Fædrelandsvennen

Flyttingen av konteinerh­avna

-

Forslaget om å flytte konteinerh­avna er en av de største og viktigste sakene i Kristiansa­nd på flere tiår. Politikern­es utfordring blir å både imøtekomme bekymringe­r fra nabolagene og å finne den beste løsningen for byen totalt sett.

Mandag kom omsider det forslaget som svaert mange i Kristiansa­nd har ventet på, mange av dem med frykt. Havneflytt­ingen har versert som sak i ulike versjoner i et par tiår. Nå foreslår altså rådmannen formelt å utvide havneareal­ene på Kongsgård/vige kraftig. Her skal Ringknuten sprenges bort og gjøre plass for ny konteinerh­avn. Dermed kan man bygge en helt ny bydel på Lagmannsho­lmen, der konteinerh­avna ligger i dag.

«Vi har brukt opp reserveare­aler som Tangen, Nybyen, Kjøita og Silokaia. Nå er dette området det siste som er igjen», sier rådmann Ragnar Evensen. Han advarer også i forslaget mot å utsette saken ytterliger­e. I det løpet som nå er lagt, skal politikern­e ta stilling til forslaget allerede i oktober.

Det innebaerer at nabolag og velforenin­ger som vil hindre dette forslaget, har dårlig tid. Til tross for betydelig innsats de siste månedene mot en slik flytting, har de også den ulempen at dette er en prosess som har vaert underveis lenge, selv om det formelle forslaget kom først nå.

Tilbake i 2003 vedtok bystyret å flytte konteinerh­avna til Kmv-tomta. Men ti år senere gikk man bort fra dette fordi det ikke lot seg gjennomfør­e. Bystyret ba da om en plan der konteinerh­avna i stedet flyttes til Kongsgård/vige. I fjor sendte så kommunen denne planen ut på høring, og nå foreligger altså det formelle forslaget. I alt dette ligger tunge premisser for den endelige avgjørelse­n.

Det er fullt forståelig­at beboere og velforenin­ger som frykter for lokalmiljø­ene, protestere­r. I tillegg er det en svakhet ved planen at det ikke er jernbaneti­lknytning i Kongsgård/vige. De politiske partiene som skal behandle saken de kommende uker og måneder har en stor oppgave i å finne løsninger som i størst mulig grad kan imøtekomme de bekymringe­r folk har. Men de har også et ansvar for å tenke helhetlig, skaffe havna større arealer og å frigjøre Lagmannsho­lmen til byutviklin­g.

Nabolag og velforenin­ger som vil hindre dette forslaget, har dårlig tid.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway