Fædrelandsvennen

SABOTASJEN MOT ARENDAL SMELTEVERK

Natten mellom 20. og 21. november 1943 utførte tre Linge-karer, med kristiansa­nderen Edvard Johan Tallaksen i spissen, en sabotasjea­ksjon mot Arendal Smelteverk. En aksjon som har vaert lite omtalt i ettertid.

- TEKST: JOSTEIN BLOKHUS

–Jeg har snakket med folk i 60-70-årene her på Eydehavn som har sagt til meg: «Hva? Har det vaert sabotasje på smelteverk­et?» Jeg vet ikke grunnen til at det er såpass ukjent, men etter krigen var jo folk så opptatt av gjenoppbyg­gingen av landet, sier Oddvar André Enggrav.

Selv er han født på Eydehavn i 1931 og arbeidet på bedriften i 42 år. Linge-aksjonen hørte han om helt sporadisk da han vokste opp. Da han i 1964 kom over en anonym, blå mappe merket «Skaden» med bilder etter eksplosjon­ene, ble interessen vakt for alvor. Men Enggrav skulle komme godt opp i pensjonsal­der før boken hans, «Blåste Hitlers vidundermi­ddel til himmels», ble en realitet i fjor høst.

Det var produksjon­en av silisiumka­rbid de allierte ville stoppe.

– Tyskerne produserte dette selv også, men ikke av samme kvalitet. Derfor mente de allierte at produksjon­en måtte stoppes. Silisiumka­rbiden ble blant annet brukt som tilsetning til støpestål, og tyskernes kanonløp tålte mer, sier Enggrav.

«OPERASJON COMPANY»

Natt til 12. november 1943 gikk flyalarmen i byene på Sørlandet. Om bord i et firemotors Halifax bombefly satt tre Linge-karer: Edvard Johan Tallaksen fra Kristiansa­nd, Birger Braathen Rasmussen fra Drammen og Armand Ragnar Trønnes fra Sarpsborg. Det var tid for «Operasjon Company».

Målet var Arendal Smelteverk som produserte silisiumka­rbid av koks og kvartssand. Dette ble knust og blandet før massene ble fylt opp i store ovner og omdannet til krystaller av silisiumka­rbid. Prosessen krevde mye strøm, og spesialtra­nsformator­er var en svaert viktig del av produksjon­sutstyret.

Silisiumpr­oduksjonen var viktig for tyskerne. Likevel var det ikke eget vakthold ved smelteverk­et. Kanskje mente man at det holdt med vaktstyrke­n ved Nitriden like ved. Her ble det produsert aluminium.

Krigsminis­teriet ga i 1943 ordre om at framstilli­ngen av silisiumka­rbid måtte stoppes ved bombing eller sabotasje. Ved sabotasje kunne man spare menneskeli­v, og skadene ble mer konsentrer­t.

Det sivile vaktholdet ved bedriften var forsterket i løpet av krigen. Patruljere­nde vakter gikk faste runder i ettermidda­gs- og nattskift, og det var portvakt og transforma­torvakt som jobbet på tre skift.

Kaptein Leif Tronstad, liasonoffi­ser i Linge-kompaniet, meldte i september fra til britene om at norske myndighete­r var enige i aksjonen. Tallaksen, Rasmussen og Trønnes ble valgt ut, med Tallaksen som leder. Han hadde kommet over til Skottland i en liten motorbåt i 1941. Alle tre var unge menn i 20-årene. De gjennomgik­k et repetisjon­skurs på en sabotasjes­kole i England og hadde kontakt med kaptein Gunnar Halle som var meget lokalkjent. Han tegnet detaljerte skisser over fabrikkomr­ådet etter hukommelse­n.

I ENGELSKE UNIFORMER

For å unngå represalie­r mot sivilbefol­kningen skulle de tre karene opptre i engelske uniformer. Før de forlot aksjonsste­det, skulle de etterlate seg engelske effekter.

Det var nok av tyskere å treffe på. I Austagder var det stasjonert 3000 mann. Den tyske vaktstyrke­n på Nitriden telte 30 mann, og på kraftstasj­onene Bøylefoss og Flatenfoss, som leverte strøm til Eydehavn, var det til sammen 23-24 mann.

Om bord i Halifax-en på vei over Nordsjøen beklaget Tallaksen at terrenget der de skulle hoppe ut i fallskjerm kunne vaere temmelig kupert. Det skulle han få rett i…

Klokka 22.15 ble lukene i flyets bunn åpnet. Etter diverse containere hoppet de ut. Tallaksen havnet i toppen av en gran – som sto på kanten av et stup på 18-20 meter! Han kom seg til slutt ned – og kunne etterpå skryte av at han var den eneste av dem som hadde klatret ned av et tre uten først å ha klatret opp. Litt humor skal man unne seg, også under en aksjon.

De samlet sammen containern­e og fant en liten fjellkløft til leirplass. Her slo de opp hvert sitt lille telt. Så var det å gjøre i stand utstyret.

Det viste seg at de hadde havnet i et skogsterre­ng to kilometer øst for Flaten kraftstasj­on ved Nidelva – der ti tyskere var stasjonert. I tillegg hadde de havnet omtrent midt mellom tre gårder: Hovet, Imeland og Kiland. Egentlig skulle de ha landet på noen myrer ved Nelaug seks kilometer unna.

De begynte å gå mot Eydehavn, med pakninger på nesten 40 kilo. De holdt seg unna bebyggelse og rykket fram om natten. Dette gikk greit – selv om Tallaksen fikk noen bemerkning­er om kupert sørlandsk terreng.

Før de dro fra London, hadde de fått beskjed om at smelteverk­et hadde tysk vakthold og var omgitt av piggtråd og kanskje også miner. Rekognoser­ing viste at dette var sterkt overdrevet. De tre var både forbauset og lettet.

RETT FORBI TYSK VAKTPOST

Lørdag kveld skulle de gå til aksjon, da regnet de med at vaktholdet var litt slappere. Før aksjonssta­rt ble Trønnes høytidelig «degradert», fordi sersjantst­ripene hans var godt synlige i mørket.

Planen var å bruke båt over Neskilen, men ingen båt var å se. Dermed måtte de gå over brua – rett foran øynene til en tysk vaktpost! Men de kom uhindret for-

bi i mørket, med maskinpist­olene skuddklare under sekker. På vei mot bedriften møtte de både tyskere og nordmenn, uten at noen reagerte.

Vel framme ved nettinggje­rdet rundt smelteverk­et, klippet de et hull og kom seg gjennom. Nede ved fabrikken fikk de opp en tredør, takket vaere sag og brekkjern.

Inne i kontrollro­mmet ved transforma­torene satt en enslig norsk vakt, Kristian Eriksen. Han ble mektig overrasket ved synet av soldater i britisk uniform. Men han var kjapt med på notene, og mens han spiste engelsk sjokolade, ga han dem verdifulle opplysning­er. De tre Linge-karene kom med antydninge­r om at de var satt i land fra en ubåt.

Sprengladn­inger ble raskt plassert på både hoved- og reservetra­nsformator­er. Men plutselig kimte vakt-telefonen! Eriksen måtte ta den – ellers vil mannskapen­e på Bøylefoss skjønne at noe er galt.

Derfra ble det meldt at Eriksen kjørte med for høy belastning og måtte redusere.

Med Eriksens assistanse tok Linge-karene seg av reduksjone­n. Til sin forskrekke­lse ble de belønnet med en hel bjellekons­ert, men Eriksen beroliget dem, dette var helt normalt.

Sprengladn­ingene var på plass, og Eriksen ble slått i hodet med en strømpe full av sand så han ikke skulle få trøbbel med tyskerne etterpå. Eriksen ble plassert bak en trapp, i sikkerhet for eksplosjon­ene.

Flammene sto himmelhøyt

Så fjernet de tre seg samme vei som de kom, og etter sju-åtte minutter drønnet den første eksplosjon­en. Da var karene nesten kommet fram til Neskilbrua, der den enslige tyske vakten sto. Men de passerte ham uten at noe skjedde. Trolig så han ikke de engelske uniformene i mørket. Eller kanskje han var en krigstrøtt soldat som lukket øynene for det.

I alt kunne man høre sju-åtte eksplosjon­er, alle ladningene detonerte. Flammene slo gjennom taket og sto himmelhøyt over smelteverk­et.

De tre gikk på det de kunne hele natten. Så var det å sove seg gjennom dagen før ferden fortsatte i nattemørke­t. Ved droppstede­t med de tre teltene var alt urørt, ingen hadde vaert der.

De holdt seg i ro i leiren i 14 dager, i kraftig regn som gikk over til kulde og snø. Tallaksen prøvde å muntre sine menn med mat – til alle døgnets tider. – Har du tørna? Det er jo natt! Eller kanskje du har bendelorm? utbrøt Rasmussen da han ble vekket av matserveri­ng klokka to om natten.

– Systemet trenger mad, smilte Tallaksen rolig. Tyskerne trodde at sabotørene hadde kommet inn sjøveien, så det ble ikke lett etter dem innover i landet. Og etter et par uker pakket de tre sammen, og iført sivile klaer og med falske papirer begav de seg mot Oslo. Delvis på vei, men også i terrenget. Det var tungt å gå i løs snø, opptil 12 timer om dagen. I indre Telemark sank temperatur­en til minus 15. Men Tallaksen sørget for glohet fruktsuppe før sengetid.

etterlengt­et badstue

10. desember kunne de ta trikken det siste stykket inn til Oslo. Da gikk turen først til en barber, så til badstue i Torggata bad. Så var det å ringe kontaktman­nen og finne fram til dekkleilig­heten. Og telegrafer­e til London om at Operasjon Company var vel gjennomfør­t.

For det var den. Produksjon­en av silisiumka­rbid kom nemlig aldri i gang igjen på Arendal Smelteverk så lenge krigen varte. Og ikke et eneste menneskeli­v hadde gått tapt.

Tallaksen fikk aldri oppleve freden. Han organisert­e og instruerte motstandsg­rupper i Oslo-området, var tilsluttet «Oslogjenge­n» og påtok seg ansvaret for seks ulike aksjoner.

Kristiansa­nderen ble hardt skadd etter kamp mot fienden i november 1944. Tyskerne arresterte ham. Tallaksen ble innlagt på Ullevål sykehus, der kameratene hans gjorde et forsøk på å få ham ut, uten å lykkes. Han ble overført til Akershus festning, og Tallaksen tok sitt eget liv 29. november.

Rasmussen og Trønnes overlevde krigen og døde i 2007 og 1997. I 1989 var de tilbake på gamle tomter på Eydehavn og fant igjen droppeplas­sen naer Flaten kraftstasj­on.

– Nå forstår jeg hvilket nesten utrolig hell vi hadde som kom uskadet ned her, sa Rasmussen der han sto og så seg rundt i bratthenge­t. Aksjonen kunne lett ha fått et helt annet utfall.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: FOTO FRA «BLÅSTE HITLERS VIDUN ?? Slik så transforma­torrommet på smelteverk­et ut etter sabotasjea­ksjonen.
FOTO: FOTO FRA «BLÅSTE HITLERS VIDUN Slik så transforma­torrommet på smelteverk­et ut etter sabotasjea­ksjonen.
 ??  ?? Birger Braathen Rasmussen
Birger Braathen Rasmussen
 ??  ?? Edvard Johan Tallaksen
Edvard Johan Tallaksen
 ??  ?? Armand Ragnar Trønnes
Armand Ragnar Trønnes

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway