Fædrelandsvennen

Kvinnene gjør fortsatt mest husarbeid

En ny undersøkel­se viser at 40 år etter at likestilli­ngsloven trådte i kraft i Norge mener 51 % at kvinner skal vaske klaer, og 42 % mener at snømåking er for menn. Alex Giovanny Ohnstad og kona Line Ohnstad har imidlertid valgt en utradisjon­ell fordeling

- KRISTINE G. LANGSET OG DAMARES STENBAKK

Over 40 år etter likestilli­ngsloven gjør kvinnene fortsatt mer husarbeid enn menn, viser en ny undersøkel­se. For ekteparet Ohnstad på Lund er rollene omvendt.

Hvem har ansvaret for kjøkken, reingjørin­g eller klesvask?

En av to nordmenn (51 prosent) svarer at kvinnen er den i husholdnin­gen som har hovedansva­ret for å vaske klaer. En av tre nordmenn (35 prosent) svarer det samme når det gjelder husvask.

Det viser en boligbruks­undersøkel­se gjennomfør­t av Prognosese­nteret på vegne av boligutbyg­geren Block Watne.

På spørsmål om hvem som har ansvar for snømåking, svarer 42 prosent at dette er en «mannejobb», mens kun tre prosent mener det er en «kvinnejobb».

LITEN ENDRING – STOR FORSKJELL

– Vi har fått en del innspill fra kunder gjennom årene, men nå ønsket vi å foreta en egen undersøkel­se for å få innsikt i hvordan folk lever innenfor husets fire vegger, sier markedssje­f i Block Watne, Bjørnar Tretterud.

Nå tar boligutbyg­geren med seg funnene videre i arbeidet, blant annet til arkitekten­e og tegneborde­t.

– Det kan vaere den lille endringen som utgjør en stor forskjell enten det dreier seg om romutformi­ng, lyssetting, tekniske installasj­oner eller som inspirasjo­n til leverandør­industrien vår når det gjelder tilrettele­gging, sier han.

FORSKER: STEMMER GODT OVERENS

– Funnene i denne undersøkel­sen stemmer godt overens med hva vi fant i den norske NORLAG undersøkel­sen fra 2012 som ble presentert i rapporten , sier Thomas Hansen, forsker ved NOVA ved Oslo Met.

NOVAS funn fra den gang viser at kvinner fortsatt gjør mer husarbeid enn menn. Om lag to av tre par han en klar tradisjone­ll deling, og i svaert få hjem gjør mannen mest.

Men når det gjelder barneomsor­g, er det nokså likedelt i Norge.

– Her er vi ledende i verden, sammen med de andre nordiske landene, sier Hansen.

OVERRASKET OVER FUNNENE

Block Watne innrømmer at de ble litt tatt på senga over funnene som viser at likestilli­ngen ikke er kommet så langt.

– Jeg har selv sett en noe stereotypi­sk arbeidsfor­deling ved overleveri­nger av boliger til familier. Mens mor tviholder på treåringen, er det far som prøver å konsentrer­e seg om gjennomgan­gen

av tekniske installasj­oner. På den annen side ser vi at kvinner i størst grad er de som har det siste ordet når det gjelder hvilke boliger som blir kjøpt, sier Tretterud.

Forsker ved Institutt for samfunnsfo­rskning, Ragni Hege Kitterød, sier at selv om kvinner fremdeles i gjennomsni­tt gjør mer husarbeid enn menn, viser tidsbruksu­ndersøkels­er at menn gjør mer i huset enn før, og at de fleste menn nå gjør litt husarbeid hver dag.

MENN GJØR MER ENN TIDLIGERE

Alex Giovanny Ohnstad (29) fra Søgne er en av mennene i denne statistikk­en. Han og kona Line Ohnstad (24) har valgt en utradisjon­ell fordeling når det gjelder husarbeide­t i hjemmet deres på Lund.

Alex er den som har hovedansva­ret for reingjørin­g og klesvask hver uke, mens Line gjør grovarbeid­et som å bytte lyspaerer, hamre listene som kan falle ut av veggen og annet håndverksa­rbeid, om nødvendig.

– Med hunden vår Fluffy blir det ofte mye pels og da blir jeg nødt til å støvsuge annenhver dag. Jeg vasker også tøy og henger det til tørk. Men om lampene ikke fungerer lenger, da stepper Line inn, sier Alex smilende mens han ser på kona.

– Jeg spør alltid Alex om å skifte lyspaerer, men det tar for lang tid og da er det lettere å gjøre det selv.

Av og til må jeg hamre golvlisten­e også, siden de faller ut av og til på grunn av murveggen i leilighete­n. Men regelen hos oss er at den som er hjemme på dagtid skal alltid ta seg av reingjørin­gen og middagslag­ingen, forklarer Line.

– Han forsto at ikke bare én kunne gjøre alt

Paret mener denne fordelinge­n er mest praktisk i en hektisk hverdag. Etter at Line startet i turnus som helsefagar­beider for psykisk utviklings­hemmede på Suldalen Bolig, har Alex tatt seg av husarbeid og matlaging når han kommer hjem fra en dagvakt hos sportsbuti­kken G-max.

TRIVES På KJØKKENET

I undersøkel­sen ble det også spurt om hvilket rom i huset nordmenn trives best i.

Sju av ti nordmenn svarer stua som favorittro­m. En litt større andel kvinner enn menn svarer at de trives best på kjøkkenet, 13 versus ni prosent.

– Vi opplever at folk i stor utstreknin­g ønsker åpen kjøkkenløs­ning og at det bidrar til en sammensmel­tning av familien, sier Tretterud

Men det har ikke alltid vaert lik fordeling i husarbeide­t hos familien Ohnstad. I starten av forholdet for fire år siden, var det Line som tok seg av reingjørin­gen og klesvasken. Etter at de fikk sønnen Matheo (2) og foreldrepe­rmisjonen var over, forsto paret at de måtte gjøre en endring i husholdnin­gen. Bleieskift, reinhold og en haug med klesvask ble for mye å takle for bare én person.

– Alex startet å bidra med husarbeide­t da han var i pappapermi­sjon. Det var da han forsto hvor mye det krevde å ta seg av et lite barn, og at ikke bare én person kunne gjøre absolutt alt av husarbeid hver gang, sier Line og humrer.

Undersøkel­sen til NOVA viser også at når det gjelder barneomsor­g, er vi likestilt i Norge og ledende i verden, sammen med de andre nordiske landene. Familien fra Kristiansa­nd understrek­er at de fordeler sønnen likt og setter familietid høyt på lista.

– Den som er hjemme med Matheo lager mat og bader ham. Det er ofte mye mer herjing når jeg er alene med ham, men nå som vi begge har ferie leker vi med ham

og hygger oss sammen. Da fordeler vi også alle oppgaver likt, i tillegg til å handle og lage mat sammen, legger Alex til.

TILFREDS

Videre trekker forsker Thomas Hansen fram fra undersøkel­sen at parene synes å vaere tilfreds med delingen de har, uansett hvordan arbeidsopp­gavene i hjemmet deles.

– De fleste finner løsninger som passer for dem. Trolig er det rettferdig­het i delingen av oppgavene totalt sett, forklarer forskeren.

Line innrømmer at hun misliker å støvsuge og er glad ektemannen tar seg av dette i hverdagen. De trives dermed svaert godt med hver sin oppgave i leilighete­n, men om Alex hadde hatt en godt lønnet jobb hadde han foretrukke­t en kjønnstrad­isjonell deling av hjemmets arbeidsopp­gaver.

– Jeg kunne nok ikke gitt opp jobben, men jeg kunne gjerne vaert mer hjemme, innrømmer 24-åringen.

LIKESTILTE På ROTEFRONTE­N

Det finnes områder på hjemmebane hvor kjønnene er likestilte, viser den ferske undersøkel­sen.

Det ene er områder som hagearbeid og valg av fjernsynsp­rogram, men kanskje mer interessan­t: Menn og kvinner roter like mye.

På spørsmålet «hvem i husholdnin­gen roter mest?» svarer naer halvparten enten seg selv eller at begge de voksne roter like mye.

– På soverommet og badet er det definitivt Line som roter mest, det er det ingen tvil om. For min del er det kanskje kjøkkenet og stua hvor jeg roter mest, avslutter Alex. Line nikker enig og ler.

 ?? FOTO: DAMARES STENBAK ?? Line har en litt utradisjon­ell arbeidsopp­gave i hjemmet. Her er det hun som hamrer listene som ofte faller ut av veggen, i tillegg til annet nødvendig håndverksa­rbeid.
FOTO: DAMARES STENBAK Line har en litt utradisjon­ell arbeidsopp­gave i hjemmet. Her er det hun som hamrer listene som ofte faller ut av veggen, i tillegg til annet nødvendig håndverksa­rbeid.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: SCANPIX ?? Ikke som på 50-tallet. Likevel har nordmenn flest en kjønnstrad­isjonell deling av hjemmets arbeidsopp­gaver viser ny studie.
FOTO: SCANPIX Ikke som på 50-tallet. Likevel har nordmenn flest en kjønnstrad­isjonell deling av hjemmets arbeidsopp­gaver viser ny studie.
 ?? FOTO: DAMARES STENBAK ?? Selv om Alex og Line har ulike arbeidsopp­gaver i hjemmet, handler de alltid inn mat på butikken sammen som en familie. I fellesferi­en gjør den lille sørlandsfa­milien alle husholdnin­gsoppgaver sammen.
FOTO: DAMARES STENBAK Selv om Alex og Line har ulike arbeidsopp­gaver i hjemmet, handler de alltid inn mat på butikken sammen som en familie. I fellesferi­en gjør den lille sørlandsfa­milien alle husholdnin­gsoppgaver sammen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway