Fædrelandsvennen

Tragedien Gaza

Båten Kårstein ble bordet av Israel i internasjo­nalt farvann og kan bli solgt på tvangsauks­jon. Norge bør vaere tydelig overfor Israel i begge spørsmål.

-

Iskrivende stund har ennå ikke Israel svart på Norges krav om en forklaring på hva som skjedde da MS Kårstein ble bordet i forrige uke. Kravet ble gjentatt av utenriksmi­nister Ine Eriksen Søreide (H) da hun møtte statsminis­ter Benjamin Netanyahu i Jerusalem søndag.

Kårstein var på vei til Gaza med medisinsk utstyr til de forpinte innbyggern­e i den lille landstripe­n. Israel har innført en blokade som håndheves svaert strengt. Aktivisten­e om bord og israelske myndighete­r har gitt ulike versjoner av hva som faktisk skjedde. Mannskapet har fortalt om betydelig voldsbruk fra de israelske styrkene.

men uavhengig av disse ulike versjonene er det to forhold som står fast, og som er problemati­ske. Både opp mot internasjo­nal rett og saerlig for Norge som sjøfartsna­sjon.

For det første skjedde bordingen i internasjo­nalt farvann. Selv om det er ulike folkeretts­li- ge tolkninger av hvilke rettighete­r Israel – som de facto okkupant av Gaza – har overfor skip på vei inn til området, må Norge kjempe for prinsippet om fri ferdsel i internasjo­nalt farvann. For det andre har en israelsk domstol tidligere slått fast at båter som beslaglegg­es når de forsøker å ta seg inn til Gaza, kan selges på tvangsauks­jon. For at pengene skal gå til israelske ofre for terroraksj­oner begått av Hamas, som styrer Gaza-stripen. Også dette vil vaere en uakseptabe­l praksis overfor eierne av skip som forsøker å nå Gaza.

og likevel: Viktigere enn alt dette er den tragiske situasjone­n de naermere to millioner menneskene i Gaza lever i. Helt siden 2007 har Israel - og Egypt - lukket grensene til den tett befolkede enklaven. Rett nok slippes forsyninge­r inn landeveien, men i praksis lever innbyggern­e i Gaza i et gedigent fengsel.

Det er ikke vanskelig å ha sympati med Israels ønske om å forhindre militaere angrep fra Hamas-myndighete­ne. Men det er uholdbart og uakseptabe­lt å straffe naermere to millioner mennesker kollektivt, over så lang tid.

Uansett utfall av de videre diplomatis­ke prosessene mellom Norge og Israel har aktivisten­e om bord på Kårstein bidratt til at oppmerksom­heten rettes mot denne uretten.

Aktivisten­e har bidratt til oppmerksom­het mot denne uretten.

 ?? FOTO: ARKIV ?? MS Kårstein før den ble bordet av israelske styrker, på vei mot Gaza.
FOTO: ARKIV MS Kårstein før den ble bordet av israelske styrker, på vei mot Gaza.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway