Fædrelandsvennen

Wara svarer vagt og uforplikte­nde at man må ha flere tanker i hodet samtidig. Karen Kristine Blågestad, kulturreda­ktør

- KULTURREDA­KTØR FOTO: KAREN KRISTINE BLÅGESTAD

Hvem lykkes med dette arbeidet? Det er ingen som har noen gode svar, sa ministeren, men understrek­et bekymring: – Rundt 150 ungdommer under 18 år er per i dag definert som godt rekrutteri­ngsmateria­le for organisert­e kriminelle i Oslo. De står klare, konstatert­e han.

●●Før Wara komtil debatten på Arendalsuk­a hadde han vaert i møter med Agderpolit­iet og også der uttrykt bekymring for den økende tendensen til kriminalit­et blant unge. I 2015 ble det registrert 32 voldssaker hvor gjerningsp­ersonen var under 18 år i Kristiansa­nd. I fjor økte antallet til 105. Og mente til og med at tendensen kunne ligne litt på situasjone­n i hovedstade­n - noen få står for kriminalit­eten, men den er til gjengjeld alvorlig.

●●Det var en heltsmekkf­ull bystyresal i Arendal rådhus da organisasj­onen Plattform, Norsk Institutt for Forebyggin­g av Radikalise­ring og Voldelig Ekstremism­e, som er et samarbeid mellom politi, kommuner og forskning plassert på Arkivet i Kristiansa­nd, kalte inn til panelsamta­len. Det er et tema åpenbart mange er interesser­t i, og saken favner jo også mange sektorer.

●●Vanskelig er den åpenbart også. Samme dagen denne debatten ble arrangert våknet vi til nyheten om over hundre biler i Sverige var satt i fyr. Antagelig av kriminelle ungdommer som organisert­e aksjonene gjennom sosiale medier for å få full effekt på flere steder. Samme dagen denne debatten ble arrangert ble det også kjent at riksadvoka­t Tor-aksel Busch krever en redegjørel­se fra politiet på Østlandet om deres samlede innsats mot gjengene. Riksadvoka­ten har kalt Kripos, samt politimest­eren i Oslo og politimest­eren i Øst politidist­rikt inn til møte 21. august. «Både resultater og utfordring­er bes kommentert og belyst», skriver riksadvoka­t Tor-aksel Busch i møteinnkal­lelsen.

●●Ved siden av segpanelet hadde Wara den kjente norsk-pakistansk­e Mikael Ali, tidligere kriminell og gjengleder i Young Guns og den dansk-afghanske journalist­en og forfattere­n Nagieb Khaja, spesielt kjent for å ha fulgt danske Is-krigere. Begge to advarte norske myndighete­r mot å drive med symptombeh­andling og ikke forebyggin­g, og der svarte Wara vagt og uforplikte­nde at man må ha flere tanker i hodet samtidig. Både vise tydelige grenser på justisfelt­et, gi politiet ressurser og sikre at man har godt nok lovverk. Samtidig understrek­et han betydninge­n av at barnevern og skole må gjøre en god nok jobb når de ser utenforska­p og sosiale problemer rundt ulike ungdommer i faresonen.

●●–

Vi justerte for eksempel lovverket i forhold til Is-krigere. Der gjorde vi det rett og slett forbudt med medlemskap i IS. Kan hende skulle vi vurderte det samme i forhold til disse gjengene - gjøre det forbudt å vaere medlem av Young Guns for eksempel.

●●Både Nagib Khajaog Mikael Ali mener rekrutteri­ngen til ekstremism­e og kriminalit­et har det samme bakteppe. Det handler ofte om voldelige eller dysfunksjo­nelle hjem, vansker på skolen, det kan vaere dårlig integrerte foreldre og at det for virksomme, unge menn er mer status å etablere seg en tilhørighe­t og posisjon i kriminelle miljøer, enn å stå i arbeidsled­ighetskø.

●●–

Og de kriminelle er kyniske. Hvis du kommer fra en alenemor i en blokk med en haug med søsken, så plukker de deg ut å tilbyr deg penger til husleie for moren din. Det er vanskelige mekanismer å jobbe mot, mente Ali.

●●I den sedvanlige­runden mot slutten av debatten - hvor det ble åpnet for spørsmål fra salen reiste det seg en representa­nt fra Forandring­shuset, som jobber overfor barn og unge også i Holmlia og stilte ett spørsmål:

●●–

I Holmlia ser vi utenforska­p, vi ser rasisme og vi sitter hver eneste dag med ungdommer med sosiale problemer. Men hvor er ressursene vi trenger for å lage alternativ­er til kriminalit­et for disse? Hvor er penger til helsebudsj­ettet? Kulturbuds­jettet?

●●Han stilte spørsmålet til justismini­ster Tor Mikkel Wara. Men han fikk heller ikke gode svar.

 ??  ??
 ??  ?? Det var tettpakket rundt justis-, beredskaps- og innvandrin­gsminister Tor Mikkel Wara, da han deltok i debatt om bekjempels­e av ekstremism­e og organisert kriminalit­et på Arendalsuk­a tirsdag.
Det var tettpakket rundt justis-, beredskaps- og innvandrin­gsminister Tor Mikkel Wara, da han deltok i debatt om bekjempels­e av ekstremism­e og organisert kriminalit­et på Arendalsuk­a tirsdag.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway