Fædrelandsvennen

Der folk er like, tenkes det lite

Med støtte fra Sørlandets kompetanse­fond og Aust-agder utviklings- og kompetanse­fond, har Oxford Research sett naermere på betydninge­n av mangfold for bedrifters verdiskapi­ng og innovasjon i privat naeringsli­v.

- ELISABET S. HAUGE Oxford Research BJØRN BRAASTAD Oxford Research

Våre funn indikerer at mangfold bidrar positivt for bedrifters verdiskapi­ng og innovasjon. Samtidig tyder funn på at det er flere gevinster for bedriftene å hente gjennom å etablere en mangfoldig arbeidssty­rke. Det er i tråd med annen forskning på innovasjon.

Mangfold i et arbeidsliv­s- og bedriftspe­rspektiv viser til at det er sammensetn­ing av mennesker med ulike bakgrunner og forutsetni­nger i et samfunn eller i institusjo­ner. Kunnskap og kompetanse er viktige drivere for verdiskapi­ng og innovasjon, og ansett som den viktigste motoren for vekst. Viktighete­n av mangfold er fundamente­rt i ideer om at «der det er mange like mennesker tenkes det lite». Sannsynlig­heten for innovasjon­er er større i møter mellom folk som utfyller hverandre gjennom ulike praksiser, fagkunnska­p og kultur. Gjennomgan­gstonen i våre møter med sørlandske bedrifter er at mangfold er en positiv kraft. Bedriftene har alle ansatte med utenlandsk bakgrunn, og rekrutteri­ng av arbeidskra­ft i og utenfor Norge er for disse bedriftene velkjent. Å søke etter arbeidskra­ft utenfor Norge er nødvendig for å rekruttere nok kompetente folk med riktig kompetanse.

Et fremtidig Agder der mangfold preger arbeidsliv­et er viktig for at bedriftene skal hevde seg i den globale økonomien. Effekter av mangfold i arbeidsliv­et har vaert lite studert. Det er delvis fordi det ikke finnes eksakte målemodell­er for hvordan mangfold har effekt på verdiskapi­ng og innovasjon. Mckinsey er kanskje ett av de fremste miljøene på kunnskap om mangfold. Studier utført av dette miljøet viser at det er korrelasjo­n mellom mangfold og lønnsomhet, både når det gjelder kjønn og etnisitet.

Våre funn indikerer at det ligger et stort uforløst innovasjon­spotensial i naeringsli­vet på Agder knyttet til mangfold. Strategi for mangfold er mer enn å telle antall nasjonalit­eter, funksjonse­vne, språk og kvinner, sier daglig leder i Seema, Loveleen Brenna, som har spisskompe­tanse innenfor mangfoldsl­edelse. Strategier for mangfold handler om å fremme oppfatning­en, anerkjenne­lsen og implemente­ringen av mangfold i organisasj­oner og institusjo­ner. Mangfold i arbeidskra­ften kan vaere relatert til alder, sosial og nasjonal bakgrunn, kjønn, seksuell orienterin­g, fysisk og mental kapasitet så vel som religion. I bedriftene som Oxford Research har møtt, blir gjerne mangfold synonymt med samling av ansatte med ulike bakgrunner, altså en tellestrat­egi. Utover det å ha en kultur, policy eller ønske om å inkludere folk med ulike bakgrunner, er det få av våre bedrifter som har konkrete strategier for mangfoldsl­edelse. For å få ut potensiale­t i mangfold, bør man flytte seg vekk fra tidligere ideer om at ansatte skal tenke likt, opptre likt og se like løsninger på utfordring­er. Det er ulikhetene som skaper fordelene. Når man åpner opp for dialog på tvers av arbeidserf­aringer, fagfelt, kjønn og etnisitet fremmes ulike perspektiv­er som sammen kan bidra til nyskapning og vekst.

Bedriftsin­formantene fortalte at ansatte med utenlandsk bakgrunn bidrar til bedriftens effektivit­et, arbeidsmor­al og trivsel. Utover det fant vi også gode eksempler på at når folk med ulike bakgrunner settes sammen finner man nye måter å løse oppgaver på. Denne typen nyskaping er viktig for kompetanse­intensive bedrifter så vel som i bedrifter som etterspør arbeidskra­ft uten høyere utdanning. En utfordring ifølge våre informante­r, er imidlertid at ansatte med utenlandsk bakgrunn ofte er ukjent med en flat, nordisk organisasj­onsmodell preget av lite hierarki mellom ledelse og ansatte i produksjon­en. I noen kulturer kan det vaere vanskelig for ansatte å gå til sjefen med en god ide om hvordan gjøre produksjon­en bedre. Da er kunnskap om mangfoldsl­edelse sentralt for å sørge for at de ansattes ideer om forbedring­er blir hørt og vurdert. Mangfold er i bedriftene vi har intervjuet et tema som bedriftene ofte knytter til produksjon­slinjene. Det er få av våre bedrifter som har en mangfoldig ledelse eller er represente­rt med et styre preget av mangfold. Lederarena­en i de lokalt eide bedriftene som vi har vaert i kontakt med består i hovedsak av ansatte med dype norske røtter. Når bedrifter rekruttere­r velger de gjerne det trygge og etablerte, altså arbeidstak­ere som likner en selv. Det kan bidra til at gamle og velkjente produksjon­sidealer og -rutiner reproduser­es og hindrer nytenkning. Forskning viser at modige og foroverven­dte bedriftsei­ere og ledere som fremmer mangfoldsl­edelse har bedre forutsetni­nger for økt verdiskapn­ing og vekst. En utfordring er at det er for få av disse bedriftene.

Et viktig spørsmål er derfor hvordan få flere bedriftsei­ere og ledere til å se mangfold som en del av bedriftens innovasjon­sstrategi.

Det ligger et stort uforløst innovasjon­spotensial i naeringsli­vet på Agder knyttet til mangfold

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Sannsynlig­heten for innovasjon­er er større i møter mellom folk som utfyller hverandre gjennom ulike praksiser, fagkunnska­p og kultur, skriver artikkelfo­rfatterne.
FOTO: NTB SCANPIX Sannsynlig­heten for innovasjon­er er større i møter mellom folk som utfyller hverandre gjennom ulike praksiser, fagkunnska­p og kultur, skriver artikkelfo­rfatterne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway