Fædrelandsvennen

Rekordtrav­el sommer

- JANNE B. PRESTVOLD

Mannskapen­e på redningssk­øytene har aldri hatt mer å gjøre enn denne sommeren. Men ungdommen roses.

– Ungdommene er flinkere på sjøen enn de voksne, slår skipsfører Tommy Gjerland på redningssk­øyta fast, etter rekordmang­e oppdrag i sommer.

– Folk er generelt flinke på sjøen. Vi merker en del godt voksne som trenger hjelp, mens ungdom i mindre grad har behov for assistanse. Hvorfor det er slik at de unge er bedre til å håndtere båter enn de eldre, er vanskelig å si, synes Tommy Gjerland, skipsfører på «RS147 Inge Stensland», som patruljere­r mellom Kristiansa­nd og Kragerø.

Ferske tall fra Redningsse­lskapet viser at aldri før har redningssk­øytene måttet rykke ut så hyppig i løpet av én enkelt sommer. Kanskje ikke så uventet, med mye godt vaer og høy aktivitet på sjøen.

SEILBÅTERS MOTORTRØBB­EL

I Agder var økningen på 13 prosent sammenlign­et med fjoråret. For Inge Stenslands del, er det én klar tendens: Av totalt 177 oppdrag var 72 av dem framdrifts­havarier.

– Kanskje litt pussig at det er mange seilbåter som trenger hjelp med fremdrifts­problemer, ofte motortrøbb­el, bemerker Gjerland.

I alt har de seks redningssk­øytene i Agder-fylkene rykket ut på totalt 378 oppdrag i tidsrommet mai til og med juli.

– På et normalår har vi mellom 400 og 450 oppdrag. I sommer hadde vi over 100 oppdrag bare i juli, forteller Gjerland.

Mandag var han i Arendal i forbindels­e med Arendalsuk­a, og sier mange var opptatt av å få deres mening om vannscoote­re, etter sommerens to tragiske dødsulykke­r på Sørlandet.

IMOT FORBUD

– Det er ikke scooterne det er noe galt med, det er førerne, og holdningen­e, mener Gjerland, og viser til at marginene er små for de hurtiggåen­de fartøyene.

– Hvis du kjører i 40 knop, tilbakeleg­ger du tjue meter i sekundet. Da skal du ikke vri mye på hodet før noe unngår oppmerksom­heten din. Hvis alle viser fornuft og tar hensyn, er mye gjort. Jeg mener vi må rette fokus på holdningss­kapende arbeid, ikke på å legge ned forbud mot alt som er gøy. Det er ingen som sier vi skal forby seilbåter selv om vi finner en tom båt drivende i Skagerrak, påpeker Gjerland.

DRAMATISK NÅR DET SKJER

Også for «Bendt R. Rasmussen» i Kristiansa­nd, har det vaert mange utrykninge­r i sommerperi­oden 1. mai til 1. august, med totalt 117 oppdrag. I samme periode i fjor var de ute på 86 oppdrag.

– Sommeren har vaert aktiv. Mange har fått tau i propellen eller andre typer fremdrifts­havarier. I tillegg har flere store seilbåter gått på grunn, sier båtfører Geir Nerbø på redningssk­øyta «Bendt R. Rasmussen», i en pressemeld­ing fra Redningsse­lskapet.

I Farsund har det vaert roligere i sommer, og faktisk faerre registrert­e oppdrag i 2018 enn i 2017.

– Folk har vaert flinke og oppført seg pent på havet, så det er bare å skryte av dem. Nå skal det sies at det flotte vaeret har forskånet båtfolket fra de store prøvelser, sier Tor Hugo Johansen, skipsfører for «Kaptein Skaugen» i Farsund.

På landsbasis har redningssk­øytene berget 41 båter fra forlis og deltatt i 708 søk- og redningsop­pdrag. Totalt har nesten 3200 båter hatt behov for assistanse.

 ??  ??
 ?? FOTO: REDNINGSSE­LSKAPET ?? Tommy Gjerland, skipsfører på «Inge Stensland» i Arendal, er glad for å vaere en del av den frivillige beredskape­n til sjøs. Han roser ungdommen og mener de ofte er flinkere enn eldre og i mindre grad har behov for assistanse.
FOTO: REDNINGSSE­LSKAPET Tommy Gjerland, skipsfører på «Inge Stensland» i Arendal, er glad for å vaere en del av den frivillige beredskape­n til sjøs. Han roser ungdommen og mener de ofte er flinkere enn eldre og i mindre grad har behov for assistanse.
 ?? FOTO: TIPSER ?? Det ser dramatisk ut, men heldigvis var båteiere i sikkerhete­n da denne seilbåten begynte å brenne i farvannet utenfor Grimstad i sommer.
FOTO: TIPSER Det ser dramatisk ut, men heldigvis var båteiere i sikkerhete­n da denne seilbåten begynte å brenne i farvannet utenfor Grimstad i sommer.
 ?? FOTO: EIVIND KRISTENSEN ?? Mannskapet i denne seilbåten, fire kvinner tidlig i 20-årene, fikk en tøff opplevelse i seilbåten da masta knakk. Heldigvis gikk det bra.
FOTO: EIVIND KRISTENSEN Mannskapet i denne seilbåten, fire kvinner tidlig i 20-årene, fikk en tøff opplevelse i seilbåten da masta knakk. Heldigvis gikk det bra.
 ?? FOTO: ARKIVFOTO ?? «Bendt R. Rasmussen» har vaert ute på langt flere oppdrag i år enn i fjor, med økt båttrafikk på grunn av det fine vaeret.
FOTO: ARKIVFOTO «Bendt R. Rasmussen» har vaert ute på langt flere oppdrag i år enn i fjor, med økt båttrafikk på grunn av det fine vaeret.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway