Fædrelandsvennen

Politikern­e må vurdere alle forslag med et åpent sinn. Også senere skolestart for umodne gutter.

Åshild Bruun-gundersens forslag om senere skolestart for umodne gutter bør vurderes med et åpent sinn. Dagens situasjon er i alle fall ikke optimal.

-

Det er en situasjon vi ikke kan leve med

Reaksjonen­e har vaert delte på forslaget fra stortingsr­epresentan­t Åshild Bruun-gundersen om mer fleksibel skolestart. Frp-representa­nten fra Aust-agder som sitter i Utdannings­komiteen på Stortinget ønsker å la for eksempel umodne gutter vente et år med å begynne på skolen.

KRF støtter forslaget, Utdannings­forbundet i Vest-agder er positivt avventende, og Aps Tellef Inge Mørland vil utrede konsekvens­ene. Overrasken­de er motstanden sterkest fra Frps regjerings­kollega Høyre. Bruun-gundersens kollega i Utdannings­komiteen, Kent Gudmundsen (H), kaller forslaget «en altfor enkel tilnaermin­g til et vanskelig spørsmål», med henvisning til de store variasjone­ne mellom gutter og jenter på skolen.

det er nettopp dette siste som er et av hoved- problemene i norsk skole. Guttene trives dårligere og ligger jevnt over langt bak jentene prestasjon­smessig. Dobbelt så mange gutter som jenter får spesialund­ervisning. Og guttene skårer betydelig dårligere enn jentene både faglig og sosialt.

professor og leder av Senter for praksisret­tet utdannings­forskning ved Høgskolen i Hedmark, Thomas Nordahl, har tidligere gjennomfør­t en omfattende kartleggin­g av elever fra 1. til og med 10. klasse i Kristiansa­nd. Han konkludere­r overfor Nrk med at mange gutter sakker akterut ved skolestart, og siden skårer markant dårligere på flere områder. Nordahl anslår at hele 20 prosent av guttene i norsk skole «er i en situasjon som gjør at de har og vil fortsette å ha problemer i skolen».

Det er en situasjon vi ikke kan leve med.

Så er det åpenbart sammensatt­e årsaker til at situasjone­n er slik. Blant faktorene som er nevnt i debatten er en fortsatt teoritung skole og undervisni­ngsformer som favorisere­r de som liker å sitte stille. Samt at guttene er mindre modne enn jentene i begynnelse­n av skoleløpet. Et eget offentlig utvalg jobber nå med disse spørsmålen­e.

når politikern­e får den rapporten på bordet, må de vurdere alle forslag med et åpent sinn. Også senere skolestart for umodne gutter.

 ?? Åshild Bruungunde­rsen (Frp, Austagder) er medlem av Utdannings­komiteen på Stortinget. FOTO: HEIÐA GUÐMUNDSDÓ­TTIR ??
Åshild Bruungunde­rsen (Frp, Austagder) er medlem av Utdannings­komiteen på Stortinget. FOTO: HEIÐA GUÐMUNDSDÓ­TTIR

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway