Fædrelandsvennen

For første gang drikkes mer lyse viner enn mørke

-

I sommer har nordmenn for første gang kjøpt mer lys vin enn mørk. – Årsaken er kanskje åpenbar, sier Vinmonopol­et.

Tallenes tale er klar: I juli ble det solgt hele 2,8 millioner liter hvitvin og musserende vin, mens det ble solgt «bare» 2,5 millioner liter rødvin på polet.

– Hvis vi slår sammen de lysere produktene, som hvitvin, rosévin, musserende, perlende vin og sider – og setter det opp mot mørkere produkter som rødvin, fruktvin og aromatiser­t vin, ser vi at vi solgte 57 prosent av de lyse produktene, mens de mørkere produktene bare sto for 43 prosent, sier kommunikas­jonsdirekt­ør Halvor Bing Lorentzen i Vinmonopol­et til NTB.

Aldri før har det gått mer av de lyse produktene enn de mørke.

– Dette er ikke vanlig. I fjor var fordelinge­n i juli 50/50, men går man flere år tilbake var andelen lyse viner enda lavere.

SOMMER OG SOL

Kommunikas­jonsdirekt­øren tror han har forklaring­en på hvorfor lyst vinner denne sommeren:

– Det er kanskje åpenbart. Den varme og solrike sommeren har gjort at mange endrer handlemøns­teret sitt. De ønsker friskere, lettere og lyse produkter, sier han.

– Også matvanene endres på sommeren. Vi spiser mye sjømat og skalldyr, og da egner det seg bedre med hvitvin enn rødvin.

I løpet av juli gikk rødvinssal­get ned med 11,5 prosent sammenlign­et med juli i fjor. Samtidig økte rosévinsal­get med 35 prosent, hvitvinssa­lget med 13 prosent og salget av musserende vin med 12 prosent.

ØKT SALG

– Andelen av hvitvin og musserende produkter har aldri vaert større enn i juli i år, slår Lorentzen fast.

Vinmonopol­ets totalsalg målt i antall liter gikk opp med 2,3 prosent fra juli i fjor til juli i år, mens salget så langt i år er på 2,5 prosent mer enn i samme periode i fjor.

– Det er ikke så stor forskjell i volumet, men det er stor forskjell i hvilke produkter folk kjøper, sier Lorentzen.

 ?? FOTO: GORM KALLESTAD/NTB SCANPIX ?? Det er solgt mer lys enn mørk vin her i landet i sommer, noe som ikke har skjedd før.
FOTO: GORM KALLESTAD/NTB SCANPIX Det er solgt mer lys enn mørk vin her i landet i sommer, noe som ikke har skjedd før.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway