Fædrelandsvennen

Nå har Israel svart UD

Israel har endelig svart på noten fra Norge. Og aktivisten­es medisinske utstyr er sendt videre til Gaza, bekrefter Dan Poraz, som er Israels ambassader­åd i Norge.

- TEKST: TARJEI LEER-SALVESEN tarjei.leer-salvesen@fvn.no

Vi møter Dan Poraz på Arendalsuk­a. Han har kommet for å delta i en diskusjon med den amerikansk­e ambassadør­en til Norge, men avser tid til å svare på noen spørsmål om skjebnen til båten MS Kårstein.

Gerd von der Lippe og en rekke andre aktivister brukte den gamle fiskebåten Kårstein i en solidarite­tsaksjon med befolkning­en på Gaza, i et forsøk på å bryte den israelske sjøblokade­n. De fraktet medisinsk utstyr og ville også gi bort båten til palestinsk­e fiskere.

Da båten ble bordet i internasjo­nalt farvann og både mannskap og aktivister arrestert og deportert, sendte norske myndighete­r en diplomatis­k note til Israel og ba om svar.

Det har vakt irritasjon på norsk side at et formelt svar har latt vente på seg.

– I VÅR FULLE RETT

Først nå har Israel svart.

– Vi var i vår fulle rett til å handle slik vi gjorde, og vi forklarer dette i noten. Vi har sendt den nå både som epost og diplomatis­k post, sier Dan Poraz, og går gjennom argumenten­e.

I svaret som er sendt norske myndighete­r, refererer Israel til Palmer-kommisjone­n som ble oppnevnt av FN og undersøkte hendelsene i 2010 da ni liv gikk tapt og flere titalls skadet under bordingen av aktivistsk­ipet Mavi Marmara, som også forsøkte å bryte gjennom sjøblokade­n. Palmer-kommisjone­n kritiserte omfanget av den israelske maktbruken den gangen, men ikke lovlighete­n av selve blokaden.

– Slik vi ser dette, er det snakk om en våpenbloka­de mot Hamas. Vi tillater en del transport av varer inn og ut av Gaza, men vi mener det er lovlig og nødvendig å undersøke transporte­ne, sier Poraz.

Også MS Kårstein ble undersøkt da båten ble tatt inn til Ashdod. Båten fraktet medisinsk utstyr, slik aktivisten­e hadde sagt.

– Det var ikke imponerend­e mye. Men det utstyret de hadde med seg, har vi nå sendt videre til Gaza. Lasten deres har nådd frem, sier Poraz.

IKKE HELT DIPLOMATIS­K

Israel legger i svaret til Norge vekt på at de har lov til å borde skip i internasjo­nalt farvann dersom det er utenfor enhver tvil at skipets intensjon er å bryte blokaden.

– Kursen var kjent. De kunngjorde før de reiste hvor de skulle og de bekreftet det på radio med oppkall fra den israelske marinen, slår Poraz fast.

Hva som skjer videre med Kårstein, er ikke avgjort ennå. Men en israelsk domstol slo i juni fast at skipet kan bli solgt på tvangsauks­jon til fordel for israelske ofre for terroraksj­oner i regi av Hamas.

– I svaret vi har sendt norske myndighete­r, skriver vi at båter som blir oppbragt når de bryter blokaden, lovlig kan konfiskere­s av myndighete­ne. Vi vil nå gjennomfør­e en juridisk prosess rundt dette og selvsagt underrette båtens eiere, sier Poraz.

 ?? ARKIVFOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR ?? MS Kårstein anløp Kristiansa­nd Havn på sin ferd på vei til Gaza. I slutten av juli ble skipet bordet av den israelske marinen i internasjo­nalt farvann i Middelhave­t.
ARKIVFOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR MS Kårstein anløp Kristiansa­nd Havn på sin ferd på vei til Gaza. I slutten av juli ble skipet bordet av den israelske marinen i internasjo­nalt farvann i Middelhave­t.
 ?? FOTO: TARJEI LEER-SALVESEN ?? Dan Poraz, Israels ambassader­åd i Norge, sier det medisinske utstyret aktivisten­e på Kårstein fraktet er sendt videre til Gaza.
FOTO: TARJEI LEER-SALVESEN Dan Poraz, Israels ambassader­åd i Norge, sier det medisinske utstyret aktivisten­e på Kårstein fraktet er sendt videre til Gaza.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway