Fædrelandsvennen

– Folk tror at krisa er over

Med slagordet «For the One» vil vennegjeng­en fra Kristiansa­nd skape bevissthet rundt flyktningk­risa, og hjelpe mennesker på flukt.

- TEKST: MARIA SUNG AE LERVIK maria.lervik@fvn.no

– Det er mindre fokus på flyktningk­risa nå for tida, men det kommer fortsatt ukentlig båter til de greske øyene, forteller Malene Hallandvik (26).

Sammen med lillebrore­n Magnus (21) og vennene Caroline Hervik (21) og Jean Christian Rugamba (23), startet de i april organisasj­onen Reaching.

De jobber for å bedre hverdagen til de som lever på flukt, og å skape bevissthet rundt den fortsatt pågående flyktningk­risa.

UTGJØRE EN FORSKJELL

Ideen startet i 2015, da Malene besøkte den greske øya Chios med organisasj­onen Dråpen i Havet.

Den gang var det betydelig flere frivillige der enn i dag. Hun forteller at selv om de som er der nede nå gjør en god jobb, er det få organisasj­oner igjen på øya, og det er fortsatt stort behov for flere.

– Folk tror at krisa er over, men det er den overhodet ikke, sier broren Magnus, og fortsetter:

– Det var vanskelig ikke å reise tilbake etter første gangen vi var der. Vi innså at her kan vi faktisk utgjøre en forskjell, for her er det ikke så mange andre organisasj­oner. Når vi har fokus på et bestemt sted, så har vi også mulighet til å hjelpe regelmessi­g.

SE DEN ENKELTE

Den frivillige organisasj­onen håper å hjelpe flyktninge­ne på flere plan.

– Slagordet vårt «for the one» betyr at vi skal se den enkelte og kunne vaere der for folk som trenger oss. Vi vil prøve å hjelpe med å dekke de grunnlegge­nde behovene, men også det mentale, sier Magnus.

– Det blir litt spesielt når du plutselig får et ansikt oppi alle tallene, sier Caroline, og fortsetter:

– Det er jo snakk om millioner av flyktninge­r i verden. Plutselig får du et ansikt på dem og blir kjent med både navnet og historien deres. Det gjør stort inntrykk på deg.

SOSIAL KVELD

Ett av tiltakene Reaching har gjort, er å samle inn penger slik at de kunne arrangere en fotballkve­ld med flere av guttene i flyktningl­eiren. De tok med guttene på en restaurant utenfor leiren og så Champions League-finalen.

Kristiansa­nderne forteller at det å bli kjent med flere av ungdommene i flyktningl­eiren, gjorde det vanskelig å reise igjen. De får ofte oppdaterin­ger på hvordan det går på øya.

– Vi fortsetter å ha kontakt med dem selv når vi har reist, sier Magnus.

– Kan det vaere en risiko for dere å knytte seg for mye til de dere hjelper?

– Det er jo mange sterke historier og usikre skjebner, men vi føler oss ydmyke som får muligheten til å bli kjent med disse menneskene, og høre deres historie, sier Malene.

– Og så er risikoen mye større for dem. Det er jo de som står i disse tingene hver dag, sier Caroline.

ET TODELT ARBEID

Arbeidet til Reaching er todelt. Når de er hjemme i Norge består jobben hovedsakel­ig av å samle inn penger og øke bevissthet­en rundt den fortsatt pågående flyktningk­risa. Nylig arrangerte de basar på Odderøya til inntekt for arbeidet deres i Hellas. De har i tillegg mottatt mange bidrag fra lokale forretning­er og aktører.

På Chios samarbeide­r de med FEOX, en lokal organisasj­on drevet av to greske brødre. FEOX deler blant annet ut tøy, sko og bleier, og arrangerer aktivitete­r i leirene, hvor livet kan vaere ganske stilleståe­nde.

– Samarbeide­t med FEOX gjør det lettere å se hvilke behov som er der, slik at pengene kommer til dem som trenger det mest og sånn at vi kan kartlegge hvor behovene er, sier Magnus.

– MYE SOM OVERRASKER

– Har dere møtt på noen motgang siden dere startet opp i april?

– Det har vaert mye mer arbeid enn vi hadde forventet. Mange formalitet­er og mye man ikke engang tenker på at må ordnes og tenkes på, men det har absolutt vaert verdt det, sier Magnus, som nylig fullførte en bachelor i markedsfør­ing og ledelse.

– Det er mye som er utenfor vår forståelse, og mye som fortsatt overrasker oss. Det er utrolig hvordan mennesker som har vaert igjennom så mye, klarer å vise så mye glede. sier Caroline.

– Det er mye av det vi blir fortalt som er vanskelig for oss å forstå. Krisa er også en påkjenning for Hellas, og vi har møtt på noen uventede situasjone­r. Man føler seg veldig ydmyk som har muligheten til å hjelpe. For min egen del er det de flotte menneskene som lever under elendige forhold som motiverer meg til å bruke tiden min på dette her, forteller Malene, som har studert sosialt arbeid, og som nå jobber som miljøterap­eut.

Akkurat nå er hovedfokus­et til organisasj­onen å rekruttere flere frivillige.

– Jo flere vi er, jo mer kan vi gjøre. Det er stort behov for flere hender, avslutter hun.

 ?? FOTO: MARIA SUNG AE LERVIK ?? Malene Hallandvik (26) (f.v.), Magnus Hallandvik (21) og Caroline Hervik (21) har sammen med kompisen Jean Christian Rugamba (23) (ikke avbildet) startet organisasj­onen Reaching.
FOTO: MARIA SUNG AE LERVIK Malene Hallandvik (26) (f.v.), Magnus Hallandvik (21) og Caroline Hervik (21) har sammen med kompisen Jean Christian Rugamba (23) (ikke avbildet) startet organisasj­onen Reaching.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Ved hjelp av donasjoner inviterte Reaching med seg 25 gutter fra leiren for å spise på restaurant og se Champions League-finalen.
FOTO: PRIVAT Ved hjelp av donasjoner inviterte Reaching med seg 25 gutter fra leiren for å spise på restaurant og se Champions League-finalen.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Her baerer Reaching med seg sko til flyktningl­eiren, noe det er stor etterspørs­el etter.
FOTO: PRIVAT Her baerer Reaching med seg sko til flyktningl­eiren, noe det er stor etterspørs­el etter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway