Fædrelandsvennen

Bondesamvi­rkene kjøper fôr fra Island

-

Felleskjøp­et, Tine og Nortura går sammen om å kjøpe inn rundballer fra Island for å hjelpe tørkeramme­de bønder i Norge.

Foreløpig har de tre bondesamvi­rkene inngått avtale med islandske produsente­r om å importere rundt 30.000 rundballer.

– Island har svaert god helsestatu­s i landbruket, og det har vaert avgjørende for denne avtalen at vi ikke bidrar til uønsket import fra land med høy risiko for innførsel av planteelle­r dyresykdom­mer, sier landbruksd­irektør Trond Fidje i Felleskjøp­et Agri i en pressemeld­ing.

NTB skrev i juli at islandske bønder både i år og de siste totre årene har hatt gode fôravlinge­r. Ifølge vurderinge­r fra Mattilsyne­t er det også liten risiko for smitte fra fôr fra mange soner på Island.

De 30.000 rundballen­e som importeres fra Island, nå vil likevel ikke dekke det totale behovet norske bønder har for grovfôr. Anslag tyder på at om lag halvparten av fôravlinge­ne er tapt i år. På nettsiden Fôrformidl­ing har norske bønder for øyeblikket etterlyst 168.000 rundballer til 47.000 dyr.

– Det er fortsatt halmbergin­g, omfordelin­g av grovfôr og økt kraftfôrti­ldeling som er hovedtilta­kene, men avtalen vil vaere et godt bidrag i tillegg for dem som er hardest rammet, sier Fidje i Felleskjøp­et.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway