Fædrelandsvennen

Analytiker spår «ekstrem lønnsomhet»

- NTB

Kostnadsku­tt og økt oljepris kan bety et nytt oljeeventy­r for Equinor. I løpet av de neste to årene kan de tjene mer enn de har gjort de siste 17 til sammen.

– Equinor har brukt flere år på å innstille seg på en oljepris på 50 dollar per fat. Når prisene nå stiger til 70 dollar per fat, ligger de svaert bra an de neste årene, sier analytiker Tom Erik Kristianse­n i analysesel­skapet Pareto til Klassekamp­en.

Siden 2014 har Equinor gått gjennom en omfattende effektivis­eringspros­ess, og kuttet kostnader drastisk.

– De neste årene vil vaere helt unike i Equinors historie hvis oljeprisen holder seg på dagens nivå̊. I perioden 2018– 20 kan de tjene mer penger enn de har gjort på de 17 årene de har vaert på børs, sammenlagt. Det sier litt om hvor mye kapital de vil generere, sier Kristianse­n, som kaller det «ekstrem lønnsomhet».

Informasjo­nsdirektør Bård Glad Pedersen i Equinor bekrefter effektivis­eringspros­essen.

– I 2013 regnet vi med å trenge en oljepris på 70 dollar per fat for at prosjekten­e vi da jobbet med, skulle vaere lønnsomme. For tilsvarend­e portefølje må̊ vi i dag bare ha en pris på 21 dollar per fat for å vaere lønnsomme.

Pareto-analytiker­en mener dette er et godt tidspunkt for selskapets planer om å investere i fornybar energi, men det avviser Pedersen.

– Vi regner med å investere 100 milliarder kroner i fornybar energi fram mot 2030.

 ?? FOTO: TOR ERIK SCHRØDER/NTB SCANPIX ?? Equinors hovedkvart­er på Fornebu.
FOTO: TOR ERIK SCHRØDER/NTB SCANPIX Equinors hovedkvart­er på Fornebu.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway