Fædrelandsvennen

Her kommer de nye bomstasjon­ene i Kristiansa­nd

Om halvannet år iverksette­s et mer rettferdig bompengesy­stem i Kristiansa­nd, med totalt 16 bomstasjon­er og økte bomsatser.

-

Om halvannet år innføres det som omtales som et mer rettferdig bompengesy­stem i Kristiansa­nd. Totalt blir det 16 bomstasjon­er, 11 av disse er nye.

– Poenget er at det skal vaere flere bompunkter så det blir jevnere fordeling av innkreving­en, samtidig som vi ikke ønsker å splitte boligområd­er, sier Harald Furre (H), ordfører og leder av styringsgr­uppa for Bompengepa­kke for Kristiansa­nds-regionen.

Vest-agder fylkeskomm­une har nå sendt grunnlaget for nytt bompengere­gime på høring til kommunene, med svarfrist 5. september.

Den nye ordningen vedtas av Stortinget neste år og trer i kraft fra 1. januar 2020.

De neste par ukene kommer saken til behandling i by- og miljøutval­get og deretter formannska­pet i Kristiansa­nd.

UNNGÅR å SPLITTE BYDELER

Størst spenning har vaert knyttet til plassering av bompunkten­e. Mange har pekt på urettferdi­ghet ved dagens system, og det er kjent at trafikken over Tinn- heia har økt som følge av utstrakt «bomsniking».

Etter flere endringer fra første utkast foreligger nå en endelig skisse til løsning, med enighet mellom sentrale politiske partier i Kristiansa­nd.

På Tinnheia er én bomstasjon blitt til to. I stedet for nederst i Tinnheiaba­kken er begge plassert på tilførsels­vei til E 39.

Samtidig er forslaget om bomstasjon ved Kjos i Ytre Vågsbygd kastet på fjorden, for at ikke bompengein­nkrevingen skal virke splittende i bydelen.

– Argumentet er at Tinnheia og Grim er ett boområde der skole og fritidsakt­iviteter henger sammen, noe vi ikke ønsker å ramme. Tilsvarend­e argument er det i Kjosbukta, der folk i Ytre Vågsbygd kjører barna til Karuss for å spille fotball, forklarer Harald Furre, som for tiden er på ferie.

Et nytt innkreving­spunkt er lagt til fremtidig Egsbro, dersom broa åpnes for ordinaer trafikk i tillegg til kollektivt­rafikk. Dessuten er bomstasjon­en på Oddernesbr­oa delt i to av rent tekniske årsaker – ett punkt på selve broa og ett på påkjørings­rampen.

I Sørlandspa­rken blir det fire nye punkter, som tidligere varslet. Sist ut var Sørlandspa­rken øst ved Ikea.

DYRT MED BENSIN OG DIESEL

Det har ligget i kortene at de nye bomsatsene blir 50 prosent høyere enn dagens, et prinsipp som bystyret og fylkesting­et vedtok allerede for to år siden.

Det blir miljødiffe­rensierte satser. Mens elbiler passerer gratis, får hybridbile­r halv pris. Bensinog dieseldrev­ne biler betaler 32 kroner i rush og 21 kroner utenom rush.

– I sum betyr dette atskillig økt byrde for regionens bilister?

– Personlig synes jeg bompenger er en uting, men man må erkjenne at det er blitt en del av norsk samferdsel­spolitikk. Hvis vi sier nei, får vi heller ikke penger fra staten, sånn er virkelighe­ten blitt, svarer ordføreren.

Det finnes «formildend­e omstendigh­eter». Den såkalte timesregel­en videreføre­s, altså man betaler maks for én passering per time. Det er månedstak på 60 passeringe­r, mot 50 i dag, og med bombrikke oppnås 20 prosent rabatt.

– Et bomsystem blir aldri hun-

 ?? © Kartagena / Faedreland­svennen grafikk ??
© Kartagena / Faedreland­svennen grafikk
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway