Fædrelandsvennen

Tar ikke gjenvalg

Harald Sødal (80), KRF

- KRISTIANSA­ND TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

- Jeg har vaert veldig i tvil om jeg skal fortsette. Jeg føler meg fortsatt sprek, men hvis jeg skulle ta en periode til i bystyret, måtte jeg sitte i fem år til. Det er lang tid for en 80-åring, sier Harald Sødal (KRF).

Mandag gikk nominasjon­skomiteens leder, Oddny Omdal, ut med oversikten over hvem i KRF som vil stille til gjenvalg i neste års kommuneval­g. To profilerte lokalpolit­ikere trekker seg: gruppelede­r Grete Kvelland Skaara og den svaert erfarne Harald Sødal.

Harald Sødal drar en historie fra sine 50 år i lokalpolit­ikken når han skal forklare hvorfor, og forteller om da tidligere Høyre-ordfører Paul Otto Johnsen spurte Sødal om han skulle ta gjenvalg i 1991. Da hadde Johnsen vaert ordfører i 14 år.

– Da sa jeg at det er noe med å gi seg mens leken er god, og dette er jo litt den samme situasjone­n. Jeg har sett eksempler på folk som har sittet for lenge, og det vil jeg helst ikke erfare.

60-TALLET

Harald Sødal møtte som vararepres­entant i Kristiansa­nd bysty- re allerede i 1968. Ved valget i 1971 fikk han fast plass, og det har han hatt siden. Sødal har vaert varaordfør­er i fire perioder, gruppelede­r og mangeårig medlem av formannska­pet – for å nevne noe.

– Jeg hadde 16 år med stort press og mye ansvar, så det var godt da jeg kunne trappe ned i 2003, sier Sødal.

Siste møte i bystyret blir neste år. Fram til da kommer han til å fortsette å kjempe for sakene han har tro på. Han trekker spesielt fram én sak:

– Jeg er redd for at kompaktbye­n skal ødelegge for mye i Kristiansa­nd. Jeg er redd kommende generasjon­er vil angre hvis det blir for dramatiske forandring­er, sier Sødal.

De siste årene har det kommet en rekke planer om høyhus og fortetting i blant annet Kvadrature­n. Folk skal bo mer sentralt og bilbruken skal ned.

– Det fører til at bomiljø blir brutt opp og erstattet med bygg som er dårlig tilpasset. Det er noe jeg protestere­r mot, og det vil jeg fortsette med. Dette er noe politikern­e har full kontroll på, sier Sødal.

VIKTIG SEIER

Samtidig som Sødal har gitt beskjed om at han trekker seg, har Tove Welle Haugland sagt at hun tar gjenvalg. Også varaordfør­er Jørgen Kristianse­n går for en ny periode.

For Kristianse­n var det nytt at Harald Sødal ikke tar gjenvalg.

– Det er jo trolig Norges lengstsitt­ende kommunesty­repolitike­r som nå går inn i sitt siste år som fast møtende bystyrerep­resentant. Politisk er det en bragd det han har gjort. Jeg vet ikke om andre som har sittet så lenge, sier Jørgen Kristianse­n.

Harald Sødal ledet miljøbypro­sjektet på 90-tallet, har vaert med i estetikkut­valget og deltatt i arbeidet med å utforme to kulturminn­eplaner. En av de viktigste seirene kom i 2003 da det ble slutt på at man kunne stryke representa­nter på listene til kommuneval­get. Det skjedde etter en prøveordni­ng i Kristiansa­nd ved valget i 1999.

– Det er noe jeg har fått både aeren og skylda for, sier Sødal.

GRUPPELEDE­R SLUTTER

Harald Sødal får følge av Grete Kvelland Skaara (62) når han takker for seg. Kvelland Skaara ble med i bystyret i 1999 og har ledet både helse- og sosialstyr­et og byutviklin­gsstyret (nå by- og miljøutval­get). Den siste perioden har hun vaert gruppelede­r.

– Jeg har hatt mange flotte år i KRF og er glad for den tilliten partiet har vist meg. Men nå skal vi slå sammen tre kommuner og vi skal ha inn representa­nter for alle kommunene. Det syntes jeg var et passende tidspunkt for å trekke seg. Samtidig er jeg glad for at Jørgen fortsetter, sier Skaara.

Blant de Krf-erene som tar gjenvalg er også leder av helseog sosialstyr­et Viggo Lütcherath og Allan Elle i Søgne. Gruppelede­r Terje Imeland i Songdalen tar ikke gjenvalg.

Alt tyder på at Jørgen Kristianse­n blir partiets ordførerka­ndidat.

– I utgangspun­ktet er han toppkandid­at, men det er mine ord. Nå skal vi ha en nominasjon­sprosess som skal avgjøre, sier Oddny Omdal, leder av nominasjon­skomiteen i KRF.

 ??  ??
 ?? FOTO: SANDBERG, TONE ?? Harald Sødal blir ikke å finne i bystyret når Kristiansa­nd, Søgne og Songdalen slår seg sammen neste år. Men han har mange saker å jobbe med før den tid. Her fra et møte om byvåpen for den nye kommunen. I bakgrunnen sitter: Maren Svenning, Espen A....
FOTO: SANDBERG, TONE Harald Sødal blir ikke å finne i bystyret når Kristiansa­nd, Søgne og Songdalen slår seg sammen neste år. Men han har mange saker å jobbe med før den tid. Her fra et møte om byvåpen for den nye kommunen. I bakgrunnen sitter: Maren Svenning, Espen A....
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway