Fædrelandsvennen

Bedriftene taper 36 milliarder på korttidsfr­avaer

- NTB

Korttidssy­kefravaere­t koster norsk naeringsli­v rundt 36 milliarder kroner i året, ifølge en ny rapport. Det går hardest utover de mindre bedriftene.

I 2017 måtte de små og mellomstor­e bedriftene baere nesten to tredeler av disse kostnadene, tilsvarend­e 22,5 milliarder kroner, ifølge en rapport som Nyanalyse har laget på vegne av Bedriftsfo­rbundet.

– Over halvparten av bedriftene i vår undersøkel­se sier at det er korttidsfr­avaer med varighet på en til tre dager som gir det aller største produksjon­stapet, sier leder Olaf Thommessen i Bedriftsfo­rbundet.

Han peker på at små bedrifter er mest sårbare for korttidsfr­avaer ved at de i mindre grad har mulighet til å omfordele arbeidsopp­gaver på kort varsel. Han vil nå ha en ny debatt om kostnadene knyttet til dette.

– Vi har i lang tid pekt på karensdag som en mulig løsning, og alternativ­t en avkorting av lønnen de første dagene, sier Thommessen. En karensdag er en sykedag der arbeidstak­eren ikke får betalt.

Første nestleder Peggy Hessen Følsvik i LO sier til NRK at de ikke støtter noen av forslagene.

– Det kan virke som om Bedriftsfo­rbundet først og fremst er ute etter å kutte egne kostnader. Det synes jeg de bør vaere aerlige å si, men det kan ikke skje ved at arbeidstak­erne får svekket sine rettighete­r.

Hun mener sykelønnso­rdningen er en av de viktigste grunnene til at Norge har lav arbeidsled­ighet i forhold til andre land.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway