Fædrelandsvennen

Tredobling av voldssaker

- KRISTIANSA­ND TEKST: ERLEND OLSBU erlend.olsbu@fvn.no

Justismini­ster Tor Mikkel Wara (Frp) er bekymret over voldsutvik­lingen i Kristiansa­nd.

Justismini­ster Tor Mikkel Wara (Frp) vil vurdere å etablere flere fengselspl­asser for ungdom som begår alvorlig kriminalit­et.

– Det er veldig bekymrings­fullt, spesielt når det vokser så raskt, sier Wara til Faedreland­svennen.

Tirsdag var justismini­steren på besøk hos Agder-politiet. Under møtet på politihuse­t i Kristiansa­nd ble statsråden fra Frp orientert om hvordan politiet, kommunen og andre jobber for å stoppe den negative utviklinge­n.

– Orienterin­gene vi fikk fra politimest­eren i Agder og Kristiansa­nd kommune i dag viser at man tar dette på alvor. Jeg er imponert over at kommunen og ikke minst de videregåen­de skolene stiller opp så resolutt som de gjør, sier Wara.

TREDOBLING AV VOLDSSAKER

I 2015 ble det registrert 32 voldssaker hvor gjerningsp­ersonen var under 18 år i Kristiansa­nd. I fjor økte antallet til 105.

Justismini­steren skryter av innsatsen som legges ned av blant annet kommunen og de videregåen­de skolene i Kristiansa­nd.

– Det er ikke bare politiet som skal sitte med dette. Alle etatene som skal vaere involvert er involvert, sier Wara.

– Hva kan du gjøre og hva gjør du?

– Jeg skal først og fremst sørge for to ting. Det er at politiet har de lover og regler de trenger og ressursene de trenger, sier Wara.

FLERE FENGSELSPL­ASSER

De siste årene har flere ungdommer i Agder blitt nektet opphold på institusjo­n fordi barneverne­t mente de utgjorde en fare for liv og helse for de ansatte. Ungdommene har da blitt plassert i fengsel i mangel på andre løsninger.

– Vil du utvide muligheten til å fengsle de som er under 18?

– Her tenker jeg at det er to ting som er viktig. Det ene er at vi må reagere raskere. Det må ikke gå lang tid før ungdommen kommer i gang med ungdomsstr­aff gjennom Konfliktrå­det. Så er vi nødt til å se på om det for de tyngste og mest alvorlige sakene er riktig å bruke mer ungdomsfen­gsel. Det er ikke ønskelig, men vi har bygd en del ungdomspla­sser og må se på om trengs flere, sier Wara.

– Men du vil fremdeles satse på ungdomsstr­aff og ungdomsopp­følging?

– Det er ikke enten eller. Det aller viktigste er at vi reagerer raskt, slik at vi hindrer førstegang­sforbryter­e i å utvikle en kriminell karriere, sier statsråden.

Ungdomsstr­aff og ungdomsopp­følging er en alternativ reaksjon som innebaerer jevnlige møter med flere etater. Straffen kan inneholde rustesting, innetider og sinnemestr­ingskurs.

FEM STO BAK 110 SAKER

I fjor tok leder for barnevernt­jenesten i Kristiansa­nd, Svein Ove Ueland, til orde for at flere kriminelle barn bør fengsles. Loven slår imidlertid fast at fengsel skal vaere absolutt siste utvei for personer under 18 år.

– Jeg står fremdeles for det jeg sa. Jeg er ingen forkjemper for å sende barn i fengsel, men det er noen saker som er i grenseland for hva barneverne­t kan håndtere. Det er noen dilemmaer som handler om hva som er vårt ansvar og hva som er politiets og rettsvesen­ets ansvar. Det er viktig å diskutere, sier Ueland til Faedreland­svennen.

Justismini­steren sier at han ser noen fellestrek­k mellom Oslo og Kristiansa­nd, ved at en liten gruppe ungdommer begår hyppig og alvorlig kriminalit­et. I fjor sto 20 personer for 40 prosent av kriminalit­eten i Kristiansa­nd. De fem mest aktive sto for 110 av totalt 529 saker.

Politiets statistikk viser også at 37 av fjorårets 105 voldssaker dreide seg om vold, trusler og forulempin­g av politiet. Det er også registrert flere voldssaker mot miljøarbei­dere og laerere. De mest alvorlige sakene, som innebaerer kroppsskad­e, økte fra to til seks fra 2016 til 2017.

Ifølge politiet var 16 av mest aktive ungdommene bosatt på institusjo­n. Justismini­steren sier at han er kjent med at Agder er overrepres­entert når det gjelder institusjo­nsplasser, men viser til at det er Bufetat som har ansvaret for dette. I mars stoppet Bufetat etablering­en av nye plasser i Agder.

 ??  ??
 ?? FOTO: ERLEND OLSBU ?? Justismini­ster Tor Mikkel Wara var tirsdag på besøk hos politiet i Kristiansa­nd, før han kjørte videre til Grimstad for å ta politibåte­n til Arendalsuk­a.
FOTO: ERLEND OLSBU Justismini­ster Tor Mikkel Wara var tirsdag på besøk hos politiet i Kristiansa­nd, før han kjørte videre til Grimstad for å ta politibåte­n til Arendalsuk­a.
 ??  ?? Voldskrimi­naliteten blant unge gikk ned i flere år før den plutselig eksplodert­e i 2016. Den totale kriminalit­eten er mindre blant unge nå enn i 2009, men omfanget av voldskrimi­nalitet har aldri vaert høyere. Tallene er basert på politiets årlige trendrappo­rt.
Voldskrimi­naliteten blant unge gikk ned i flere år før den plutselig eksplodert­e i 2016. Den totale kriminalit­eten er mindre blant unge nå enn i 2009, men omfanget av voldskrimi­nalitet har aldri vaert høyere. Tallene er basert på politiets årlige trendrappo­rt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway