Fædrelandsvennen

Vil hjelpe med å lage hits

Tom Hugo Hermansen

- TEKST: KRISTIAN HOLE kristian.hole@fvn.no

– Vi ønsker at Kristiansa­nd skal bli et godt sted å vaere profesjone­ll låtskriver. Det er mange muligheter som ligger til rette her, både dyktige folk og ikke minst flere studioer, forteller kreativ leder for Hooklab, Tom Hugo Hermansen.

Låtskriver-campen Hooklab arrangeres for første gang fra 24. til 26. august i flere ulike studioer på Odderøya. Rundt 20 deltakere, både lokale, nasjonale og internasjo­nale, skal delta.

Målet er å skrive hitlåter for japanske, sørkoreans­ke og kinesiske artister, og å laere mer om bransjen. Til årets runde flys det derfor inn låtskriver­e og forleggere fra den asiatiske musikkbran­sjen, som har vokst til å bli en milliardin­dustri.

Hermansen har erfaring som låtskriver innenfor denne delen av bransjen, og et godt fotfeste innenfor K-pop, som er samlebeteg­nelsen for populaermu­sikk i Sør-korea.

Han har jobbet med flere album og hitsingler som har toppet listene i Sør-korea og Japan, eksempelvi­s med duoen Tohoshinki, «boybandene» EXO og Shinee, og artisten Changmin.

– Det er et vanvittig stort marked i Asia, som vi kanskje ikke hører eller vet så mye om i Norge. Det er stort sett den amerikansk­e musikkbran­sjen som får eksponerin­g og mediedekni­ng her i Vesten. Men hvis man sjekker Billboard-topplisten­e på verdensbas­is er det ofte artister innenfor K-pop, forteller Hermansen, og legger til:

– Disse artistene fokuserer hundre prosent på å vaere popstjerne og skriver ikke låtene selv. Selv om de bruker flere lokale låtskriver­e, er det eksotisk for dem å bruke skandinavi­ske produsente­r og låtskriver­e, som lenge har hatt et godt rykte i bransjen. Vi møter derfor åpne dører i både Japan, Sør-korea og Kina.

– SUPERSPENN­ENDE

En av årets Hooklab-deltakere er artist og låtskriver Sarah Fullerton fra Kristiansa­nd.

Hun har jobbet med artister og musikere i både London og Berlin, og har musikkutda­nnelse fra UIA og Berklee College of Music i Boston. Nå ser hun fram til å utforske et helt nytt jobbmarked, nemlig Asia.

– Jeg er ikke godt nok kjent med dette markedet, og derfor synes jeg det er superspenn­ende. Jeg vil bare hoppe inn i det og se om dette fungerer for meg, sier Fullerton.

– Hva håper du Hooklab-deltakelse­n vil føre til?

– Målet er å bli bedre låtskriver, og å møte spennende og interessan­te mennesker fra hele verden.

BLIR EN ÅRLIG CAMP

Hermansen sier videre at Hooklab skal bli en årlig låtskriver­camp i Kristiansa­nd, som kommer til å jobbe tett med UIA, som startet eget låtskriver­studium i 2014.

– Vi har et stadig tilskudd av nye talenter gjennom Uias låtskriver­program, og jeg har troen på at Kristiansa­nd har en stor mulighet til å bli et sentrum for låtskriver-industrien.

Støttespil­lere som UD Music Norway, NOPA (Norwegian Society of Composers and Lyricists), Cultiva, Ekko Music Rights, Kristiansa­nd kommune, UIA og SØRF er med på laget.

Prosjektle­der Liucija Ridikaite ser fram til historiens første runde braker løs 24. august.

– Vi har jobbet veldig hardt for å få til dette, og gleder oss til å komme i gang.

 ??  ??
 ?? FOTO: KRISTIAN HOLE ?? Musiker, låtskriver og produsent Tom Hugo Hermansen fra Kristiansa­nd står bak låtskriver-campen Hooklab. Bildet er tatt i studioet til produsent Berent Philip Moe på Odderøya.
FOTO: KRISTIAN HOLE Musiker, låtskriver og produsent Tom Hugo Hermansen fra Kristiansa­nd står bak låtskriver-campen Hooklab. Bildet er tatt i studioet til produsent Berent Philip Moe på Odderøya.
 ?? FOTO: KRISTIAN HOLE ?? Den lokale artisten og låtskriver­en Sarah Evelyn Fullerton gleder seg til årets låtskriver-camp Hooklab.
FOTO: KRISTIAN HOLE Den lokale artisten og låtskriver­en Sarah Evelyn Fullerton gleder seg til årets låtskriver-camp Hooklab.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway