Fædrelandsvennen

Opdal forlater Start

Mens friidretts-em var blottet for sørlending­er på banen, får toppidrett­ssjef Håvard Tjørhom fantastisk­e skussmål for jobben han gjør utenfor.

- TEKST: ÅGE HARALD DRANGSHOLT aage.h.drangsholt@fvn.no

Keeperen Håkon Opdal er ferdig i Start og blir Brann-spiller for andre gang. I går var han på Brann stadion for medisinsk undersøkel­se.

– Jeg har kjempesans for Håvard. Både fyren og stilen. Han er et funn for norsk friidrett.

Ordene tilhører Leif Olav Alnes, treneren til Karsten Warholm som i friidretts-em fulgte opp fjorårets Vm-gull med å vinne et nytt mesterskap­sgull, på 400 meter hekk. Duoen har hatt mye å gjøre med sirdølen Håvard Tjørhom siden han ble toppidrett­ssjef i Norges Friidretts­forbund (NFIF) foran forrige sesong.

– Håvard er en tilrettele­gger, og i mine øyne gjør han den jobben fantastisk. Ingen oppgaver er for store og ingen for små. Han har ingen fokus på seg selv, men tilrettele­gger for prestasjon­er, og lar oss komme til orde først. Samtidig er han klar og tydelig, sier Alnes.

– SOLER SEG IKKE I GLANSEN

Norge leverte sitt nest beste friidretts-em i historien. To gull til 17-årige Jakob Ingebrigts­en og et til nevnte Warholm foruten sølv til Henrik Ingebrigts­en og bronse til Karoline Bjerkeli Grøvdal ble fasiten – foruten en drøss med norske finaleutøv­ere. Bare friidretts-em i 1994, da Geir Moen, Steinar Hoen og Trine Hattestad herjet, var hårfint bedre – i den 84 år lange Emhistorie­n.

– Det er sikkert noen som tenker at toppidrett­ssjefen vil sole seg i glansen, men han gjør ikke det heller. Han holder seg i bakgrunnen. Jeg er en type som sover ekstremt lite, og da jeg var oppe om nettene i EM ser jeg at han jobber nesten hele tiden. Han har en enorm arbeidskap­asitet, sier Alnes.

Den tidligere suksessrik­e landslagss­jefen for alpinisten­e overtok som toppidrett­ssjef i NFIF foran forrige sesong – i en idrett han hadde ingen erfaring med fra før. Dét mener Alnes er en fordel.

REDD FOR å SKRYTE FOR MYE

– Norsk friidrett må jobbe for at langt flere skal glede seg over andres gode resultater, at vi løfter i flokk. Her har vi ennå noe å gå på. Men det jeg opplever er at Håvard er veldig rolig i sin fremferd, og ikke konfliktsk­apende. Jeg tror også det er en fordel at han kom utenfra, og ikke har noen forhistori­e i friidrette­n, sier Warholmtre­neren, og legger til:

– Det er ikke slik at han er ufeilbarli­g, men det går an å prate med og det er utrolig viktig. Jeg digger fyren, men er redd for å gi ham for mye skryt slik at han blir snappet av andre.

Einar Kristian Tveitå, som er bosatt i Evje, er med i trenerappa­ratet til Eivind Henriksen, som med femteplass manglet en halv meter på å ta medalje i slegge.

– Håvard er en type som jobber i det stille. Det som må gjøres blir gjort, uten at det blir noe styr og vi får fred og ro til å gjøre det vi vil. Dessuten er han veldig god til å motivere på en fin måte. Man får lyst til å prestere med ham som sjef, sier Tveitå.

– JEG ER PRIVILEGER­T

Slik svarer Tjørhom på spørsmål om hvordan det var å vaere toppidrett­ssjef for den norske suksessen.

– Jeg er veldig privileger­t som får vaere sjef for denne gjengen, og nyte godt av den kompetanse­n og det støtteappa­ratet vi har, sier sørlending­en.

I et forsøk på å forklare hans eget bidrag til suksessen, trekker han saerlig fram satsingen på støtteappa­ratet.

– Det vi ser er at satsingen på støtteappa­ratet har vaert en viktig brikke i å unngå skader og få kontinuite­t i treningen. Og i EM valgte vi å satse på at trenerne skulle få vaere til stede på bekostning av administra­sjon. Det tror vi har lagt bedre til rette for den enkelte, sier Tjørhom.

– INSPIRERER HVERANDRE

Han har kontrakt til etter OL i Tokyo i 2020, og med tanke på de mange talentene norsk friidrett har – i tillegg til Ingebrigts­en-brødrene og Warholm – føler han seg trygg på at suksessen vil fortsette.

– Jeg føler meg trygg på at vi kommer til å levere tidenes VM i naer fremtid. Landslaget består av unge utøvere som ennå ikke har nådd toppen, og de inspirerer hverandre. Som Jakob Ingebrigts­en og Sondre Guttormsen som bare klinker til, og Karsten Warholm som løper både 400 hekk og 400 flatt. Når man har slike utøvere bygger det kultur i norsk friidrett, sier Tjørhom.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Stavhopper Sondre Guttormsen satte norsk rekord da han hoppet 5,75 meter i sin internasjo­nale seniordebu­t – som 19-åring.
FOTO: NTB SCANPIX Stavhopper Sondre Guttormsen satte norsk rekord da han hoppet 5,75 meter i sin internasjo­nale seniordebu­t – som 19-åring.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Jakob Ingebrigts­en (i midten) vant både 1500 og 5000 meter. Her jubler han sammen med brødene Henrik (t.v.) og Filip.
FOTO: NTB SCANPIX Jakob Ingebrigts­en (i midten) vant både 1500 og 5000 meter. Her jubler han sammen med brødene Henrik (t.v.) og Filip.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway