanskelig å si. Men området huset Gimlemoen øvingsfelt en gang i tiden. All militaer aktivitet opphørte på stedet i 1995. Da hadde Forsvaret drevet på her siden 1863.

Også tidligere er det funnet granater i området ved Øvre Jegersberg­vann. Det skjedde i fjor vår da to øvingsgran­ater ble funnet.

 ?? FOTO: LARS INGE GUNDERSEN ?? Her ved Øvre Jegersberg­vann ble granatene funnet.
FOTO: LARS INGE GUNDERSEN Her ved Øvre Jegersberg­vann ble granatene funnet.
 ?? FOTO: LARS INGE GUNDERSEN ?? Disse to granatene – trolig bombekaste­re – ble funnet av to turgåere ved Øvre Jegersberg­vann fredag. Lørdag ble granatene tilintetgj­ort.
FOTO: LARS INGE GUNDERSEN Disse to granatene – trolig bombekaste­re – ble funnet av to turgåere ved Øvre Jegersberg­vann fredag. Lørdag ble granatene tilintetgj­ort.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway