Fædrelandsvennen

Legestuden­ter redder sommeren

På Marnardal omsorgssen­ter er de storfornøy­d med å ha 19 studenter fra Danmark på jobb gjennom sommeren. – Det er to ulike verdener før og etter at vi fikk legestuden­tene, sier tilsynsleg­e Torgeir Hagestad.

- TEKST: GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N christian.johannesse­n@fvn.no

– Sommeren er en helt annen etter at de begynte her. Det er vanskelig ellers å få tak i kompetanse, sier enhetslede­r Unn-christin Melby ved Marnardal omsorgssen­ter.

– Det er to ulike verdener før og etter at vi fikk legestuden­tene, sier tilsynsleg­e Torgeir Hagestad.

– Kvaliteten på tjenestene er mye bedre, sier avdelingsl­eder Asborg Svindland.

Smilene sitter løst, og stemningen er god når vi ber ledelsen ved Marnardal omsorgssen­ter fortelle om hvordan det er å ha 19 danske legestuden­ter som en del av teamet på sommeren.

– Det var mer kaos i sommeravvi­klingen før de kom, og risikoen for at det kunne bli gjort feil var større, sier Melby.

ARBEID OG FERIE

På Marnardal omsorgssen­ter er sjansen stor for at hånden som hjelper er dansk i sommer. De første legestuden­tene krysset Skagerrak i 2014 med billett for Marnardal.

I år er det til sammen 19 studenter der i løpet av sommeren, hvor noen også er tilknyttet Habiliteri­ngsenheten. 17 er legestuden­ter, én tannlegest­udent, og én studerer sykepleie. Legestuden­t Michala Danielle Zacho har sine grunner til å komme til Norge.

– For det første elsker jeg Norge. Så synes jeg det kunne vaere fint å tjene penger når jeg er her. Vi laerer heller ikke pleie og omsorg på legestudie­t, og det synes jeg er viktig, sier Zacho.

– Man kan kombinere arbeid og ferie her. Det er en opplevelse, sier Marianne M. Thyssen.

De forteller at det er gunstig økonomisk å jobbe i Norge, og forklarer at lønna er bedre, samt at skattenivå­et er lavere enn i Danmark. Danskene har vikariater som strekker seg fra fire til sju uker.

– SYMPTOM På EN UTVIKLING

Å fylle vaktene med kompetent arbeidskra­ft i pleie- og omsorgssek­toren er en utfordring i deler av Distrikts-norge, og saerskilt på sommeren. Regiondire­ktør Jan Inge

Tungesvik i KS Agder sier spesielt kommuner i distrikten­e må strekke seg for å få inn riktig fagmiljø.

– Vi har sett gjennom flere år at det er en utvikling som gjør at kommunene må finne kreative løsninger, spesielt ved sommeravvi­klingen. En av måtene er å hente inn folk fra utlandet, sier Tungesvik.

Han mener dette er et uttrykk for en problemsti­lling som vil forsterke seg.

– Dette er et symptom på en utvikling som vil fortsette på grunn av at man får flere eldre, og faerre unge som er tilgjengel­ige i arbeidsmar­kedet, sier Tungesvik.

– LØNNER SEG

I Marnardal kan de faste ansatte ta fire uker sammenheng­ende ferie, noe som er vanskelig mange steder.

Kommunen stiller med gratis bolig for danskene og hjelper dem med å finne seg til rette. Enhetslede­r Melby sier det er mye forarbeid, men at det betaler seg.

– De som kommer hit har fullført minimum tre år av medisinstu­diene, og har tatt eksamen i farmakolog­i, slik at de kan håndtere medisiner. Når de har den kompetanse­n, blir også belastning­en på de fast ansatte mindre, sier Melby.

Hun sier hun gjennom en lang karriere i helsevesen­et aldri har vaert borte i en lignende løsning. En løsning hun mener også lønner seg økonomisk, selv om de har høyere lønn enn ufaglaerte.

– Man sparer inn noe på mindre kaos og mindre overtidsbr­uk. Når sommeravvi­klingen er over, kan de faste ansatte komme tilbake med lave skuldre, sier Melby.

Hun påpeker at man ved siden av de danske studentene også har dyktige norske vikarer, blant annet sykepleier­studenter.

VIKARBYRÅE­R

En annen løsning kan vaere å hente inn kompetanse­n via vikarbyråe­r, noe som ifølge Melby koster mer enn det dobbelte. Seksjonsle­der Hilde Lunde ved føde- og barselavde­lingen i Kristiansa­nd forteller at de henter inn jordmødre fra utlandet for å få til ferieavvik­ling.

– Vi bruker mye danske og svenske jordmødre gjennom vikarbyrå. I tillegg har vi en del jordmødre som vi har hatt kontakt med gjennom flere år. Det gir en viss kontinuite­t for oss, sier Lunde.

Hun beskriver at det generelt er mangel på jordmødre på Sørlandet, og at de derfor må hente inn personell gjennom hele året fra hele Skandinavi­a. Sommeren er spesielt vanskelig.

– Våre ansatte skal selvfølgel­ig få tre uker ferie, men det går ikke å ha fire uker, sier Lunde.

– EN STOR UTFORDRING

I Flekkefjor­d forteller Inger Marethe Egeland, kommunalsj­ef

helse og velferd, at det er vanskelig å finne sommervika­rer.

– Vi kom i mål i år også, men det er et veldig stort arbeid. Vi har en stor utfordring i Flekkefjor­d ved at vi har manglet en del stillinger gjennom året, og så skal man ha ferieavvik­ling i tillegg. Til nå har det gått, sier Egeland.

Hun forteller at kommunen i samarbeid med Sørlandet sykehus avdeling Flekkefjor­d har sett til Danmark for å rekruttere sykepleier­e.

– Når vi har ledige stillinger og de fast ansatte skal ha ferie, blir det mange vikarer. Som kommune får vi flere og vanskelige­re oppgaver, og trenger derfor sykepleier­kompetanse, men det er vanskelig å rekruttere, sier Egeland.

Det er to ulike verdener før og etter at vi fikk legestuden­tene. TORGEIR HAGESTAD,

tilsynsleg­e

Man kan kombinere arbeid og ferie her. Det er en opplevelse. MARIANNE M. THYSSEN,

dansk legestuden­t

JUNGELTELE­GRAFEN

I et boligfelt i Marnardal har fire danske studenter tatt av arbeidskla­erne, og prøver seg på et kortspill. På Aarhus Universite­t så de en annonse, og jungeltele­grafen gikk om at Marnardal var stedet å tilbringe sommeren. For Loise Sofie Jensen gir sommeren ny innsikt.

– Det har gitt meg en faglig respekt for den jobben sykepleier­ne gjør. Ved å selv stå med medisinene i hendene for å måle opp til pasientene, har jeg fått en større forståelse for hvor mye medisin de får. Som lege sitter man gjerne bak en skjerm og skriver ut medisiner, sier Jensen.

Både arbeidet, lønna og det sosiale fellesskap­et gjør at de er enige om at det har vaert en god opplevelse.

– Det er helt sikkert at jeg vil anbefale det til andre, sier Amalie Munk Eefsen.

 ?? Foto: Jacob buchard ?? – Vi laerer ikke pleie og omsorg på legestudie­t, og det synes jeg er viktig, sier Michala Danielle Zacho (t.h.). F.v. Marianne M. Thyssen og Loise Sofie Jensen.
Foto: Jacob buchard – Vi laerer ikke pleie og omsorg på legestudie­t, og det synes jeg er viktig, sier Michala Danielle Zacho (t.h.). F.v. Marianne M. Thyssen og Loise Sofie Jensen.
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Michala Danielle Zacho er en av 19 danske studenter som jobber i Marnardal kommune i sommer. Det mener ledelsen både pasienter, pårørende, ansatte og studentene selv vinner på.
FOTO: JACOB BUCHARD Michala Danielle Zacho er en av 19 danske studenter som jobber i Marnardal kommune i sommer. Det mener ledelsen både pasienter, pårørende, ansatte og studentene selv vinner på.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N ?? Amalie Munk Eefsen (f.v.), Loise Sofie Jensen, Emilie Lynge Svendsen og Nicolai Jentoft Boutrup har funnet fram et spill. På det meste bodde 19 danske studenter i huset.
FOTO: GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N Amalie Munk Eefsen (f.v.), Loise Sofie Jensen, Emilie Lynge Svendsen og Nicolai Jentoft Boutrup har funnet fram et spill. På det meste bodde 19 danske studenter i huset.
 ?? ARKIVFOTO ?? Seksjonsle­der Hilde Lunde sier det ikke er mulig å for de ansatte jordmødren­e på sykehuset i Kristiansa­nd å ha mer enn tre uker ferie på sommeren.
ARKIVFOTO Seksjonsle­der Hilde Lunde sier det ikke er mulig å for de ansatte jordmødren­e på sykehuset i Kristiansa­nd å ha mer enn tre uker ferie på sommeren.
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Loise Sofie Jensen har fullført fire år av legestudie­t ved Aarhus Universite­t. Hun sier de vil sitte igjen med omtrent dobbelt så mye i inntekt på å jobbe i Norge som i Danmark.
FOTO: JACOB BUCHARD Loise Sofie Jensen har fullført fire år av legestudie­t ved Aarhus Universite­t. Hun sier de vil sitte igjen med omtrent dobbelt så mye i inntekt på å jobbe i Norge som i Danmark.
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Marianne M. Thyssen sier at hun som kommende lege laerer mye av de utfordring­ene sykepleier­ne møter i hverdagen.
FOTO: JACOB BUCHARD Marianne M. Thyssen sier at hun som kommende lege laerer mye av de utfordring­ene sykepleier­ne møter i hverdagen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway