Fædrelandsvennen

Logger du ordentlig av i ferien?

– Du blir mer effektiv på jobb dersom du tar ferie, mener psykolog. Men hvor lang ferie bør en egentlig ta?

- ELISE RØNNEVIG ANDERSEN

«Og der var ferien i gang, da skal det vaere fred og ro».

Slik tenker folk flest i det de spaserer hjem fra siste arbeidsdag før ferien, sier psykolog Karen Kollien Nygaard.

Og allerede der tråkker mange feil, mener hun.

– Du kan ikke bare si «bang, da er det ferie». Kroppen trenger tid til å bremse ned. Allerede første dag i ferien vil du våkne med en uro i kroppen fordi du hverken har gått på jobb eller svart på mail.

VIL VAERE OPPDATERT

Mer enn halvparten av alle nordmenn sjekker jobbmail på ferie, og mange av oss sjekker mailen daglig, viser en undersøkel­se gjort av Yougov for reisearran­gøren Ving.

Ifølge undersøkel­sen sjekker menn jobbmailen noe oftere enn kvinner.

Men: Trenger man det egentlig? – Nei, i utgangspun­ktet plikter man ikke å vaere tilgjengel­ig for arbeidsgiv­er i ferien. Det er ikke ansett som arbeidstid og man behøver derfor heller ikke stå til disposisjo­n for arbeidsgiv­er i denne tiden, sier leder for Arbeidstil­synet Svartjenes­te, Birgit Espejord Jensen.

For tar du telefonen, kan du vaere uheldig å bli kalt tilbake på jobb, fortsetter hun.

– Etter ferieloven kommer det fram at ferieperio­den kan endres av arbeidsgiv­er hvis det er nødvendig på grunn av uforutsett­e hendelser, og det heller ikke kan skaffes stedfortre­der.

Som arbeidstag­er kan man altså kun si nei til å bli kalt tilbake på jobb dersom arbeidsgiv­er ikke oppfyller alle vilkårene for tilbakekal­ling av ferie etter ferieloven­s paragraf seks.

TO GRUPPER MENNESKER

Kollien Nygaard mottar i forkant av sommeren mange henvendels­er fra folk som ikke klarer å koble av i ferien.

Disse deles gjerne inn i to grupper, sier Nygaard. Dem som aktivt ønsker å koble av – men ikke klarer det, og dem som hverken ønsker eller klarer å koble av.

– Den skumleste kategorien rent helsemessi­g er dem som strengt tatt drømmer om fred og ro, men ikke tør koble av. De trenger å logge ut, men føler ikke de får aksept for det. De er pliktoppfy­llende mennesker som er redde for ikke å vaere bra nok, men resultatet er at de blir slitne av forventnin­gene både fra jobb og familie.

Hun legger til:

– Og så har du dem som bare kjeder seg og synes det er attraktivt å begynne å snike litt på jobbmailen for å få litt underholdn­ing i ferien. Det er selvfølgel­ig ikke optimalt det heller, men rent helsemessi­g er det ikke direkte farlig.

RASTLØS OG UTEN KONTROLL

Årsaken til at en ikke klarer koble av, er frykten for å miste kontroll og oversikt, understrek­er Nygaard.

– For noen er det jo rene marerittet ikke å vaere uunnvaerli­g lenger. Man er utrent i å fylle tiden med noe annet enn andres ønsker, så ferietiden kan plutselig bli veldig stille. Og det kan vaere ubehagelig, den følelsen av at ingen stiller krav til deg.

Mange begynner dessuten å planlegge masse ferieaktiv­iteter fordi de blir urolige av stillheten, fortsetter hun.

– «Det var jo ikke noe behagelig med ferie i det hele tatt» tenker de, og så skal de absolutt planlegge og finne på alt på en gang. Hun forklarer:

– Vi er vant til å ha altfor lite «dingletid». En helt fullbooket timeplan er et tegn på suksess. Men allerede i uke to av ferien kommer disse menneskene til å merke at de har lagt opp til for mange aktivitete­r – og derfor går på nok en smell.

BEDRE ARBEIDSTAK­ER

Hjernen har godt av teknofri, sier Nygaard og utdyper:

– Teknologi i seg selv er ikke farlig, men det er viktig for hjernen å få lov å jobbe på en annen

FAKTA Resultater fra undersøkel­sen

Undersøkel­sen er gjennomfør­t av analyseins­tituttet Yougov for reisearran­gøren Ving, og det er gjennomfør­t tilsammen 1003 intervjuer med personer i alderen 18–74 år.

Mer enn seks av ti svarer at de i stor grad kobler ut jobben på ferie. Fem prosent svarer at de ikke klarer dette.

I den yngste aldersgrup­pen (18–29) svarer 79 prosent at de i stor grad klarer å kutte ut jobb når de er på ferie. I den eldste gruppen (60+) svarer bare 53 prosent det samme.

51 % sjekker jobbmail på ferie. 16 prosent sjekker mailen daglig.

20 prosent av de spurte mennene svarer at de sjekker mail daglig eller oftere, mot 12 prosent av kvinnene. Det er også flest kvinner som svarer at de logger helt av. 50 prosent kvinner svarer at de gjør dette, mot 37 prosent av mennene.

Det er i Oslo og Akershus at de sjekker jobbmail hyppigst. Her er det hele 28 prosent som sjekker jobbmail daglig. I Trøndelag og Nord-norge, sjekker kun syv prosent mailen daglig eller oftere.

Det er de som reiser mest som også sjekker jobbmail hyppigst. Blant dem som reiser fire ganger i året eller oftere er det nesten fire av ti som sier de sjekker daglig. Blant dem som reiser kun en gang i året, svarer 13 % det samme. måte også. Vi har innmari godt av å kjede oss. Nye tanker kan bare komme når hjernen har nedetid.

For du blir ikke mindre effektiv av å unngå mail og andre jobbrelate­rte ting i ferien – tvert imot, hevder Nygaard.

– Det er ferien som gjør oss effektive i hverdagen. Du blir en bedre og mer produktiv arbeidstag­er av å stresse ned og ta en lengre pause fra jobb fordi du kommer tilbake med andre tanker og ny motivasjon.

HER ER PSYKOLOGEN­S RÅD:

●●Vaer bevisst på at du blir rastløs: – Dette er det viktigste punktet. For mange er det viktig å vaere forberedt på at kroppen blir urolig og at det begynner å klø. For de fleste er det realistisk med en avvenning, så prøv å trappe ned før ferien. Vaer bevisst på å legge bort jobb og mobil, for før man vet ordet av det sitter man med hånden og scroller.

●●Ta på automatisk svarer på epost: – En fin måte å beskytte seg på er ved å legge inn en automatisk melding som sendes når folk sender deg e-post. Da får du tatt bort mye av det verste trykket.

●●Tren jevnlig: – For å lede hjernen bort fra mobil og jobb, er det fint med en viss normal aktivitets­bevegelse. Praktisk arbeid eller fysisk aktivitet er noe av det beste du kan bruke tiden på. Disse tre treningsfo­rmene påvirker hjernen mest.

●●Finn ferieaktiv­iteter: – I tillegg til fysisk aktivitet, bør du prøve å bryte de daglige rutinene ved for eksempel å sette deg til rette med en god bok eller dyrke en hobby du ellers ikke har tid til. Bruk generelt lengre tid på hverdagsak­tiviteter du ellers gjør unna i en fei.

●●Men ikke finn for mange aktivitete­r: – Det er smart å bryte rutiner, men du må gjøre det uten å bli helt vill og gaeren. Den klassiske tabben er at du legger opp til masse besøk og driver og inviterer folk i hytt og vaer. Alt det der kommer opp i feriens første uke, og så går du på en smell i uke to.

●●Hold ferien så lang som mulig: – Det optimale er jo at folk bør ha en treukers sammenheng­ende ferie en eller annen gang i løpet av året. Du får masse ut av én uke også, men du kommer ikke like dypt og får ikke restituert like mye. Dessuten blir det råere overganger når du skal tilbake til ferien igjen.

GODT AV å KOBLE UT

Informasjo­nssjef i Ving, Siri Røhr-staff, innrømmer at også hun ser seg nødt til å lese mail på ferie.

– Og jeg kan godt forstå at mange føler de må sjekke mail på ferie, kanskje mest for ikke å få «mailsjokk» når vi kommer tilbake på jobb. Men samtidig håper jeg at folk klarer å la mobilen ligge, både med mail og alle andre ting. Jeg synes heller at alle skal nyte det man har rundt seg, og ikke minst kose seg med kvalitetst­id med venner og familie.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ?? Vi er vant til å ha altfor lite dingletid. En helt fullbooket timeplan er et tegn på suksess.
FOTO: SHUTTERSTO­CK Vi er vant til å ha altfor lite dingletid. En helt fullbooket timeplan er et tegn på suksess.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway