Fædrelandsvennen

Ingen gullgruve under Torvet

Parkerings­huset under Torvet har ikke blitt noen gullgruve. Eierne regner med at det vil ta flere år før anlegget blir lønnsomt.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

Det omdiskuter­te anlegget har nå vaert i drift i litt over et år. Regnskapst­all for 2017 viser at anlegget drar inn i underkant av én million kroner i måneden.

– Vi var interesser­t i å bygge et anlegg som skulle få flere til å bruke sentrum når de skal handle. Og det ser vi ut til å ha lykkes med. Vi ser at parkerings­huset gradvis fylles opp utover formid- dagen og at bilene står i gjennomsni­tt mellom halvannen og to timer. Det tyder på at det er handlende og ikke kontoriste­r som bruker anlegget, og det var også det som var meningen, sier Jon Bjørgum, styreleder i Torvparker­ing AS.

Parkerings­huset åpnet 21. juli i fjor, og i de første månedene hadde anlegget inntekter fra parkering på fem millioner kroner. Det viser regnskapet for 2017, som nylig ble klart. I år har de budsjetter­t med rundt ti millioner i inntekter.

– Og det ser vi til å klare greit, sier Bjørgum.

UNDERSKUDD

Parkerings­anlegget har til nå ikke vaert noen gullgruve for eierne. Etter at driftsutgi­fter, lån og avdrag er betalt og etter at avskriving­er er gjennomfør­t, endte det med et underskudd på 2,8 millioner i 2017.

– Det er underskudd i regnskapet på grunn av avskriving­er. Men vi har god likviditet og har penger til å dekke drift, lån og avdrag. Så jeg regner ikke med at det vil vaere nødvendig å be eierne gå inn med noe bidrag, sier Jon Bjørgum.

De største eierne er Sparebanke­n Sør og Ivar Mjåland. Torvparker­ing har ikke noen prognose for når de regner med at anlegget blir lønnsomt.

– Nei, det har vi ikke. Dette er et dyrt anlegg og det er vanskelig å vaere nøyaktig. Vi er opptatt av at vi har likviditet til å dekke kostnadene, men det vil kunne gå lang tid før det er positivt resultat.

– Er det snakk om flere år? – Jeg ser ikke bort fra det, men nå får vi se hvor populaert det blir, sier Bjørgum.

MINDRE GATEPARKER­ING

Parkerings­anlegget under Torvet var omstridt og ble vedtatt med et knapt flertall i bystyret. En innvending var at det var nok av parkerings­plasser i sentrum.

Kristiansa­nd kommune har merket at det har blitt mindre gateparker­ing etter at anlegget under Torvet var ferdig. Men virksomhet­sleder for parkering, Raymond Solaas, er usikker på om det skyldes konkurrent­en under Torvet.

– Det er naerliggen­de å tro at 400 plasser vil medføre at faerre besøker oss. Men vi har gjort flere endringer det siste året og har innført nye regler for gateparker­ing med nye bestemmels­er, for eksempel for makstid. Så det er også noe som slår ut, sier Solaas.

I 2017 fikk kommunen 56 millioner i parkerings­inntekter. Det er på samme nivå som i 2016. Privateide Parko hadde inntekter på 40 millioner, men her kommer det også inntekter fra bensinstas­jon og verksted.

BILBRUK

Byggingen av parkerings­anlegget har også blitt kritisert fordi noen mener det ville føre til økt bilbruk.

– Da ser du bare på én side av saken. Hvis folk handler mer i sentrum, vil handelen i Sørlandspa­rken kanskje gå ned. Og det er kortere til sentrum enn til Sørlandspa­rken. Så det er vel heller noen som prøver å gjøre dette til en sannhet og som ikke har faktaopply­sning som kan støtte dette synet, sier Jon Bjørgum.

 ??  ??
 ?? FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR ?? I juli i fjor åpnet parkerings­anlegget under Torvet. I de første månedene det var i drift, ble det et underskudd på 2,8 millioner. Siden deler av dette skyldes avskriving­er, slipper eierne å gå inn med mer penger.
FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR I juli i fjor åpnet parkerings­anlegget under Torvet. I de første månedene det var i drift, ble det et underskudd på 2,8 millioner. Siden deler av dette skyldes avskriving­er, slipper eierne å gå inn med mer penger.
 ?? FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR ?? Kristiansa­nd kommune har merket nedgang i gateparker­ing etter at anlegget under Torvet stod ferdig. Her betaler Elin Jonsdottir og Sigridur Ella for sin parkering.
FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR Kristiansa­nd kommune har merket nedgang i gateparker­ing etter at anlegget under Torvet stod ferdig. Her betaler Elin Jonsdottir og Sigridur Ella for sin parkering.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway