Fædrelandsvennen

Et lite stykke trekunst på Eg

Det store bøketreet var blitt sykt og måtte kappes. Dermed var det duket for friske innspill.

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

I løpet av sommeren har et stykke trekunst åpenbart seg på Egshaugen.

– Vi diskuterte fram og tilbake i styret. Først var det snakk om å lage et troll, men så tenkte vi det kunne bli mer gøy med dyr. Alle på Eg har jo sett rev, ugle og grevling, på godt og vondt, sier leder Åsmund Åmdal i Eg velforenin­g.

Om ikke de har sett dem i hagen eller skauen, har dyrene kommet til syne midt i Andreas Kjaers vei i sommer.

SYKT TRE MÅTTE NED

Det startet med at parkvesene­t måtte gripe til motorsaga i vår. Naermere undersøkel­ser viste at det høyreiste bøketreet var uhelbredel­ig.

– Treet hadde en sykdom som heter kullskorpe, noe vi oppdaget på en befaring. Det er en skummel sykdom, og mange greiner var døde. Derfor tok vi en prøve av treet som vi sendte inn til laboratori­et. Når det påvises sykdom er det anbefalt å fjerne det med en gang, sier soneleder Arnvid Sejnaes i parkvesene­t til Faedreland­svennen.

En tilfeldigh­et, naermere bestemt en defekt motorsag, ville ha det til at de måtte stoppe kappejobbe­n da to meter av treet gjensto.

Det var da vellederen fikk en lys idé.

– Jeg gikk forbi støtt og stadig, og syntes det var teit at de ikke hadde tatt treet. Først hadde jeg lyst til å gjøre noe med det selv, men tenkte det var litt vågalt siden jeg ikke har saerlig erfaring, forteller Åsmund Åmdal.

– VELDIG STILIG

Styret i velforenin­gen begynte å søke etter trekunstne­re på internett. De fant en polakk øverst i Vennesla, naermere bestemt Lukas Kubiak, som er bosatt i Haegeland.

Han driver med denne type utskjaerin­g ved siden av annen jobb, og har i løpet av sommeren lagt ned et anselig antall arbeidstim­er i helgene.

Resultatet er blitt en aldri så liten kunstattra­ksjon.

– Veldig stilig. Mange stopper og går ut av bilen for å ta bilde, opplyser Arnvid Sejnaes.

Kunstverke­t er ferdig malt, nå gjenstår bare for velforenin­gen å dandere med bark rundt.

– Folk synes det er kjempearti­g, opplyser Åsmund Åmdal, som håper kommunen vil bidra med noen kroner.

Det store treet har tatt sol for en del beboere i området. Leilighets­prosjektet Egshaugen 2 har kvittert med å bla opp et par tusen kroner til trekunsten.

 ?? FOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? Den digre stubben er nå blitt hjem for en rev, en grevling og ei ugle og kan fritt besiktiges i Andreas Kjaers vei ved Egshaugen.
FOTO: VEGARD DAMSGAARD Den digre stubben er nå blitt hjem for en rev, en grevling og ei ugle og kan fritt besiktiges i Andreas Kjaers vei ved Egshaugen.
 ?? FOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? Man skal vaere stø på hånda for å få til dette med motorsag.
FOTO: VEGARD DAMSGAARD Man skal vaere stø på hånda for å få til dette med motorsag.
 ?? FOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? Lukas Kubiak brukte mange helger i sommer på utskjaerin­gen.
FOTO: VEGARD DAMSGAARD Lukas Kubiak brukte mange helger i sommer på utskjaerin­gen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway