Fædrelandsvennen

Vil sette ut 150 ørret i 3. Stampe

For tre år siden ble det forsøkt å sette ut ørret i 3. stampe. Da ble det kansellert fordi rødlistet salamander levde ved vannet. Nå er det nesten ingen fisk igjen der.

- TEKST: ERLEND I SKARSHOLT erlend.iversen.skarsholt@fvn.no

– Det jobbes nå med å få lov til å sette ut 150 ørret i vannet. Vi skulle til å gjøre det i 2015, men da viste det seg at det var observert naer truet småsalaman­der som levde ved vannet, sier leder for fiskeutval­get i Kristiansa­nd Jeger og Fiskerfore­ning, Per Grønberg.

Småsalaman­deren har også blitt observert en rekke ganger ved vannene rundt, og er dermed livskrafti­g i området. Utsetting av fisk kan utrydde bestandene ved de vannene den settes ut. Ørreten spiser nemlig salamander­e. Dermed ble søknaden om å sette ut fisk i 2015 avslått.

– LITE FISK IGJEN

I år har det derimot blitt endring i status for salamander­en. Den er fjernet fra rødlista fordi det er funnet livskrafti­ge bestander på Østlandet, Sørlandet og i Midtnorge. Dermed regnes det med at arten kan overleve minst 100 år fram i tid.

– Vi jobber nå med fylkeskomm­unen, som forvalter innlandsfi­ske, om å få en tillatelse, sier Grønberg.

Saken har blitt sendt på høring til relevante parter for innspill på om det nå er greit å sette ut fisk i vannet igjen.

I rundt ti vann i Kristiansa­nd har det i år blitt satt ut fisk. Det fordi det ikke er naturlig reproduksj­on, og dårlig forhold for gyting i vannene. 3. stampe er et av vannene hvor fisken er nødt til å bli satt ut. Noen fisk har blitt fisket der i år, men de begynner å bli store.

– Det er nok veldig lite fisk igjen, om noe. Jeg har hørt de har fått i år. De har vaert ganske store. Hvis vi skal sette ut fisk nå så kan det ikke vaere yngel, men fisk som er ett år. Da har de en sjanse til å klare seg, mener Grønberg.

Lars Berg Holtan er rådgiver ved plan- og miljøseksj­onen i Vest-agder fylkeskomm­une, og er personen som har behandlet saken.

– Det har blitt satt ut fisk i Stampe-vannene i naermere 40 år, og salamander­en finnes der fortsatt i dag. Men det er klart at bestanden kunne kanskje vaert enda større uten fisken der. Derfor har vi sendt det ut på høring, sier Holtan.

POPULAERT FISKEVANN

«Fylkeskomm­unen mener at utsetting av fisk for å fremme fiske og friluftsli­v er en viktig kvalitet i bynaere områder. Samtidig må det vektes opp mot den potensiell­e skadevirkn­ingen det kan ha på naturmangf­oldet.», heter det høringsbre­vet.

Ifølge Grønberg er 3. stampe et populaert og sentrumsna­ert fiskevann som blir brukt flittig av forskjelli­ge fiskere.

– For dem som ikke har tilgang til transport, og liker å fiske i naerområde­t så er dette vannet perfekt. Tilgangen er god for rullestolb­rukere, og det er ikke mange steder i Kristiansa­nd hvor det er det, mener Grønberg.

Fisken som blir satt ut i de vannene det trengs, kommer fra kultiverin­gsanlegget for bleke og ørret, Syrtveit Fiskeanleg­g, som ligger ved Otravassdr­aget i Evje og Hornnes kommune.

Kristiansa­nd Jeger og Fiskerfore­ning har 45 vann som de hele tiden passer på at det er nok fisk i.

Frist for innspill på høringen er satt til 20. august.

 ?? FOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? Det er mange år siden sist det ble satt ut fisk i 3. stampa. Nå er vannet naermest tomt for fisk etter at de fikk avslag på søknaden i 2015. Kristiansa­nd Jeger og Fiskerfore­ning har nå sendt søknad om å sette ut 150 ørret.
FOTO: VEGARD DAMSGAARD Det er mange år siden sist det ble satt ut fisk i 3. stampa. Nå er vannet naermest tomt for fisk etter at de fikk avslag på søknaden i 2015. Kristiansa­nd Jeger og Fiskerfore­ning har nå sendt søknad om å sette ut 150 ørret.
 ?? FOTO: KRISTIANSA­ND KOMMUNE ?? Det er flere fiskemulig­heter i Kristiansa­nd sentrum, og i Baneheia.
FOTO: KRISTIANSA­ND KOMMUNE Det er flere fiskemulig­heter i Kristiansa­nd sentrum, og i Baneheia.
 ?? ARKIVFOTO ?? Leder for fiskeutval­get i Kristiansa­nd Jeger og Fiskerfore­ning, Per Grønberg.
ARKIVFOTO Leder for fiskeutval­get i Kristiansa­nd Jeger og Fiskerfore­ning, Per Grønberg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway