Fædrelandsvennen

Solberg «rasler» med 43 timers arbeidsuke

- NTB

Hvis ikke flere får seg jobb, må de som jobber øke arbeidsuka til 43 timer hvis vi skal slippe å kutte i velferden, advarer statsminis­ter Erna Solberg (H).

– Hvis vi ikke skal kutte i velferden i framtida, må flere begynne å jobbe. Det er regjeringe­ns viktigste jobb. Til sammenlign­ing må normalarbe­idstiden øke fra 37,5 timer til 43 timer i uka hvis sysselsett­ingsandele­n holdes på dagen nivå, sa statsminis­ter Erna Solberg (H) da hun innledet under Arendalsuk­a tirsdag.

Framtidssc­enarioet er velkjent: En kraftig økning i antall eldre og pensjonist­er, lavere bidrag fra oljeog gassnaerin­gen og svakere vekst i oljefondet vil sette velferdssa­mfunnet på betydelige prøvelser. Det borger derfor for kutt i velferden og offentlige tilbud, hvis vi ikke klarer å øke bidragene til økonomien fra arbeidsliv­et.

Solberg understrek­et at det ikke er regjeringe­ns politikk å utvide normalarbe­idsuka, men advarte samtidig mot å gjøre det motsatte. SV, MDG og Rødt har alle gått inn for sekstimers­dagen. LO har også vedtatt krav om innføring av ulike former for arbeidstid­sforkortel­ser, blant annet sekstimers­dagen.

Leder Arild Grande av Arbeiderpa­rtiets arbeidsliv­sutvalg åpnet nylig for at partiet kunne vurdere et begrenset omfang av sekstimers­dagen, selv om den neppe er aktuell som ny nasjonal, statlig norm.

Sekstimers­dagen er oppskrifte­n på nedbygging av velferden, mener Solberg.

Hun foreskrive­r heller en rekke tiltak for å inkludere flere grupper – mer heltid blant kvinner, flere innvandrer­e i jobb og ordninger for å ta i bruk folks restarbeid­sevne – i arbeidsliv­et. For dem som tilhører den siste gruppen, ønsker Solberg ordninger der det offentlige hjelper bedrifter med å gi folk som ikke kan arbeide på 100 prosent kapasitet jobb.

– Vi har snakket om restarbeid­sevne i 20 år. Naeringsli­vet kan ikke gjøre dette alene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway