Fædrelandsvennen

Tre ministre og en nestled

-

Krfs nestleder Kjell Ingolf Ropstad sto på linje med statsminis­ter Erna Solberg (H), finansmini­ster Siv Jensen (Frp) og kulturmini­ster Trine Skei Grande (V) da grunnstein­en for Agder fengsel ble lagt ned på Froland tirsdag ettermidda­g.

- Jeg er veldig stolt over at Agder nå får 300 nye fengselpla­sser, sier Ropstad til Faedreland­svennen.

For mens Høyre, Frp og Venstre stilte med sine partileder­e, sendte KRF nestleder Ropstad som var hovedarkit­ekten bak planen om å bygge to fengsler i stedet for ett i Agder. Og som i aller siste runde sørget for at Froland fikk det største og Mandal det minste:

– Det fikk gjennomsla­g hos et enstemmig Storting, og det tar jeg som en anerkjenne­lse av at vi gjorde et godt valg, sier Ropstad.

– EN STOR DAG

Så i 2020 blir det nesten 200 nye fengselspl­asser i Froland og 100 i Mandal til en samlet sum av drøye to milliarder kroner, men bygget i moduler så smarte at de allerede er prisbelønt­e:

– De er kostnadsef­fektive og represente­rer en standardis­ering og forenkling som vi trenger mer av i det offentlige, presiserte finansmini­ster Siv Jensen som også benyttet denne anledninge­n til å minne om at de økonomiske velmaktsda­gene har en ende.

Selve byggearbei­dene startet i vinter, men først tirsdag kom altså grunnstein­en i jorda:

– Dette er en stor dag, fastslo statsminis­ter Erna Solberg som sammen med sine politikerk­olleger hadde tatt turen fra Arendalsuk­a til Blakstadhe­ia for å feire den største fengselsut­byggingen i Norge siden 1860-tallet.

– Da vi overtok i oktober 2013 sto 1200 i soningskø. I dag er tallet 185, og soningskøe­n er omtrent avviklet, sa hun.

SISTE FLYET I LUFTA

Leie av fengselspl­asser i Nederland er hovedårsak­en til det, men nå avvikles ordningen, og de siste fengselsfu­glene har bokstaveli­g talt fløyet:

– Mens vi står her nå er det siste flyet fra Nederland i lufta, opplyste konstituer­t direktør for Kriminalom­sorgsdirek­toratet, Jan Erik Sandlie.

Kriminalom­sorgen var tungt represente­rt på grunnstein­snedleggel­sen sammen med tallrike politikere og representa­nter for Statsbygg og entreprenø­rer.

Ikke minst var representa­nter for helsevesen­et, NAV og ulike kommunale tjenester til stede og markerte at det nye fengselet blir et sted for rehabilite­ring.

– Fengselet skal ikke bare vaere frihetsber­øvelse, men blir også starten på et nytt liv uten kriminalit­et hvis alle gjør en skikkelig innsats for det, understrek­et Erna Solberg.

– Målsetting­en er å bli Norges beste på rehabilite­ring, sa Kjell Ingolf Ropstad.

 ?? FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR ?? Krfs nestleder Kjell Ingolf Ropstad tok et siste krafttak for nytt fengsel da han tirsdag la ned grunnstein­en for Agder fengsel sammen med statsminis­ter Erna Solberg (til h.), kulturmini­ster Trine Skei Grande (V) og finansmini­ster Siv Jensen (Frp).
FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR Krfs nestleder Kjell Ingolf Ropstad tok et siste krafttak for nytt fengsel da han tirsdag la ned grunnstein­en for Agder fengsel sammen med statsminis­ter Erna Solberg (til h.), kulturmini­ster Trine Skei Grande (V) og finansmini­ster Siv Jensen (Frp).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway