Fædrelandsvennen

– Det var kaos fra A til Å

Tre og et halvt år etter at han forlot Norge er Herolind Shala (26) tilbake for å restarte karrieren.

- TEKST: STEFFEN STENERSEN steffen.stenersen@fvn.no

– Jeg har visst at det har vaert interesse, men det ble bestemt fredag kveld.

Herolind Shala smiler. Det har gått raskt å skulle bli Start-spiller. Nå sitter han ikledd shorts og Tskjorte i en sofa på Scandic-hotellet nede ved bystranda.

Det er en helt ny Shala som sitter der, i forhold til han som reiste fra Odd til Sparta Praha for tre og et halvt år siden. Iallfall hvis du spør ham selv.

Vi kommer tilbake til det. For nå er han tilbake i Norge. Til et prosjekt han har tro på, og som gjorde at han blant annet ikke ønsket en retur til gamleklubb­en i Skien.

Det eneste Herolind Shala har vaert klar på: Han skulle bort fra Lyngby.

– Det har vaert klart i et halvt år. Det har vaert mye turbulens i klubben, spesielt rundt økonomi. De holdt på å gå konkurs, det har vaert nye eiere inn, de mistet en del spillere, og det har egentlig vaert kaos fra A til Å. Planen var at jeg skulle vaere der i to og et halvt år, men med alt som skjedde så var det ikke noe vits å vaere der mer, sier Shala.

Københavns­klubben slet i vinter med å betale lønn til spillerne, og løste flere av nøkkelspil­lerne fra kontrakten. Da hadde det allerede gått en stund siden David Nielsen, mannen som hentet Shala, hadde forlatt klubben.

– DET BLE FOR MYE

– Man blir påvirket av det når man ser lagkamerat­er forlater klubben, og du sitter med bare juniorspil­lere, dårlig økonomi og generelt dårlig stemning i klubben. David var store deler av grunnen til at jeg dro dit, men så reiste han til AGF fort, sier Shala.

– Det ble for mye. Det ble for lite fokus på fotball, og for mye på alt annet rundt. Det påvirket hele spillertro­ppen, og resulterte i et nedrykk.

Han har blitt 26 år. Oppholdene i Sparta Praha, Slovan Liberec, Kasimpasa og Lyngby har ikke vaert altfor vellykkede. Men for mannen som spiller sine landskampe­r for Kosovo er det ikke en nedtur å komme hjem til Norge for å få liv i karrieren igjen.

– Jeg ser på det som å starte litt fra begynnelse­n igjen. Jeg har laert veldig mye av å vaere i utlandet, og jeg har lyst til å ta med meg det inn i Start.

Han sier han har blitt en helt annen person, og laert veldig mye. Spesielt på ett punkt.

– Alt fra hvordan man skal tenke, hvordan man skal trene, men spesielt hvordan man skal leve utenfor banen. Du er ikke bare spiller tre timer i døgnet. Du er det 24 timer. Det å kunne ta ansvar og vaere et forbilde både for medspiller­ne og for de unge utenfor klubben har jeg laert mye om, sier Shala.

– KJEMP FOR DITT EGET LIV

– Jeg er et helt annet menneske. Jeg har blitt mye mer voksen, tar mye mer ansvar og vet mye mer hva rollen min er og om hva som skal til for å lykkes. Jeg har sett hva som skal til for å lykkes. I utlandet er det slik at hvis du ikke presterer i morgen, så har du ikke noen jobb. Du må kjempe for ditt eget liv, sier Shala.

Enn så lenge er han Start-spiller ut året. Målet er å gjøre det så godt som mulig i Start, og så se videre hva som skjer. Han har fått et veldig inntrykk av at han er sterkt ønsket i Start, noe som spilte veldig positivt inn i avgjørelse­n.

En som har betydd mye for karrieren til midtbanesp­illeren er tidligere Start-trener Jan Halvor Halvorsen. Han hentet Shala til Notodden i ung alder, og ga ham debuten i 1. divisjon – borte mot Start.

– VIKTIG DEL AV LIVET MITT

– Jeg er veldig glad for at Start henter ham, så han kan få fart på karrieren sin igjen. Han er best som indreløper. Han er målfarlig og arbeidsom, og rett og slett en veldig bra midtbanesp­iller, sier Halvorsen til Faedreland­svennen.

– Jan Halvor har vaert en viktig del av livet mitt, og hjulpet meg med råd og innspill gjennom hele karrieren, og vi har hatt god kontakt hele veien, sier Shala, som også trekker fram Dag-eilev Fagermo som en viktig mann for karrieren.

Til høsten skal han spille Nations League for Kosovo, noe som betyr mye for den 26 år gamle midtbanesp­illeren. Men først skal Herolind Shala bidra til at Start holder plassen i Eliteserie­n.

– Jeg kunne gått til andre klubber som hadde gjort bedre for lommeboka mi. Men jeg velger heller å starte fra scratch og bygge meg opp igjen til det jeg vet jeg er god for, sier Start-spiller Herolind Shala.

 ?? FOTO: SONDRE TRANSETH ?? For Herolind Shala må det føles som et naturlig valg å komme til Start, når han går langs bystranda i Kristiansa­nd i 25 grader og sol. Han håper overgangen skal vekke liv i karrieren igjen.
FOTO: SONDRE TRANSETH For Herolind Shala må det føles som et naturlig valg å komme til Start, når han går langs bystranda i Kristiansa­nd i 25 grader og sol. Han håper overgangen skal vekke liv i karrieren igjen.
 ?? FOTO: TERJE PEDERSEN/NTB SCANPIX ?? Herolind Shala som Odd-spiller.
FOTO: TERJE PEDERSEN/NTB SCANPIX Herolind Shala som Odd-spiller.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway