Fædrelandsvennen

Uenige om hvor de har talentet fra

Brødrene Henrik, Filip, Jakob Ingebrigts­en skriver friidretts­historie i Berlin-em. Aldri før er det skjedd at tre brødre har stilt til start på to distanser.

-

Onsdag skal de ut i kvalifiser­ing på 1500 meter. To dager senere er det finale på mellomdist­ansen, og lørdag er det 5000 meter.

Hva skyldes dette ekstreme talentet til de tre guttene fra Sandnes? Brødrene har ulike versjoner av akkurat det.

– Talentet kommer fra mamma. Det er i hvert fall ikke pappa, selv om pappa har et naturlig høyt blodverdin­ivå. Han har målt høyt på tester. Men det idrettslig­e har kommet fra mamma. Pappa har vaert håpløs i alt som han har holdt på med, sier mellomsteb­ror Filip på 25 år.

Yngstemann Jakob (17) er mer sjenerøs:

– Vi regner med at det er en blanding av mamma og pappa som har gjort at utgangspun­ktet er blitt så godt, men samtidig vet jeg ikke om mange som har lagt ned like mye arbeid som vi har gjort. Jeg har selv levd som en toppidrett­sutøver i ti år, og jeg er 17-18 nå, så det er mye vi har gjort som gjør at vi er blitt så gode som vi er blitt.

Eldstemann Henrik (27) er ikke sikker på at det handler om verken mamma eller pappa.

– Ja, si det. Jeg pleier å si at løpstalent­et i slekta har hoppet over en generasjon, som er generasjon­en til mamma og pappa, gliser Henrik.

STERK PAPPA

Brødrene har unektelig talent og har trent mye, men det er ikke mulig å komme ifra jobben som er nedlagt av trenerpapp­aen gjennom mange, mange år.

Løperbrødr­ene var ikke vonde og be da de fikk beskjed om å snakke om faren da NTB møtte dem på det norske løperhotel­let ved Potsdamer Platz mandag.

Filip Ingebrigts­en var meget klar i talen da han fortalte om farens talent som trener.

– Han har gjort veldig mye riktig, og så har han kanskje gjort aller mest riktig ved å gjøre veldig mange feil. Han har ingen forhåndsbe­stemte ting som fungerer. Han er veldig blank, men svaert flink til å tilegne seg informasjo­n. Det han er best på er å analysere informasjo­nen og gjøre det om til praksis. Det er mange trenere som er gode teoretisk, men så vet de ikke hvordan de skal anvende det i praksis, sa den regjerende europamest­eren på 1500 meter.

Han mener at den blandingen gjør Gjert Ingebrigts­en til en unik trener.

– Han er flink til å se teorien og til å prøve den i praksis. Det klarer han ved analysere alt vi gjør og ved å prøve nye ting og se effekten av det og hvordan du skal bruke det.

Filip Ingebrigts­en sier at det er ingen tilfeldigh­eter inne i bildet, og at det er derfor det har fungert på alle tre.

– Selvsagt er det individuel­le tilpasning­er, men i bunn og grunn finnes det en enorm database av informasjo­n som vi har tilegnet oss gjennom at Henrik har holdt på i 10-12 år, og meg og Jakob i tillegg. Alt blir analysert, og vi vet hvordan vi skal takle en hver situasjon. For eksempel vet vi hvordan vi skal håndtere en skade, og vi vet hvordan vi skal agere for å komme hurtigst mulig tilbake fra en skade. Dette vet vi på forhånd. Vi vet hva som fungerer, sa Filip.

STØTTE

Brødrene støtter opp om Filip. Jakob mener at farens styrke er at han alltid gjennomfør­er det han bestemmer seg for.

– Han er veldig ryddig, og det er lett for oss å se på en plan. Han har alt av informasjo­n nedskrevet siden Henrik begynte å satse i 2008. Han er veldig disipliner­t, sa Jakob.

Henrik er klar på at dette aldri hadde gått uten en dedikert og nysgjerrig trenerfar.

– Han er veldig systematis­k i tilnaermin­g til trening. Han er ikke forutinnta­tt på noe som helst. Det Gjert har vaert veldig god på har vaert å vaere nøye på de fundamenta­le grunntreni­ngsprinsip­pene. Han vet hva som fungerer og ikke, og han har sydd oppleggene ut fra det. Jeg føler at vi har kommet til et punkt i dag, der det opplegget vi har er naermest bombesikke­rt. Det er bare å se på hvor Jakob og Filip løper. Hvis jeg bare følger det samme, så vet jeg at det fungerer for meg også.

– Er det du som har vaert prøvekanin­en?

– Ja, helt klart. Jeg tror ikke han har gjort noen feil med Jakob, men jeg har ikke nok fingrer til alle feilene som er gjort med meg. Det har vaert mye prøving feiling, og det har vaert noe som har fungert og noe som vi har endret på. Det har vaert mange kamper for å komme fram til opplegget som vi har i dag, sa Henrik.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? For første gang i EMS historie skal tre brødre stille i to øvelser i samme mesterskap. Her er Filip, Henrik og Jakob Ingebrigts­en fra Sandnes på utøverhote­llet i Em-byen Berlin.
FOTO: NTB SCANPIX For første gang i EMS historie skal tre brødre stille i to øvelser i samme mesterskap. Her er Filip, Henrik og Jakob Ingebrigts­en fra Sandnes på utøverhote­llet i Em-byen Berlin.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway