Fædrelandsvennen

Kjernen i Sandberg-saken

- NILS-PETTER ENSTAD,

Fiskerimin­ister Per Sandberg kommer hjem fra en ferie i Iran og sparker samtidig til et formidabel­t, politisk vepsebol.

For å roe ned situasjone­n velger Sandberg først sin vanligste strategi, nemlig at han tullingfor­klarer alle som kritiserer ham, dernest prøver han den for ham nokså uvante øvelse: å vaere ydmyk og erkjenne at han har gjort en feil. Statsminis­teren derimot gjør som hun alltid gjør når Frpstatsrå­der tabber seg ut: Hun bagatellis­erer saken og serverer pjatt av typen «det er lov å gjøre feil her i landet».

«Sandberg-saken» omfatter mange elementer som om ikke hver for seg, så i sum, er såpass alvorlige at statsråden burde blitt suspendert omtrent i det øyeblikket han satte foten på norsk jord.

I den forbindels­e er det en bagatell at statsråden­s reisefølge var en ung norsk-iransk kvinne som han nylig har innledet et forhold til. Det er alltid pinlig å vaere vitne til at middelaldr­ende menn forelsker seg i kvinner som er yngre enn sine vedkommend­es barn, men slikt har man sett før. Dårlig personlig dømmekraft er ikke ensbetyden­de med politisk mistillit.

Mer betenkelig er det når dette nyetablert­e paret reiser til et land som den kvinnelige delen av det flyktet fra for knappe ti år siden. Det faktum at statsråden kommer fra et parti som har det som en del av sin politikk at flyktninge­r som reiser på ferie til landet de har flyktet fra bør miste sin oppholdsti­llatelse i Norge, gjør at man i det minste blir litt i stuss.

Når man så tar med i betraktnin­gen at det handler om et ugift par som har reist – som par – i et Iran der pisking av kvinner som har oppført seg usømmelig er en del av justisen, begynner det å bli oppsiktsve­kkende. Det samme må kunne sies om det faktum at Sandbergs reisefølge på de bildene fra turen som er blitt kjent er kledd som en hvilken som helst vestlig kvinne ville vaert i vest, og uten de religiøse hodeplagge­ne som iransk lov påbyr alle kvinner, uansett opprinnels­e, å bruke når de er i Iran.

Fremdeles er man kanskje på et nivå der dette kunne glattes over som tabber begått av politiker som har en lang tradisjon for både å snakke og handle før han tenker, men det slutter ikke der.

Reisen til Iran kom i stand på svaert kort varsel, og landets fiskerimin­ister varslet verken sitt eget departemen­t eller statsminis­terens kontor om reisemålet før han var framme i Iran. Men han var jo tilgjengel­ig hele tiden, forsvarer han seg med: Han tok med sin mobiltelef­on.

Og her er vi ved sakens kjerne: Et medlem av landets regjering tar med seg en mobiltelef­on

som er fullstappe­t med sensitiv og høyt gradert informasjo­n til et land som er et av de landene norsk etterretni­ng har vaert mest oppmerksom­me på. Folk med kompetanse på etterretni­ng tar det for gitt at Sandbergs telefon er blitt hacket av iransk etterretni­ng mens han var i landet. Dette er trolig en viktig del av forklaring­en på at det ugifte paret fikk reise uhindret i landet. Når Sandbergs unge kjaereste etter hjemkomste­n prøver å overbevise oss om at det er ikke så mye sharia i Iran, altså, og det bare er noen få kvinner som blir pisket av en befolkning på 84 millioner, er det nesten så man spør seg: Hva skal Sandberg med kritikere når han har en slik støttespil­ler?

Vi har sett statsråder som har måtte gå for langt mer bagatellme­ssige saker enn dette.

Hvis ikke statsminis­teren skjønner at hun omgående må skaffe seg en ny fiskerimin­ister, bør kanskje hun også finne seg noe annet å gjøre.

 ?? FOTO: NRK ?? Fiskerimin­ister Per Sandberg og hans norsk-iranske kjaereste Bahareh Letnes i studio under intervju på Dagsnytt 18 i forrige uke.
FOTO: NRK Fiskerimin­ister Per Sandberg og hans norsk-iranske kjaereste Bahareh Letnes i studio under intervju på Dagsnytt 18 i forrige uke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway